Автор: ctnstn
Дата: 28-06-14 23:37
Здравейте на всички!
Преди доста време (да се разбира над 8 години) имах възможността да се занимавам малко по задълбочено с... да речем, по-адекватно фотографство. Всяко друго определение би било пресилено. Просто снимах за свой личен кеф - документирах пътешествия, интересни сцени и гледки по улицата и всичко останало, което по някакъв начин ме е впечатлило и привлякло вниманието ми. Впоследствие наборът от снимки си е оставал за лично ползване.
Поради настъпилите трудни времена тогава трябваше да се разделя с комплекта (Пентакс К200Д с 18-55 и 50-200 обективи, ако не се лъжа). Наскоро се реших отново да си взема СЛР камера, защото няма хибрид или компактен фотоапарат, който да може да замени или конкурира възможностите и кефа от огледалния апарат.
Та, директно на въпроса: понеже съм крайно бос в ситуацията в момента с огледалните камери, ще представя критериите си и се надявам да можете да ми помогнете с избора.
1. втора употреба, за съжаление - ограничен бюджет, както и убедеността ми личната ми максима "по-добре ползвано, но с по-висок качество, отколкото ново и неадекватно. за същата цена."
2. като допълнение към максимата - всичките нови камери, които съм държал ми седят неестествено малки в ръката. паянтови и с ниско качество на изработка на допир. искам нещо, достатъчно голямо, за да седи удобно в ръката ми, кактои да дава усещане за солидност и надеждност на конструкцията. размерите не ме притесняват.
3. нямам претенции да съм фотограф, нито професионалист. не възнамерявам да продавам, нито да разпечатвам с размери на билборд. едно точех лиги по Канон Д30 (да, онзи 3 мегапикселовият). Отказа ме байонета. Та и 6МП стигат.
4. като за начало и зуум китови обективи са опция. от пентакс-а бях сравнително доволен. там проблема беше по-скоро с леееко бавния автофокус и липсата на добра осветеност - при снимки в динамика малко издъхваше, късно вечер трябваше да се бута ИСО-то на над 600. при по-тясна бленда също тъмнееше. усещането за паянтовост няма да го коментирам, все пак - евтини обективи.
5. фокусно разстояние до към 150-200 е идеално. в долната граница... рядко падам под 25мм, пейзажи обикновено не снимам, а в градска среда барел дисторшъна не е готино явление.
6. бързината на автофокуса... е, за бюджета, който съм определил ще трябва да преглътна по-бавни скорости.
7. бюджет - около 500-600лв.
Това е, общо взето. Като цяло съм привърженик на Канон религията, ама с тия скъпи обективи, положението е малко на кантар. Оглеждах се за 20Д, 30Д, примерно. Въпроса със стъкларията, обаче, остава нерешен. Малко тъпо би било на такова тяло, комплект обективи, чиято цена не надминава 300лв.
От Никон и обективите им нищо не разбирам. Пентакс... може би бих си взел отново, ужким останах доволен, но нямам голям опит при по-продължително ползване на други камери. Имат и алтернативи в обективите, което е плюс, старият щракаше малко шумно, но се свиква; АА батериите са плюс за мен лично; имаше приличен дисплей и втори монохромен отгоре на тялото, която също е плюс за мен.
Четох хубави неща за Олимпус камерите. Вднъж си играх с един Е-500 и помня, че ми легна добре в ръката. От разните ревюта, които съм преглеждал, оставам с впечатление, че единствения по-съществен проблем е шума при високо ИСО. Плюс за мен е кроп-факторът.
Та... това е, което се сещам да изложа към момента. Надявам се да можете да придобиете представа какво ми се върти в главата и да ме понасочите към избор. Предварително благодаря! :)
|
|