Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Проблем с цветове, профили, браузъри и програми
Автор: gkazakov   
Дата:   04-03-14 10:54

Здравейте,

Имам следния комплексен цветови проблем, който въпреки четене във ФФ и чужди форуми, не успях да разреша. Накратко - един и същи кадър излиза навсякъде различно.

По-подробно: снимам в RAW, след това запазвам jpeg в sRGB (или в AdobeRGB - и при двата има проблем).
След това отделни кадри минават през Photoshop CS6 (с работно пространство sRGB и Proofing на Working CMYK).
В същия момент при отваряне на един и същ кадър през Photoshop, Windows Image Viewer и Fast Stone Viewer (който използвам за преглеждане на снимки) се получават 2 или 3 различни варианта на цветовете (убити и зеленеещи в единия вариант и лилави в другия).
Бозата става пълна, когато се качи кадърът във facebook или behance, без значение през Firefox или Chrome. И при двата браузъра почти всички кадри изглеждат с измити цветове и леко зеленеещи. По-долу може да се види за какво става дума.
Общо взето имам един кадър, който през три програми и два браузъра изглежда по 3-4 различни начина. Манджата е пълна.

Операционната система е Windows 8.1, настройките по Color Management-a са проиграни по няколко начина (с sRGB default и с профила на монитора), мониторът е калибриран със Spyder.
Снощи сложих и Windows 7 и отново разиграх различните настройки в Color Management-a - ефектът беше същият.
Интересното е, че не друга машина с Windows 7 кадрите си изглеждат еднакво както във FireFox, така и в Windows Image Viewer и Fast Stone Viewer.

Или аз бъркам нещо генерално в workflow-а, или проблемът е другаде.

Всякакви съвети за техническа настройка или промяна в начина на работа са добре дошли.

Предварително благодаря [beer]
Жоро

http://i59.tinypic.com/rws7zo.jpg

Отговори на това съобщение
 Re: Проблем с цветове, профили, браузъри и програми
Автор: fraction   
Дата:   04-03-14 10:57

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: compur   
Дата:   04-03-14 15:09

имаше 1,000,000 теми във форума за тези и подобни проблеми и тяхното решение...

но...
1. калибрираш мониторите
2. работиш в sRGB - цветното пространство за преглед и уеб
3. за Шопа - опцията Convert to Profile
4. хапни и си почини

[beer] [beer] [beer]

Автор: didesignbg   
Дата:   04-03-14 15:40

Съхрани една снимка, така както работиш и я качи за да я видим. Направи скриншот със разликата, която виждаш в програмите при отворена същата снимка. Напиши конкретните настройки за цвят на ос и приложенията при които е направен скриншота. Тогава можеш да очакваш и адекватна помощ.

Автор: mihajlov2   
Дата:   04-03-14 15:49

Какъв ти е мониторът? Ако е с wide gamut, манджата с грозде с вюърите и браузърите е още по-голяма. Аз съм с такъв монитор, калибрирам го със Спайдър 3, всички приложения са насочени да използват профила от калибрирането. Снимам в RAW, конвертирам в sRGB. Цветово картинката, генерирана с ACR - Фотошоп или Лайтрум и гледана в тях, е еднаква с картинката, конвертирана с DXO и гледана с DXO. /Нито е зеленикава, нито е виолетова/ Като я сравня и с втори монитор без wide gamut, също калибриран на втория ми компютър, със зададен профил за втория монитор + компютър - картинките на двата монитора съвпадат цветово. От вюърите еднаква /т.е.цветово вярна/ картинка спрямо RAW конверторите с първия монитор изкарвам само с Ирфан Вю с настроен кълър мениджмънт. Фастстоунът дава прекалено ярки и крещящи цветове - не може да разпознае профила на монитора. Същата работа е и в браузърите.
С втория монитор нямам проблеми.
Накратко - ако мониторът е с wide gamut, калибрираш, задаваш профила във всички програми, конвертираш в sRGB и разглеждаш с Irfan View. С интернет браузърите няма оправия.
Мониторите ми са: HP 2475 и Dell 2311

Дата:   04-03-14 16:03

Здравейте,

@mihajlov2: Мониторът е Dell U2709, калибриран със Spyder3.

@didesignbg: Точно това съм и направил - дадената снимка е след конвертиране от RAW в JPEG през ACR.

@compur: Преди да отворя темата търсих, но ми се искаше тук да се съберат както решения, така и съвети за най-безболезнен работен процес.

Конкретно ми излизат следните въпроси - с windows-кия Color Management какви профили сте задали, в PS в какво работно цветово пространство и на какъв proofing работите и най-вече как запазвате файловете си за онлайн цели?

Дата:   04-03-14 16:03

С файърфокс трябва да имаш резултат визуално неотличим, иначе ако гониш с пипетите е твърде вероятно да имаш мърдане от по 2-3 нива, но тях ги има при IrfanView. Пикаса също поддържа управление на цвета, стига да можеш да я издържиш.

Автор: mihajlov2   
Дата:   04-03-14 16:12

c:/windows/system32/spool/drivers/color/ - профила, генериран от Спайдъра

Дата:   04-03-14 16:18

@mihajlov2 профилът съм си го запазил точно там, него съм задал на windows-а да го ползва по default.
Остават Color Settings в PS какви да са и как да запазвам за уеб.

Странното е, че до сега на предишната машина нещата си вървяха изключително гладко - и като процес, и като резултат. Сега като тръгна да ги повтарям се срещам с описаните горе проблеми.

Дата:   04-03-14 16:18

Напълно нормални са резултатите които показваш и това би следвало да се получи. Фастстоун не е приложение управляващо цвета.

Дата:   04-03-14 16:26

Напротив, Fast Stone Viewer има Color Management и би трябвало да разчете.... всъщност интересно е какво ще разчете?

Дата:   04-03-14 16:30

Двама човека сме ти обяснили че е счупен, може да чете профила на снимката, но не може да ползва профила на монитора. При сРГБ монитор не е толкова очеизвадно, но при монитор с разширено цветопредаване е много видимо.

Автор: asahi   
Дата:   04-03-14 16:30

Не разбрах 2 неща:
Какви са настройките Windows Color System Defaults.
Защо правиш proof към Working CMYK и въобще правиш ли proof или само така е настроено?

Дата:   04-03-14 16:34

didesignbg, аз не съм разбрал правилно за FSviewer-a, грешката е моя. Оставяме го на страна, ще пробвам с Irfan.

asahi, WCS настройките ползват калибрирания профил за Dell-а като default-ен. Proof-а към wCMYK си е по default в PS, но не е активиран, тоест proof няма.

Автор: chukov   
Дата:   04-03-14 16:35

За да го нямаш тоя проблем с дела (имах го същият и аз) трябва да калибрираш с i1 Display Pro и всичко си идва на мястото

Калибриращият софтуер, който идва с DELL си иска i1 Display Pro

Ако си от София намери някой, който го има и го помоли да ти го калибрира

Ако си от Габровския или Търновския регион свиркай да ти помогна

Дата:   04-03-14 16:39

chukov, дори и да махна калибрацията и да ползвам фабричния профил на Dell-а, пак си ги има тези проблеми. Не смятам, че е от калибрацията.

По-скоро нещо ми се чупи в работния процес до публикуването онлайн, и аз сам си го чупя. Съвети в тази посока?
Явно и правя изводи за цветовете на база грешни програми.

Дата:   04-03-14 16:48

chukov май бъркаш мониторите [smile]
А софта на спайдър наистина е дърво, за читава калибрация препоръчвам dispcal и argyll.
Пак да питам, защо мислиш че нещо се чупи, като изключим камъка? В една калибрация има далеч по-тънки моменти.

Автор: chukov   
Дата:   04-03-14 17:10

Не бъркам мониторите

Дата:   04-03-14 17:10

didesignbg, можеш ли да бъдеш по-конкретен?

Дата:   04-03-14 17:25

i1 Display Pro е нужен само и единствено за моделите подържащи пипане на ЛУТ от типа на 2713/2413 този е доста далеч от тях.
По-конкретен за кое?

Дата:   04-03-14 17:40

"asahi, WCS настройките ползват калибрирания профил за Dell-а като default-ен."

Ок, ама дефолтен за кое? WCS device profiles не трябва да е мониторния профил.

Дата:   04-03-14 18:16

asahi, за последното не те разбрах...

Дата:   04-03-14 20:49

Решението за web се оказа просто - малка, но важна настройка във Firefox. Надявам се и за други да е полезна.

http://www.gballard.net/firefox/

Дата:   04-03-14 20:56

Където се указват WCS device profiles не се слага мониторния профил - това е.

Дата:   04-03-14 20:58

asahi, a sRGB 2.1-aла-бала ли да сложа?

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »