Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Фул-Фрейм Пентакс
Автор: jorro_z   
Дата:   02-04-14 20:04

Спокойно, заглавието е подвеждащо. Няма фул-фрейм Пентакс, естествено.

Направо новия 645z.

http://www.camera-pentax.jp/new2014apr/en/pc/

Дето се вика, какъв беше тоя смешен формат фул-фрейм? Сапунерка някаква...
[cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Фул-Фрейм Пентакс
Автор: Gecata   
Дата:   02-04-14 20:58

Дето се вика много глупости в две изречения [smilie3]

Автор: dimidumi   
Дата:   03-04-14 01:33

Ами Жореее, малко са тези от нас, които притежават обективи за 645 формат...ама дето се вика, тия дето имаме по 10-на сапунерски фул-фрейм обективи, тази новина кво ни греее...[beer]

Автор: jorro_z   
Дата:   03-04-14 09:06

Dimi,
така е, напълно си прав. По-скоро мисълта ми беше малко по-различна (като изключим, разбира се, хумористичния елемент, който е очевиден).

Ето какво си мисля.

Принципно, в този клас техника - фул-фрейм моделите и средния формат особено - рядко е масова практика да имаш и да ползваш десетки обективи. Не че няма, просто е непрактично. Обикновено се ползват 2, максимум 3 обектива според жанра, в който се е специализирал фотографа.

От друга страна, когато държиш на определена визия, качество на изображението, динамичен диапазон и т.н., ти взимаш най-доброто, което можеш да си позволиш. Доскоро най-доброто, което можеше да си позволи средно-статисическия ентусиаст, беше фул-фрейм апарат. Просто средния формат беше недостижим ценово.

Понастоящем първия модел 645д на Пентакс чисто нов е около 7000$, което е почти съизмеримо със топ-моделите фулфрейм апарати. След появата на новия 645z, на обявена стартова цена 10 000$, се продполага с голяма доза вероятност, че първия модел ще падне още като цена. Не е изключено скоро да видим цени от порядъка на 5000$.

Като вземем под внимание и факта, че цените на доста обективи за Пентакс 645д също са съизмерими с цените на обективите за фул-фрейм апарати, си мисля, че в обозримо бъдеще все повече ще са хората, които ще предпочетат средния формат пред фул-фрейма.

И в този ред на мисли, сега ще споделя едно мое лично впечатление, което всъщност ИЗОБЩО НЕ СПОДЕЛЯМ, но някакси ми се е натрапило за толкова години досега. Някакси в този форум, а и не само, негласно се е наложило едно условно разделение между хората с фул-фрейм, и хората с кроп апарат. Нека да ги наречем висши и низши фотографи - отново подчертавам, напълно условно. Пределно ми е ясно, че НЕ ТОВА определя добрия фотограф, но някакси така излиза.

Многократно съм чел мнения в смисъл: "Ако искаш качество, вземи си фул-фрейм"; "Ако искаш да си ПРО-, вземи си фул-фрейм"... и т.н. в тоя смисъл. Тоест, фул-фрейма ти дава това, което кропката не може да ти даде, чисто технически. И следователно, ако искаш да си на високо ниво, фул-фрейма е практически задължително условие.

Много хора ще отрекат възмутено това, но тези, които четат редовно във форума, и то от години (аз лично чета тук от самото начало, независимо че се регистрирах по-късно), знаят за какво говоря.

Ето защо, мислейки си по-горните мисли, очаквам до няколко години тези съвети отново да се появят, този път препоръчвайки среден формат апарати вместо фул-фрейм. Който ще остане за "низшите" фотографи [smilie5].

Та така.
[beer]

Автор: Emoxide   
Дата:   05-04-14 03:12

Ами май накъдето духа вятъра, ФФ ще станат безогледалки среден и висок клас, или пък бързи репортерски и уайлд DSLR-и; Който иска супер резолюции, IQ и специфична визия ще мигрира нагоре; Още повече, нали идеята на производителите на техника е да убедят потребителите, че не са доволни от това, което им се предлага на достъпни цени, което се превръща в по-масово и едва ли не посредствено и банално. За да си Pro- трябва да ползваш максимума, който ти се предлага! Това си е направо догма, приоритет и превъзходство!
[thankyou]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »