Автор: rx
Дата: 16-03-14 23:36
Тъкмо затварям Recuva след като се оказа, че преди време съм си затрил 3-4 стари папки от Lightroom каталога, та мисля, че би било полезно да споделим опит когато се случи така, че затрием фотографски материал по някаква причина.
Идеята ми е, на който му се е случвало, да сподели какво точно се е случило - примерно изгубена, счупена карта, погрешни действия със софтуер..., после дали се е усетил веднага или в даден момент по-късно вижда, че му липсват файлове, и не напоследно място - как се е справил с нещата - дали ще е с изпотена чаша студена вода от чешмата, дали ще е с recovery софтуер, или скандал с клиента.
Смятам, че ще е полезно като информация, за да се предпазим впоследствие да не повтаряме грешките на колегите :)
Моята случка:
Преди да ползвам Лайтрум като хората, си сортирах ръчно RAW-овете в папки по дати и събития. Впоследствие импортирах всичко в Лайтрум и реших да изчистя малко място като преобразувам "фейсбукските" снимки в малки JPG-ове, а оставя в RAW само тези, които са ми ценни за нататъшна обработка. Всичко това се случва на външен харддиск, като изходните JPG-oве се пишат на друг диск, което ми спаси кожата, понеже на външния харддиск само съм трил без да пиша.
Та 2 месеца по-късно ми идва муза да обработя едни фотки, които бях снимал преди 2-3 години и изненада- вместо 60-70 RAW-а в каталога останали част от малките смачкани снимки, а RAW-овете изобщо не съм ги и обърнал - направо съм ги забърсал.
Пуснах Recuva, изсмуках всички CR2 файлове от външния диск - около 1000 на брой, вкарах ги в един нов каталог и мисля, че успях без пропуски да възстановя това, което ми трябва. Хепи енд.
Една по-стара случка пък, която ме накара да бекъпвам винаги важните неща на външен диск, заради която намразих IBM дисковете - просто ей така, както си работи компютъра, харддиска изчатка, чух как спира да се върти и компютъра заби. Пращах по фирми, не можаха да ми помогнат - отворихме харддиска - цялото рамо с глави се беше отчупило и беше направило повърхностите на диска на абстрактен арт. Загубих всичките 20GB информация в далечната 2001 година. Оттогава - всяка седмица - пълен бекъп :)
|
|