Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Snap shooting. / Щракане.
Автор: Murnau   
Дата:   03-03-14 16:01

:)

Отговори на това съобщение
 Re: Snap shooting. / Щракане.
Дата:   03-03-14 16:01

Едва ли не всеки днес притежава камера и щрака. Точно както едва ли не всеки се е учил да пише и създава текстове. Този, който е способен да пише, може и да чете, но не всеки, който може да щрака, може непременно и да дешифрира снимки. (...)

Въпреки че камерата се основава на комплексни научни и технически принципи, е много лесно да бъде пусната в действие. Тя е една структурно сложна, но функционално проста играчка. По това камерата се различава от шаха, който е структурно прост, но функционално комплексен : неговите правила са леси, но е трудно да се играе добре шах. Този, който държи камера в ръката си, може да направи отлични фотографии, без да има ни най-малка представа колко сложни процеси задейства с натискането на спусъка.

Щракачът се отличава от фотографа по това, че той се радва на структурната сложност на своята играчка. Противоположно на фотографа и играча на шах, той не търси нови “ходове”, информция, невероятното, а иска да опростява все повече функционирането на апарата, благодарение на все по-доброто му автоматизиране. Непрогледната автоматизираност на апарата го опиянява. Клубовете на фотолюбителите са места за опияниение от апаратовата структурна сложност, места за trips, постиндустриални опиумни бърлоги.

Камерата изисква от своя притежател ( от онзи, който е обсебен от нея) да щрака непрекъснато, да създава нови и нови повтарящи се картини. Тази мания - да се създава все едно и също (или поне много подобно), води в крайна сметка до един момент, след който щракачът се чувства като сляп без камерата - появява се “наркотична зависимост”. Тогава щракачът може да гледа света само посредтсвом апарата и във фотографските категории. Той стои не “над” фотографирането, а се е оплел от алчността на своя апарат, превърнал се е в продължение на спусъка на апарата си. Поведението му е автоматично функциониране на камерата.

Последицата от това е непрексънат поток от безсъзнателно създадени картини. Те формират апаратово съзнание, един “записвач” на автоматичното функциониране. Този, който разлисти албума на щракача, ще открие в него не установените ценности, познания или преживявания на един човек, а автоматично осъществени възможности на апарата. (...)

Този, който пише, трябва да владее ортографските и граматическите правила. Този, който щрака, трябва да се придържа към ставащите все по-опростени указания за употреба (...) Това е демокрация в постиндустриалното общество. Затова и щракачът е неспособен да дешифрира снимките : той ги смята за свят, който е изобразен автоматично. Това води до парадоксалния извод, че колкото повече хора щракат, толкова повече дешифрирането на снимките ще се усложнява. Всеки вярва, че не е нужно да се разшифроват снимките, тъй като всеки мисли, че знае как се правят снимки, каквото и да означават те.

Публикацията е редактирана (03-03-14 16:03)

Автор: X_C   
Дата:   03-03-14 16:04

Публикацията е редактирана (03-03-14 16:07)

Автор: 798099   
Дата:   03-03-14 16:13

[smilie2] Не схванах идеята, мисълта, посланието или като и да се нарича...[smilie2]

Публикацията е редактирана (03-03-14 16:13)

Автор: luboar   
Дата:   03-03-14 16:25

В клуба за фотография и кино който посещавах преди, никой не вдигаше в култ техниката. Когато се появеше нова придобивка на някой от членовете, всички се радваха за малко, честитяха, и разговорите продължаваха в посока краен продукт създаден по фотографски начин. Доста време се отделяше в обсъждане на ленти, химикали и хартии. Тези които имаха високо технологичните тогава ауто фокусни филмови камери, не проявяваха интерес към този клуб. ... а и не ни липсваха особено :)

Дата:   03-03-14 16:36

фотоклуб спокойно може да се замести с фотографски форуми днес

Автор: nyamago   
Дата:   03-03-14 16:44

Murnau написа:

> фотоклуб спокойно може да се замести с фотографски форуми днес

Само дето е точно обратното: всики разговори са за техниката, за пиксели и матрици, за "светли" обективи и бърз автофокус, за марки и модели желязо, стъкло и пластмаса...

А, да - и за рейтинги и гласуване, за 'А' и 'Б' кланове, за Първи страници и форумни мафии...

И много (ама много) малко за фотография - като светлопис, рисуване със светлина, предаване на действителността в едно изображение или създаване на друга действителност, не обезтелно действителна...

Дайте си ми фотоклуба! [smilie8]

Дата:   03-03-14 17:15

Да, при членове на клуба, като Атанас Кънчев, п-р Румен Георгиев-Рум, Жеко Василев, Петър Турлаков, Христо Траянов, Петър Абаджиев(гост), ...аз;), архитекти, художници и дизайнери, едва ли разговори за фото инструментариум са били подходящи. Какво има да се обсъжда в една камера, едни скорости и една диафрагма, толкова.

Автор: J0R0   
Дата:   03-03-14 17:18

Според мен тия думи са предизвикани от факта, че една професия си отива.
От елитарно (професионално) занимание се превърна в масово.
Едно време е имало професия "писар".
Човекът който е умеел да пише и хората са ходели при него за услуги, да им напише писмо, документ и т.н.
Доскоро имаше професия "шофьор", днес съчетанието "професионален шофьор" звучи смешно, всеки има книжка.
Фотограф, писател, музикант... също губят своето значение.
Всеки има апарат, всеки подържа блог и пише някакви неща, а миналата седмица в един клуб двама счетоводители така пяха и свириха, че ми събраха очите.
Вече не е важно дали си "професионален фотограф", "професионален музикант" или "професионален писател", а единствено крайния продукт, който показваш.
При това в момента. И на парче.
Все по-малко може да се лежи върху титли и стари лаври.
Светът е станал по-динамичен.
Дали това е хубаво или лошо, няма значение, не можем да върнем времето назад.

Автор: pm03   
Дата:   03-03-14 17:39

Дааа Murnau,
Не че няма истина в писанието ти, напротив, но си е точно като
"Жалба за младост."

Автор: lorddemonic   
Дата:   03-03-14 17:56

Да допълним жоро с това, че с масовост пада и качеството до момента в когато цена/качество ще удари средна стойност, която с дигиталната техника (хардуерна и софтуерна)ще е лесно достижимо. Супер качествените фотографии ще станат неразбираеми и ексцентрични дори (случва ми се да намирам за такива творби на известни майстори) тъй като лаици подобни на мен хванали 5-6 DSLR-а си мислят, че правят фотографии ... (Хубавото в моя случай е, че аз мисля, че правя снимки, а не фотографии)Демек щракачите ще убият красотата във фотографията :)

Ето ви пример с 70,80 и 90те години в музиката ... в момента само ОК песни, няма хитове, няма шедьоври ...

Автор: my.point.of.view   
Дата:   03-03-14 17:56

текст

Любо, ти ли си го писал текста?

Автор: GuitarString   
Дата:   03-03-14 18:06

« Je dessinais avant de savoir écrire et si je sais pourquoi j’écris, je ne sais toujours pas pourquoi je dessine »
Pierre-Yves Trémois

Автор: a100   
Дата:   03-03-14 18:48

[smilie10] Сигурно съм много тъп, ама нещо не можах да схвана идеята на изказването, Murnau... Прочетох го няколко пъти, но пак не схванах.
Това, че фотографията е станала по-достъпна за хората, трябва ли да ни кара да изпадаме в депресия. Че всеки, който иска, може да си купи "голям черен апарат с дълъг обектив" и да се прави на "про"...? Ами ако иска, и орехи може да троши с него, какъв е проблемът.
Аз съм доволен, че и сина, и дъщерята имат хубави апарати, защото, когато желаеш, искаш да снимаш, това означава, че искаш да откриваш красотата наоколо, емоциите, да представиш твоята си гледна точка на другите... За мен това е важно. Да, вече не е "елитарно" занимание. Едно време снимахме с Киев, Зенит, Практиката беше лукс, гледахме туристите, дето идваха и снимаха с Канони и Никони и ни течаха лигите. Лошо ли е, че искаме по-хубава техника? По-удобна, по-ергономична... Лошо ли е да смениш Опела с Мерцедес или БМВ.
И не е вярно, че професията изчезва, просто става по-трудно да се доказваш. И не е само фотографията... [beer]

Автор: J0R0   
Дата:   03-03-14 19:02

Автор: lorddemonic
Да допълним жоро с това, че с масовост пада и качеството...

Напротив.
Обратното е.
С масовостта се вдигна изключително качеството на фотографията.

Ти може да си най-професионалния фотограф, но не можеш да имаш едновременно всякакви качества. А те са необходими - един показва прекрасни снимки от морските дълбини, не защото е добър фотограф, а защото е добър гмуркач. Друг показва невероятни пейзажи, защото е физически подготвен да стигне там, където другите не могат. Трети - защото не го е страх за снима под куршумите... и т.н. и т.н.

"Добрата фотография" преди ерата на масовизацията (интернет) беше това, което едни учени хора с разни съкращения пред имената ни кажеха че е добра фотография.
Днес това не минава.
Днес фотографията е повече действие, отколкото философия.

Ако ме попитат кои са най-добрите БГ фотографи, първите които ми идват на ума са Георги Кожухаров, примерно, в репортажния жанр, който отиде в Сирия и снима войната отблизо. И не само там.
И Владо Донков - snooper, примерно, в пейзажния жанр, който може за един кадър да седи две седмици сам в палатката си, далеч от хората, някъде в планината, насред бурята при минусови температури.

Та ей такива надъхани младежи с фотоапарати вдигат нивото на българската и на световната фотография, а не доц. ст.н.с. к.ф.н. ф.х. Дървенфилософ Едикойси.
И това става именно благодарение на масовостта - на лесния достъп до техника и до публика.

Автор: next_time   
Дата:   03-03-14 19:03

Последната година две и мен ме тормозят подобни размисли, само че от другата позиция - възможно ли е да се развиваш като ценител на добра фотография ако собствените ти възможности на "щракач" са на ниво "масовка".Дали задължението да харесваш собствените си опити не елементаризира и възприемането на добрата фотография.
Когато дълго време не съм снимал усещам как ставам критичен към чуждата фотография, особено към добрата (лошата въобще я игнорирам).Като снимам по-активно сякаш започвам да се дразня и да критикувам слабата фотография , а добрата ... някак си оставям за друг път.

Автор: 798099   
Дата:   03-03-14 19:07

JORO го е казал много ясно: Все по-малко може да се лежи върху титли и стари лаври.

Трябва по някакъв начин да докажеш (не просто до кажеш), че можеш. Че го можеш много добре, много по-добре от масовия "производител (общо казано). А ако смяташ, че го можеш най-добре от всички - докажи го![smilie24]

Дата:   03-03-14 19:09

next_time, Това, че не мога да свиря на НИКАКЪВ музикален инструмент, означава ли, че не мога да оценя хубавата музика???[beer]

Дата:   03-03-14 19:20

..бил казал... Ама и той е 0 критерий в темата за мен.
Създай нещо стойностно и не се доказвай повече.
Леонардо и Бресон, и оня дето е направил една снимка само, на Че,нужно ли е да се доказват, лежат ли на "стари лаври" ?
Да се доказват сватбарски и вестникарски щракльовци.
За каквито е и сайта.

Автор: nyamago   
Дата:   03-03-14 19:30

Фотографията е почнала да се демократизира още преди бащите и дядовците ни, преди пра-дядовците на мнозина тук. С Брауни на Кодак и после с достъпни апарати за "Лайка" формат. После с Полароид, след това с дигиталните сапунерки и снимащите телефони...

Още в началото на МИНАЛИЯ век е имало писания на загрижени "истински" фотографи срещу заплахата от тая демократизация. По вестниците, които са си били тогавашните форуми. И при всяка следваща (технологично провокирана, но социално обусловена) вълна на демократизация - истерии за безмилостното настъпление на "щракачите" и за изчезването на професията (че дори на изкуството)...

Нищо ново под слънцето.

Мога под секрет да ви открехна, че 114 години след заплахата Брауни, фотографската професия е жива и се радва на добро здраве. Изкуството дори още повече.

Е, вече не е един единствен Маестро монопол на цяло село, има все повече конкуренция - но конкуренцията поражда нови висини, само можем да и се радваме.

И нищо, че от памти века се продават четки и боички за всеки ученик: истинските художници продължават да са малцина и най-истинските от тях да са търсени и ценени.

И нищо, че тигани и черпаци има във всеки супермаркет: майстор-готвачите продължават да са високо ценена и търсена професия на едно малцинство. И никой не е проплакал от готварски "щракачи" (каква ще да е точната дума дето мало и голямо готви в къщи?).

И нищо, че всеки ученик с пиратско копие на Фотошоп може днес да "направи" (някаква) страница. Истинските дизайнери дето истински могат и имат талант (освен знания и опит) се търсят и са добре платени...

Та - като във всеки дом, не - във всеки джоб - днес има фотоапарат, трябва ли да роним крокодилски сълзи за отмираща професия или загиващо изкуство?..

Пък аз ще си щракам, колкото и да ме мразят за това "истинските" фотографи.

[shtrak]

Дата:   03-03-14 19:35

хубава дискусия, харесва ми най-вече изказването на next time.
...

Ами ако иска, и орехи може да троши с него, какъв е проблемът.

...
Проблем има и то точно за това става дума в текста.

..

Любоар, не знам къв е тоя твоя фотоклуб, явно е изключение ;)))

Автор: next_time   
Дата:   03-03-14 19:35

a100

Ако свириш посредствено на някакъв инструмент и харесваш свиренето си по-добре ли ще оценяваш добрата музика или ще я оцениш по-добре ако въобще не свириш и не си свързан персонално с посредственоста.

Или нещо в този дух.[beer]

Автор: feliz   
Дата:   03-03-14 19:42

JORO, [smilie24]

Автор: lorddemonic   
Дата:   03-03-14 19:51

Жоро дано да е така.

Дата:   03-03-14 20:06

next_time, моето обективно мнение няма да се промени ако снимам (свиря) посредствено. Аз и сега си снимам посредствено, но това не ми пречи да оценявам обективно (или поне така си мисля). Виж, ако се имах за голям фотограф, сигурно щеше да е различно...[shtrak] [beer]

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »