Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Как си затрихте файловете последния път?
Автор: rx   
Дата:   16-03-14 23:36

Тъкмо затварям Recuva след като се оказа, че преди време съм си затрил 3-4 стари папки от Lightroom каталога, та мисля, че би било полезно да споделим опит когато се случи така, че затрием фотографски материал по някаква причина.
Идеята ми е, на който му се е случвало, да сподели какво точно се е случило - примерно изгубена, счупена карта, погрешни действия със софтуер..., после дали се е усетил веднага или в даден момент по-късно вижда, че му липсват файлове, и не напоследно място - как се е справил с нещата - дали ще е с изпотена чаша студена вода от чешмата, дали ще е с recovery софтуер, или скандал с клиента.
Смятам, че ще е полезно като информация, за да се предпазим впоследствие да не повтаряме грешките на колегите :)

Моята случка:
Преди да ползвам Лайтрум като хората, си сортирах ръчно RAW-овете в папки по дати и събития. Впоследствие импортирах всичко в Лайтрум и реших да изчистя малко място като преобразувам "фейсбукските" снимки в малки JPG-ове, а оставя в RAW само тези, които са ми ценни за нататъшна обработка. Всичко това се случва на външен харддиск, като изходните JPG-oве се пишат на друг диск, което ми спаси кожата, понеже на външния харддиск само съм трил без да пиша.
Та 2 месеца по-късно ми идва муза да обработя едни фотки, които бях снимал преди 2-3 години и изненада- вместо 60-70 RAW-а в каталога останали част от малките смачкани снимки, а RAW-овете изобщо не съм ги и обърнал - направо съм ги забърсал.
Пуснах Recuva, изсмуках всички CR2 файлове от външния диск - около 1000 на брой, вкарах ги в един нов каталог и мисля, че успях без пропуски да възстановя това, което ми трябва. Хепи енд.

Една по-стара случка пък, която ме накара да бекъпвам винаги важните неща на външен диск, заради която намразих IBM дисковете - просто ей така, както си работи компютъра, харддиска изчатка, чух как спира да се върти и компютъра заби. Пращах по фирми, не можаха да ми помогнат - отворихме харддиска - цялото рамо с глави се беше отчупило и беше направило повърхностите на диска на абстрактен арт. Загубих всичките 20GB информация в далечната 2001 година. Оттогава - всяка седмица - пълен бекъп :)

Отговори на това съобщение
 Re: Как си затрихте файловете последния път?
Автор: Gravolez   
Дата:   17-03-14 01:31

Губил съм един-два диска.
В момента ползвам bitcasa.

Автор: djfroggy   
Дата:   17-03-14 07:20

Последната ми идиотска загуба от миналия месец. Добре,че снимките бе бяха важни.
Оставил съм в кардрийдъра на лаптопа картата, защото разглеждах снимките.После слагам флашка, която също е 16гб. и давам на лаптопа да я прави буутваща с Уиндоус. Да,ама съм качил Уиндоуса на картата от фотоапарата и файловете заминаха.

Автор: SIMfoncho   
Дата:   17-03-14 08:19

Преди няколко години, когато още нямаше флашки и картите памет бяха малки на една почивка на море в един компютърен клуб ми записаха снимките на CD. Като се прибрах в къщи извадих CD-то на две части. Проблема го реших като на следващия месец повторихме почивката и за моя радост, файловете бяха още на компютъра в клуба.

Автор: LorDDemoniC   
Дата:   17-03-14 08:38

Качвам ги на компа (уж) , форматирам си картата като пич във фотоапарата, сядам да ги конвертирам и не съм видял , че съм спрял копирането без да искам ...

Автор: ZENON   
Дата:   17-03-14 12:19

Снимките от РД. на детето на един приятел съвсем лесно заминаха в нищото с натискане на бутона формат на камерата. После от картата възстановх какво ли не, само не и тези кадри [smilie7]

Автор: Батко   
Дата:   17-03-14 12:27

Архивирам харда, щото ще преинсталирам. И понеже "въобще нямам място на другия диск", решавам да ползвам ултра-компресията на 7zip с оптимални опции на всичко. След няколко часово архивиране, щастливо изтрих всичко и след месец, когато реша да възстановя архива - нямаше никой в него. Даваше грешка. Пробвах 1001 програми за възстановяване - няма!

Автор: mihajlov2   
Дата:   17-03-14 12:54

Преди 7-8 години, на по-по-стария компютър - 2 поколения назад, синът беше забърсал някакъв особено вреден вирус от пиратския залив, който беше форматирал многократно всички партишъни с прилагане на техника за защита от възстановяване, от Уиндоуса беше оставил една малка частичка, едвам мърдаща, колкото да излезе едно гордо съобщение, какви точно чудеса е сътворил... Студена вода отвсякъде[smilie18]
Оцеля само това, което беше архивирано по CD и DVD.

Публикацията е редактирана (17-03-14 12:57)

Автор: chepkata   
Дата:   17-03-14 13:06

Сравнявам двойки снимки във Фастстоун и в отворилия се прозорец, след като видях каквото ме интересуваше, натиснах по един червен "Х" над всяка снимка. Втората двойка- пак така. И третата...
После се оказа, че червеният "Х" не затваря изображенията, а ги трие. Още по- учуден бях, като осъзнах, че файловете са още на картата. Забравил бях да ги копирам![smilie10][smilie10]

Рекува ги върна, не бях писал по картата още.[smile]

Автор: ludiakolio   
Дата:   17-03-14 16:52

Дипломна работа писана 2 месеца,над 130 страници уърд файл.Реших да инсталвам един от първа версия дебиан линукс самосиндикално.
Оказа се ,че той създава още 2-3 партишъна за незнам си кво-сега вече знам за какво[smile] .
Не успях да го възстановя,защото май се бяха записали други файлове точно отгоре...бях болен 2 месеца.

Автор: pstoev   
Дата:   17-03-14 17:11

Имах проблем с буксата на захранването на лаптоп Sony, взеха го за поправка от сервизното звеното на Sony. След няколко дена ми го връщат с преинсталиран Windows и затрита цялата информация. Без мое знание и разрешение!
Мисля да ги съдя!

Автор: slivenski   
Дата:   17-03-14 17:40

аз обикновено ги трия със DoD 5220.22-M процес, но понякога пускам и един 7-pass, за всеки случай... [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: falcon   
Дата:   17-03-14 17:41

От глупост, държа архивите на ДВД-та, пък те умряли вече за няколко години[smilie18]

Автор: Gam3Ra   
Дата:   17-03-14 17:44

Доверявате ли се на Cloud услугите в интернет с безплатно пространство (10-50GB), аз не бих спокойно качил нещо за "архив" в различен облак от този на Google Drive.

Автор: realnoncho   
Дата:   17-03-14 17:49

Един път ми носят един лаптоп в ужасно състояние, бавен и греещ. Тръгнах да преточвам информацията преди всичко - лаптопа прегря, включи се някакъв сервизен режим и пусна рековъри, което директно преформатира и затри каквото имаше по диска. После възстанових поне снимките.

А лаптопа беше пълен с котешки косми и прах...

Дата:   17-03-14 17:54

Никой облак включително и гугъл драйв не ти дава НИКАКВИ гаранции за информацията вътре. Ако прочетеш подробно клаузите на T&C за услугата, ще видиш, че всъщност има и теоретична, и практическа възможност от мрежата да изпадне някой драйв и нищо не ги задължава да възстановят съдържанието.

С други думи - не разчитам на неща, които не са под мой контрол - да пипна и да знам, че съществува физически. В момента бекъпвам на един външен харддиск, а най-най-най-критичните ми файлове репликирам и на един дърт компютър в родния ми град. Хубавото е, че има удобни софтуерчета като Акронис, които пазят инкрементални копия и са с много гъвкави настройки, но аз към момента съм закачил единствено другоградския компютър по този начин - на локалния външен диск копирам ръчно.

Автор: slivenski   
Дата:   17-03-14 18:10

два външни харда от по 1 ТБ, на които дублирам диска на компютъра си, и още няколко по-малки, за по-неважните неща, засега ме оправят.

не вярвам на облаците, най-вече от гледна точка на сигурността на информацията. кой знае кой има достъп до нея... [smilie7]

Дата:   17-03-14 18:26

Сигурността не е проблем - има добри криптиращи програми, с които можеш да си кодираш бекъпите, но пък прави достъпа неудобен. Аз на фирмите нямам доверие [smilie8]

Автор: Драгончик   
Дата:   17-03-14 18:53

Имам два харда, които бяха в огледален райд...
След като преинсталирах за пореден път ОС-а, партиците нещо се омазаха..., ей така..., огледално...

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »