Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Маймунопитеки
Автор: Don_Diego   
Дата:   17-06-14 21:58

Пребиха фотожурналист в центъра на София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4143885

Такава идиотска агресия, без да се замисляш какво може да причиниш... думи нямам. То ясно, че безвремието и липсата на респект от закон и най вече на възпитание е все по гибелно за този народ, но все още ме изумява дебилното немислене когато посягаш на друго човешко същество...

В случая е фотожурналист и сигурно тук е мястото да се спомене, но това се отнася и до изродите които ритат бебета или онези които бият жените си или онези които пребиват по слабите...

а бе...

Отговори на това съобщение
 Re: Маймунопитеки
Автор: stown   
Дата:   17-06-14 22:13

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: gbdesign   
Дата:   17-06-14 22:18

С един добър адвокат, спокойно може да изкара 5-10 бона пострадалият. Бабаитите, само удар по джоба ги вразумява!

Автор: gbdesign   
Дата:   17-06-14 22:22

Пък и нищо не ни пречи да се съберем 20 човека и да отидем групово да ги понаснимаме тези. Да видим как ще скочат на група. [smilie18]

Автор: allyx   
Дата:   17-06-14 22:37

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: to6oo   
Дата:   18-06-14 07:56

-Брато, гледам оня ден от трамвая двама бият някъв пич.
-И ти кво?
-Ми слезнах.
-И?
-Мииии, пребихме го.
Е таквази е наща.

Автор: falcon   
Дата:   18-06-14 08:00

Незнам дали народа е лайнян, но не е толкова просто с тези намеси при скандали, за които не знаеш нищо. Единствено намеса при побой над малко дете е оправдана, донякъде и ако обекта на побоя е жена.

Публикацията е редактирана (18-06-14 08:00)

Автор: fotorafi   
Дата:   18-06-14 08:40

Народът не е лайнян. Има отделни хора лайняни. Право охранителната ни система е скапана. Да посегнат на благия ми приятел и колега Жорката...
Такъв инцидент не може да се случи в "белите" държави: САЩ, Франция, Германия. Прибират биячите, по бързата процедура ги осъждат и ги заключват в затвора, плащат сериозно обезщетение на журналиста и цял живот си носят последиците. Ако нямат пари за обезщетението, продават им недвижимото и движимото им имущество и ги връщат в с 10 години.

Дата:   18-06-14 08:47

Нашата система не се различава в случая. Фотожурналиста може да заведе граждански иск, отделно действието върху него е престъпление по НК, защото доколкото разбирам става въпрос за средна телесна повреда.

Автор: мара   
Дата:   18-06-14 09:22

винаги можеш да се намесиш - не като страна, а за да разтървеш. после, ако си любопитен, може и да се опиташ да разбереш каква е работата и ако много те напъва отвътре - да вземеш и страна...

Автор: golded   
Дата:   18-06-14 09:51

Мара е напълно права, но вродената страхливост и ориенталски манталитет на българина, не му позволяват да осъзнае че намесата в тези случаи не означава помощ за единия или другия, а е граждански дълг за предодвратяване на насилие на обществено място.
Вчера "цар" Киро е нападнал двама журналисти в Пловдив, и отново десетки "граждани" безучасто са гледали сеир.
Каво да говорим...., моралната деградация на българина вече е необратима.

Дата:   18-06-14 10:34

От позицията на даващ съвети винаги е лесно. Преди години привечер в затънтено място чувам жена да крещи неистово за помощ, отивам един мъж я бие по лицето и къса дрехите, включително и бикините..е добре намесих се, даже бях благороден, само го сгънах на земята да не мърда и се обадих на полицията. Още при разпита на място се разбра че тея двамата откачалници са гаджета, мъжът редовно я пребивал и насилвал, скоро излезнала от болница след поредния побой и май и бяха чупени ребра. Развързката- след няколко месеца като по закона на Мърфи ги срещам двамата през деня в близък район, оня петел се опитва да ми налита, а пуйката ми обяснявя, че е трябвало само да ги разтърва без да викам полиция.....
Тааа ако не е дете и ако не е жена в ситуация на крайна необходимост не се намесвам вече, да се сърдят на съдбата си, на боговете си и на който щат[smilie23]

Като под крайна необходимост за жена имам само предвид заплаха за живота.

Публикацията е редактирана (18-06-14 10:40)

Автор: metodiev_martin   
Дата:   18-06-14 11:01

Винаги ми е било чудно, как ще реагират гениталиите на въпросните "биячи" на едни 30000 волта от електрошокова палка...
След като имаме толкова криворазбрано правосъдие, подкупни следователи, криминалисти, съдии, прокурори и едва ли след подобни инциденти, ще се стигне до нещо ефективно, варианта с изпържването на нечии яйца, ми звучи "симпатичен" [smilie21]
Мен, на ъгъла на "Белчев" и "Солунска", един изрод с акордеон преди 3 години ме замеря със счупени тротоарни плочки, защото бях неразумен, на отсрещния тротоар да си сменявам обективите. Решил, че му нарушавам личното пространство и че ще го снимам. Докато не залетяха парчета плочки, въобще не го бях и забелязал.
Последва мощен щут от моя страна в кутията/куфара на акордеона и АГРАРЕН скандал със всички цветущи изрази, които средностатистически селянин знае.
Тъй като почти никой не разбра какво се е случило, в общата картинка, аз бях изрода, който рита "имуществото" на клетия човечец. Така, че в случая, по гореописаната логика, някой трябваше да дойде и да ми потроши канчето и на мен.
Нито съм снимал някога котки/бабички/просяци по улицата, който след това да "тонирам" в черно и бяло, нито са ми били интересни по какъвто и да било начин. Явно на въпросните им е писнало всеки втори да ги щрака и затова често "агресират".
В случая от статията... 30000 волта с нисък ампераж, по частите на тялото, където не трябва да се ползват подобни приспособления и да си "скача", колкото иска.

Автор: J0R0   
Дата:   18-06-14 12:28

Просто българинът трябва да бъде научен, че на улицата всеки може да снима каквото и колкото си поиска, а не само японските туристи пред Народния.
(Съвсем отделен е въпросът за употребата на тия снимки)
Това е законово положение, но какво да говорим, след като дори и "колеги" не вярват в това и се упражняват в интерпретации на закона и Конституцията.
Образование и възпитание трябват, но те пък не падат от небето.

Дата:   18-06-14 12:40

Ахахаха..стига Жоро, не изкривявай истината. Кажи си просто, че не искаш да приемеш законовото положение, което е доста ясно и там няма свобода на снимките на улицата, както се интерпретира[smilie18]

Дата:   18-06-14 13:04

Фалконе, то Върховния съд в България се произнесе по темата.
Мисля, че по-висша инстанция в България няма.
Но на теб ако не ти харесва решението на ВС, може да се опиташ да го обориш международния арбитраж.
Но не вярвам и там да мине. [smilie18]

Дата:   18-06-14 13:09

Произнесъл се е по конкретен случай с конкретна фактическа обстановка. В правната система на България тази съдебната практика не е задължителна за решаване на други подобни казуси.

Моля те, покажи ми къде в чл.13 от ЗАПСП се говори за ползване на снимките, май се говори за процеса за заснемване и за авторски права. В България, правата се придобиват на основание нормативен акт и само при предпоставките в този акт. Така, че ако си направил снимки в нарушение на ЗАПСП, самото им последващото използване е допълнително нарушение, освен това, че стоят във фотоапарата ти и това е съвсем отделно пък от въпроса как би използвал снимките и дали няма да погазиш още закони[smilie3]

Публикацията е редактирана (18-06-14 13:14)

Дата:   18-06-14 13:26

В Конституцията има два текста.
Първият е, че всеки има право да търси и разпространява информация.
Вторият е, че има равнопоставеност между физически и юридически лица

От тия два текста следва, че или всички медии и репортери са извън закона, или че всички хора могат да го правят, не само репортерите.

Но ако репортерите от знайни и незнайни медии бяха извън закона, смятай че хора като Комитата (и куп други блогъри), дето стриймва всяка вечер на живо протестите, отдавна да са в кауша, щото са неудобни, пък няма член по който да им скроят шапката...

Дата:   18-06-14 13:48

Дата:   18-06-14 14:51

В Конституцията има още много текстове, ама четеш само тези, които са удобни. Преди всичко за да може човек да се ориентира в цялост, трябва да се запознае подробно с основният закон и тълкуванията на Конституционния съд- само така можеш схванеш единната смислово и правно обвързана цялост на Конституцията.

Същото и за законите, но при тях вече тълкуванията на нормите следва да се извършват и на основание тълкуванието на конституционните норми, които се уреждат в детайли със закона..и така надолу по веригата на различните видове нормативни актове.

Правилното разбиране на ситуациите, в които можеш да снимаш без разрешение на улицата или на площада и или където и да е "навън" е гаранция за да на се случват такива инциденти с фотографи, като този в началото на темата в случаи на грешки на фотографа от незнание, което не е приложимо за настоящия случай, защото при тези продавачи, които е снимал е имал право.По-горният пример на metodiev_martin също е в разлешените от закона случаи за снимане.

Идеята за пълна свобода на снимки " навън" е неправилна и точно това е описано в чл.13 от ЗАПСП, ама мине не мине време и пак се връщаме н аизходна позиция за елементарно ясни текстове.

Автор: stown   
Дата:   18-06-14 15:01

Автор: Sentel   
Дата:   18-06-14 15:10

Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2011 г., в сила от 25.03.2011 г.) (1) Авторското право върху произведение на изобразителното изкуство или произведение на фотографията, представляващо портретно изображение на друго лице, принадлежи на автора на произведението. За създаване на такова произведение се изисква съгласието на изобразеното лице.
(2) Съгласие по ал. 1 не се изисква, когато:
1. изображението е било направено в хода на обществената дейност на изобразеното лице или на публично или обществено място;
2. изображението на лицето е само детайл в произведение, показващо събрание, шествие или пейзаж;
3. изобразеното лице е получило възнаграждение, за да позира, освен ако между автора и изобразеното лице е било уговорено друго.
(3) За използването на произведение по ал. 1 между автора и изобразеното лице могат да се уговорят условия.

Според удебеленото мога да снимам без разрешение всеки, който се намира на публично или обществено място. Или пропускам нещо?

Публикацията е редактирана (18-06-14 15:11)

Дата:   18-06-14 15:24

Не само ти го пропускаш, но и съдът[smilie18]

Наистина така записан закона от законодателя внася смут и възможност за превратни тълкувания, но подробен прочит и задълбочаване помага да се открие "идеята" на законодателя.

Ал.2,т.1 посочва извършване на обществена дейност на изобразеното лице или на публично или обществено място.
После пък се посочва в последващата точка, че има случаи когато лицето може да е само детайл, в произведение показващо отново някаква форма на публично действие - събрание или шествие.

Ако снимането на публично място е абсолютно свободно и разрешено, нито щеше да има текстовете в ал.2 т.1 за извършване на обществена дейност, нито тези в т.2 за детайл в изображението- те просто са напълно излишни при такова тълкувание на закона.

И в контекста на основното конституционно право на неприкосновеността на личния живот и обективната невъзможност докато е на улицата на едно лице да се гарантира пълна неприкосновеност от една страна, а от друга обективната невъзможност все още хората да се телепоргират от точка А в точка В и така да упражняват личния си живот без да излизат на улицата за да ползват транспорт или да да се движат с крачета, то единственото тълкувание на тази норма на закона е следната:

Можеш да се концентрираш върху едно лице и то да е основен предмет на снимката ти, когато лицето извършва някаква дейност, целяща да анагажира общественото мнение, защото в този момент то само се е отказало от личния си живот и не упражнява такъв.

Ако лицето се движи нанякъде, може да е само детайл в снимка в която например за да заснемеш даден момент или действие или сграда или каквото и да е невъодушевено нещо или пък събрание и шествие, не можеш да избягаш без то да попадне като детайл в снимката.

Най-общо, ако лицата извършват дейност ангажираща обществеността по някакъв начин, пълна свобода на снимане- детайл, портрет и т.н.

Ако не извършва такова действие, може да е само детайл, а това означава, че не се концентрираш върху него.

Публикацията е редактирана (18-06-14 15:27)

Дата:   18-06-14 15:43

Дата:   18-06-14 15:56

Фалкон - остава само да уточним какво е обществена дейност. Примерно ако Николета си говори пред дискотеката с един отбор футболисти, дали това е от обществена значимост.
[smilie18] [smilie18] [smilie18]

аликс
Не ти е работа да четеш ти законите, а да имаш адвокат - изобщо не е така. Законите са написани така, че всеки човек да ги разбере.
Ако не ги разбира, как да очакваме да ги спазва?
Затова и не е задължително да имаш адвокат. Всеки има правото и сам да се представлява пред съда.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »