Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Избор на DSLR като за втори път
Автор: ctnstn   
Дата:   28-06-14 23:37

Здравейте на всички!

Преди доста време (да се разбира над 8 години) имах възможността да се занимавам малко по задълбочено с... да речем, по-адекватно фотографство. Всяко друго определение би било пресилено. Просто снимах за свой личен кеф - документирах пътешествия, интересни сцени и гледки по улицата и всичко останало, което по някакъв начин ме е впечатлило и привлякло вниманието ми. Впоследствие наборът от снимки си е оставал за лично ползване.
Поради настъпилите трудни времена тогава трябваше да се разделя с комплекта (Пентакс К200Д с 18-55 и 50-200 обективи, ако не се лъжа). Наскоро се реших отново да си взема СЛР камера, защото няма хибрид или компактен фотоапарат, който да може да замени или конкурира възможностите и кефа от огледалния апарат.

Та, директно на въпроса: понеже съм крайно бос в ситуацията в момента с огледалните камери, ще представя критериите си и се надявам да можете да ми помогнете с избора.
1. втора употреба, за съжаление - ограничен бюджет, както и убедеността ми личната ми максима "по-добре ползвано, но с по-висок качество, отколкото ново и неадекватно. за същата цена."
2. като допълнение към максимата - всичките нови камери, които съм държал ми седят неестествено малки в ръката. паянтови и с ниско качество на изработка на допир. искам нещо, достатъчно голямо, за да седи удобно в ръката ми, кактои да дава усещане за солидност и надеждност на конструкцията. размерите не ме притесняват.
3. нямам претенции да съм фотограф, нито професионалист. не възнамерявам да продавам, нито да разпечатвам с размери на билборд. едно точех лиги по Канон Д30 (да, онзи 3 мегапикселовият). Отказа ме байонета. Та и 6МП стигат.
4. като за начало и зуум китови обективи са опция. от пентакс-а бях сравнително доволен. там проблема беше по-скоро с леееко бавния автофокус и липсата на добра осветеност - при снимки в динамика малко издъхваше, късно вечер трябваше да се бута ИСО-то на над 600. при по-тясна бленда също тъмнееше. усещането за паянтовост няма да го коментирам, все пак - евтини обективи.
5. фокусно разстояние до към 150-200 е идеално. в долната граница... рядко падам под 25мм, пейзажи обикновено не снимам, а в градска среда барел дисторшъна не е готино явление.
6. бързината на автофокуса... е, за бюджета, който съм определил ще трябва да преглътна по-бавни скорости.
7. бюджет - около 500-600лв.
Това е, общо взето. Като цяло съм привърженик на Канон религията, ама с тия скъпи обективи, положението е малко на кантар. Оглеждах се за 20Д, 30Д, примерно. Въпроса със стъкларията, обаче, остава нерешен. Малко тъпо би било на такова тяло, комплект обективи, чиято цена не надминава 300лв.
От Никон и обективите им нищо не разбирам. Пентакс... може би бих си взел отново, ужким останах доволен, но нямам голям опит при по-продължително ползване на други камери. Имат и алтернативи в обективите, което е плюс, старият щракаше малко шумно, но се свиква; АА батериите са плюс за мен лично; имаше приличен дисплей и втори монохромен отгоре на тялото, която също е плюс за мен.
Четох хубави неща за Олимпус камерите. Вднъж си играх с един Е-500 и помня, че ми легна добре в ръката. От разните ревюта, които съм преглеждал, оставам с впечатление, че единствения по-съществен проблем е шума при високо ИСО. Плюс за мен е кроп-факторът.

Та... това е, което се сещам да изложа към момента. Надявам се да можете да придобиете представа какво ми се върти в главата и да ме понасочите към избор. Предварително благодаря! :)

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на DSLR като за втори път
Автор: Bumerang   
Дата:   29-06-14 09:08

Купуваш Пемтакс5 втора ръка Ползваш си обективите които си имал или сменяш системата с Канон Марк2 на около 100-160 хил.кадъра с китов обектив и ....продължаваш да събираш в началото пари а после обективи.В заключение :Липсата на средства помагат да събереш идеи и съвети във форума ,но не помагат да си решиш терзанията.Повечето от нас са го преживявали многократно[smilie7] Като знам че такива хора като Цв.Василев или Цв. Бориславова могат да притежават каквото си поискат ,ама не искат да снимат ,нито тях а ги снимат[smile]

Автор: ceco100   
Дата:   29-06-14 10:33

С този бюджет решаваш въпроса на половина.В базара се предлагат няколко canon 40D който отговарят на изискванията, но ще трябва да добавиш поне още 500лв. за средно бюджетен ЗУМ. Успех.[smilie24]

Дата:   29-06-14 15:30

Само да отбележа, че към момента нямам никаква фото техника. :))

Автор: bobihot   
Дата:   29-06-14 19:58

Pentax K 10D Grand Prix има в момента.
К20 или нормалният по- ти се връзва в бюджета.

Дата:   29-06-14 20:52

Поразрових в пазара и идеята за К200 с грип, на цената, на която се предлагат, ми се стори доста привлекателна. Не знам сравнен с камери от същия клас (еос 20/30/40/50д, 40x/50/60/70/80д) на каква позиция в класацията би седял, имам по-продължителен опит само с него. Що се отнася до обективите - на пръв поглед (сравнявайки го с евтини канонски и никонски лещи за по 20-30 минути играчка), стъкларията на пентакс, дори китова, ми се видя доста прилична за цената, със сигурност по-стабилна като усещане от канонските китови обективи.
istD също ми се вижда не лош вариант, предвид пентапризмата, която, ако не се лъжа е заменена с пентаогледало при К200, яркия визьор и никонската матрица. Минуси са размера и липсата на стабилизация.
К20 има интересни и положителни ревюта, но цената на тялото и обективите... :/
Предвид целта на употреба, цената и плюсовете (мои лични) и бюджета, може би съм склонен да се спра на един от вариантите К200/истД.

Автор: PhotoBo   
Дата:   29-06-14 21:27

Не знам за марките, но на мен веднага ми излезе в ъкъла комбинацията от Nikon D80 + 18-105 VR или по-старото стъкло без стабилизация Nikkor 18-135 и мисля, че се вписват идеално в бюджета ти. Това разбира се на цената на компромис, но за тези пари толкова, както се казва, но въпреки това смятам, че за тези пари е доста оптимална комбинация. Ще имаш използваемо до към 800 исо и не лоша фокусна система, вградения мотор пък ще ти позволи използване на безмоторни, но чудесни и по-евтини обективи. Навремето това беше най-масовата кропка на Никон.
Аз изглупих, че продадох нашия на едва 5К кадъра, вместо да го оставя, но по-късно поправих грешката и взех за жената друг Д80 и си го ползва и до ден днешен. Друго много добро тяло е Fuji S5 Pro, но по-трудно ще го намериш и не знам какви пари ще е. За ориентир може да гледаш цената на Nikon D200, което на практика е същото тяло. Успех в избора и да кажеш накрая на какво си се спрял [shtrak]

ПП: Забравих да ти предложа, ако си склонен да пренебрегнеш любимия шум на щракащото огледало - вариант е да си вземеш някаква безогледалка със сменяема оптика, отново втора ръка. Аз не бях фен, но колкото повече снимки гледам в нета от тези съвременни устройства, толкова повече взех да се замислям за бъдещите технологии и удобството. Без да искам станах анонимен фен на Olympus и Sony Nex и Fujifilm при безогледалките.

Публикацията е редактирана (29-06-14 21:40)

Дата:   29-06-14 22:32

А някакво мнение за Д100/200...? Нищо, че са по-архаични.

Дата:   29-06-14 22:42

D200 e екстра, стига да го намериш на нормални пари, добро състояние и по-малко кадри. Имай в предвид, че който е ползвал Д200 най-вероятно не го е държал в шкафа, а му е спрял тока, защото точно това е предназначеноето на тоя здравеняк Д200!

Автор: ivababy   
Дата:   29-06-14 22:46

Пред мен стоеше същата дилема преди месец, бях с бюджет около 300-350 лв. Nikon D80 с 18-105 ми беше мечтата, но не можах да намеря. Посъветваха ме да потърся нещо на Пентакс и в крайна сметка си купих Пентакс к-м с 18-55 за 300 лв. Оказа се много приятно апаратче и засега съм доволна.

Дата:   30-06-14 13:23

Ако говорим за мечти, дори по-скромни, трябва да си продам апартамента. Тогава, с Dodge Challanger и 1D с 70-200l ще съм най-доволен и бездомен. :)

Към момента, според това, което е налично в пазара, избора се свежда до следните тела: Pentax K200D/ist D; Nikon D100, D70 и D80; Canon 10D и 30D. Като май най-много ме влече варианта D100 (да, евтинко е) или K200D.

Автор: mihajlov2   
Дата:   30-06-14 14:12

В базара се е появила и обява за Fuji S5Pro за 350 лв. Може да се намери и 18-55 VR за 170 лв. пак от там. Според скромното ми мнение е по-добър вариант от D100,10D, 30D, D70,D80,ist D... Аз лично продължавам да му се кефя, независимо че имам и по-съвременна техника.

Автор: stown   
Дата:   01-07-14 00:13

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   01-07-14 02:49

Вземи Fuji S5 Pro или D200 и не си продавай апартамента [smilie3]
Ако искаш малко по-евтино щях отново да ти предложа D80, но видях, че и той е на същите пари...Така, че един от двата за 350лв мисля, че е оптималния избор, a fuji-то е на 21К и има още хляб в него...След това един Никкор 18-135 за 200-250лв (18-105ВР за 300лв.) и си в джаза с бюджет 550-650лв. [beer]

Автор: truly   
Дата:   01-07-14 09:14

При положение, че не снимаш толкова широко и споменаваш изискване до 200 мм, стабилизацията си е голям плюс. В това отношение Канон и Никон май няма да направят стабилизация в тялото никога.

Автор: victory13   
Дата:   01-07-14 10:21

Стабилизацията в тялото на огледален апарат е буквално различна концепцияна стабилизация, сравнена с тази в обектива. За съжаление тя е и с огромен недостатък, който нито Никон, нито Канон ще допуснат. Поради което продължават със стабилизираните обективи за ДСЛР...

Автор: ZENON   
Дата:   01-07-14 11:53

K-X на Пентакс е страхотно тяло. Проблем ще е че е малко... ако правилно съм рабрал по-горе. Никога не съм имал проблеми по отношение фокус на каквато и да е светлина. Добра матрица, нисък шум... но има един "недостатък" - няма индикация за фокусна точка във визьора.

Автор: ludiakolio   
Дата:   01-07-14 12:24

И аз така като теб снимам.
Гледам една К5-ица се подмята из базара за 600лв.За тези пари си е направо яката машина.Кадрите в обявата за него не са хич много.Напъваш се малко да му боцнеш едно ДА50-200, сигмичка апо или тампонче в теле диапазона.Живот и здраве по коледа една ДА35-ица или ДА50 за 200 кинта от базара и си пушка.А междувремнно с един преходник на М42 втора ръка за 20кинта с обективи тънкана как само се "разбира" апарата.Иначе успех с избора.[beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: