Автор: mihajlov2
Дата: 04-03-14 15:49
Какъв ти е мониторът? Ако е с wide gamut, манджата с грозде с вюърите и браузърите е още по-голяма. Аз съм с такъв монитор, калибрирам го със Спайдър 3, всички приложения са насочени да използват профила от калибрирането. Снимам в RAW, конвертирам в sRGB. Цветово картинката, генерирана с ACR - Фотошоп или Лайтрум и гледана в тях, е еднаква с картинката, конвертирана с DXO и гледана с DXO. /Нито е зеленикава, нито е виолетова/ Като я сравня и с втори монитор без wide gamut, също калибриран на втория ми компютър, със зададен профил за втория монитор + компютър - картинките на двата монитора съвпадат цветово. От вюърите еднаква /т.е.цветово вярна/ картинка спрямо RAW конверторите с първия монитор изкарвам само с Ирфан Вю с настроен кълър мениджмънт. Фастстоунът дава прекалено ярки и крещящи цветове - не може да разпознае профила на монитора. Същата работа е и в браузърите.
С втория монитор нямам проблеми.
Накратко - ако мониторът е с wide gamut, калибрираш, задаваш профила във всички програми, конвертираш в sRGB и разглеждаш с Irfan View. С интернет браузърите няма оправия.
Мониторите ми са: HP 2475 и Dell 2311
|
|