Автор: jorro_z
Дата: 03-04-14 09:06
Dimi,
така е, напълно си прав. По-скоро мисълта ми беше малко по-различна (като изключим, разбира се, хумористичния елемент, който е очевиден).
Ето какво си мисля.
Принципно, в този клас техника - фул-фрейм моделите и средния формат особено - рядко е масова практика да имаш и да ползваш десетки обективи. Не че няма, просто е непрактично. Обикновено се ползват 2, максимум 3 обектива според жанра, в който се е специализирал фотографа.
От друга страна, когато държиш на определена визия, качество на изображението, динамичен диапазон и т.н., ти взимаш най-доброто, което можеш да си позволиш. Доскоро най-доброто, което можеше да си позволи средно-статисическия ентусиаст, беше фул-фрейм апарат. Просто средния формат беше недостижим ценово.
Понастоящем първия модел 645д на Пентакс чисто нов е около 7000$, което е почти съизмеримо със топ-моделите фулфрейм апарати. След появата на новия 645z, на обявена стартова цена 10 000$, се продполага с голяма доза вероятност, че първия модел ще падне още като цена. Не е изключено скоро да видим цени от порядъка на 5000$.
Като вземем под внимание и факта, че цените на доста обективи за Пентакс 645д също са съизмерими с цените на обективите за фул-фрейм апарати, си мисля, че в обозримо бъдеще все повече ще са хората, които ще предпочетат средния формат пред фул-фрейма.
И в този ред на мисли, сега ще споделя едно мое лично впечатление, което всъщност ИЗОБЩО НЕ СПОДЕЛЯМ, но някакси ми се е натрапило за толкова години досега. Някакси в този форум, а и не само, негласно се е наложило едно условно разделение между хората с фул-фрейм, и хората с кроп апарат. Нека да ги наречем висши и низши фотографи - отново подчертавам, напълно условно. Пределно ми е ясно, че НЕ ТОВА определя добрия фотограф, но някакси така излиза.
Многократно съм чел мнения в смисъл: "Ако искаш качество, вземи си фул-фрейм"; "Ако искаш да си ПРО-, вземи си фул-фрейм"... и т.н. в тоя смисъл. Тоест, фул-фрейма ти дава това, което кропката не може да ти даде, чисто технически. И следователно, ако искаш да си на високо ниво, фул-фрейма е практически задължително условие.
Много хора ще отрекат възмутено това, но тези, които четат редовно във форума, и то от години (аз лично чета тук от самото начало, независимо че се регистрирах по-късно), знаят за какво говоря.
Ето защо, мислейки си по-горните мисли, очаквам до няколко години тези съвети отново да се появят, този път препоръчвайки среден формат апарати вместо фул-фрейм. Който ще остане за "низшите" фотографи .
Та така.
|
|