Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за два обектива на Никон
Автор: vasilvasilev2009   
Дата:   28-02-14 00:38

Здравейте съфорумци,категорично съм решил да си купя един от двата обектива на Никон а именно Nikkor 18-200 VRII или Nikkor 18-300VR Начинаещ съм ,снимам с Никон Д90 и бих искал да имам в по-голямата част от случаите един обектив и да не го сменям.Дали някои от вас знае кой от тези двата е по-добър като качество на снимките.Не снимам нищо определено,просто ми трябва за всекидневни снимки на семействот,пейзажи,екскурзий.Разликата в цената не ме притеснява.Много ще съм благодарен ако някой има мнение и впечатления от тези обективи да ги сподели с мен.Благодаря предварително!

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за два обектива на Никон
Автор: isavkov   
Дата:   28-02-14 00:42

И двата обектива имат моторче. D90 също има моторче.
Винаги съм се питал като турнеш обектив с моторче на тяло с моторче, дали ще излети?

Автор: ivjordan   
Дата:   28-02-14 00:49

Имаш ли конкретна причина да търсиш толкова дълго?
Разбирам, че не искаш да сменяш обективи, но каква ти е ползата от 200-300 мм?
Ако гониш пилци, няма да стане с тези обективи. Най-важното в дългия обектив е, че ти позволява да наблегнеш на обекта в кадъра. Не ти позволява по-далечно разстояние.
Ако искаш да "приближаваш" далечни обекти, въздухът ще ти изиграе лоша шега. Той е най-некачествения филтър на света, но винаги го има.
В този смисъл, колкото повече въздух между теб и обекта, толкова по-лоша снимка.
Помисли над тези неща, преди да изсипеш шапка пари за "суперзуум".

Автор: vasilvasilev2009   
Дата:   28-02-14 00:59

Благодаря Ви за отговора и съвета колега ivjordan,действително бих искал да не сменям обективи,но не навсякъде човек може да се приближи с апарата-това ми е идеята. На колегата isavkov -разбирам иронията Ви но вероятно и Вие сте се интересувл и питал когато не знаете нещо.Бъдете здрав!

Автор: Pac   
Дата:   28-02-14 01:01

Аз имам 18-55 и 55-200 и за една разходка в парка поне 5 пъти се налага да ги разменям, писна ми от това. Напълно разбирам искането ти да си с по-универсално решение. В двата обектива няма много голяма разлика като представяне, разликата е в допълнителните милиметри. От 200 до 300 мм имаш 0.5 пъти увеличение, запитай се трябват ли ти? И заслужава ли си да мъкнеш по-тежък обектив заради редките случаи, в които ще искаш да зуумнеш още малко?
18-200 е класика за мултифункционален обектив, нищо впечатляващо като оптика, но и нищо разочароващо. Моите 18-55 и 55-200 в едно (и малко по-солидна изработка). Щом цената не е проблем, действай.

Автор: ivjordan   
Дата:   28-02-14 01:12

Аз съвсем добронамерено поставих горните въпроси и обясних защо.
Също снимам с Никон Д90 и имам, освен другите обективи, 70-300 ВР.
Това е най-рядко използвания от мен обектив.
От опит установих, че дължината, сама посебе си, не е решение. Ако обектът ти е достатъчно далече, за да го "приближаваш" на 200-300 мм, снимката не се получава добре.
Обратно, тези милиметри са добри, когато обектът е близо, но искаш той да изпълни кадъра.
Не съм пробвал търсените от Вас обективи, просто давам насоки, които са валидни при всеки случай и е добре да ги обмислите.
Та, мисълта ми е, ако смятате да снимате сравнително близки обекти, вероятно тези обективи могат да свършат някаква работа, но ако разчитате на тях, за да снимате далечни неща, не си заслужава инвестицията. Ако пък търсите универсално варио, по-добре нещо по-късо от рода на 18-105 или 16-85.
Ако парите го позволяват, новия 18-140.

Автор: satansho   
Дата:   28-02-14 07:00

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: radikyokushin   
Дата:   28-02-14 08:04

Ще ти дам мнение, както се казва от първа ръка.Имал съм и двата обектива.
Първо имах 18-200 (първата версия), след него си взех 18-200 VRII, накрая 18-300. Всичко това на D7100.
Мога да кажа съвсем уверено, че всеки следващ, в последователността, в която съм ги имал, е по-добър от предишния.
Не слушай хора, които са ги гледали само на картинка, че нищо не става от тях!
И трите са ПЕРФЕКТНИ, когато става дума за универсален, ежедневен обектив, както и за случаи, в които просто няма начин да помъкнеш раница с минимум 2-3 обектива, за да покриеш всичко, като фокусни разстояния.
Който и от тези двата, на които си се спрял да вземеш, няма да сбъркаш.
Според мен трябва да отидеш в магазина и да ги пипнеш и да прецениш кой от двата ще ти е по удобен, защото 18-300 е наистина голям и тежък обектив, в сравнение с 18-200. От друга страна пък тези 100мм отгоре никак не са за пренебрегване (каквото и да ти говорят). Относно качеството - не се притеснявай - и двата ще ти дадат отлично качество на изображението, при равни други условия.
Стабилизацията не е критерий при избора тук - и двата са със т.нар. VRII.
Продадох 18-300 само защото преди това си продадох и D7100 и в момента единствената кропка, която ми е останала е D3200, а на нея 18-200 VRII определено и "стои по-добре". D90 е голямо тяло и с него този "проблем" с размерите и теглото на 18-300 няма да го имаш, но е хубаво това сам да си го прецениш, като ги сравниш непосредствено с 18-200.

Публикацията е редактирана (28-02-14 08:09)

Автор: estate   
Дата:   28-02-14 08:45

Подкрепям горното мнение ,имал съм 18-200 първата версия и съм снимла с втората.Значи обектива е перфектен ,остър с бърз фокус.Качеството на картинката е повече от задоволително за всеки любител ,има кусури но кой обектив няма.Е на зяпачите на пиксели не има харесва но те са с объркана представа за фотография.И според мен е добре да се пробват как стоят на тялото.Няма къде да пробвам 18-300 ,но 18-200 ми е в списъка да го имам отново.Често излизам и с един обектив си решавам проблема в 90% от ситуациите,за другите 10% ще нося 50/1,8 или 35/1,8....[shtrak]

Автор: mitku   
Дата:   28-02-14 08:53

radikyokushin [smilie24]

@vasilvasilev2009, няма общовалидно "по-добро" решение. Както казаха и други - качеството е почти еднакво и който и да вземеш, няма да се прецакаш, а разликата е в милиметрите и теглото. Решението си зависи от конкретния човек - дали толкова те кефят тези милиметри отгоре (и ти се мъкне по-голям и по-тежък обектив) или обратното... т.е. трябва да вземеш решението сам, защото всеки който ти дава някакви съвети, са от собствената му гледна точка (аз например НЕ бих взел нито един от тези обективи, но това е "друга бира"), а твоята гледна точка със сигурност е по-различна. Отиди в някой фото-нагъзин, пробвай и реши сам кое ти харесва повече. [smilie7]

Автор: isavkov   
Дата:   28-02-14 09:32

@vasilvasilev2009 май съм се изказал твърде рязко, за което се извинявам.
Аз наистина се чудя обаче какво ще стане ако сложиш обектив с мотор на тяло с мотор. Не се шегувам, просто ми е интересно.

Автор: Божидар58   
Дата:   28-02-14 09:35

На теб ти трябва 18-105/VR. Слагаш го и става за всичко. Намира се около 300лв втора ръка. Прекрасен обектив за парите си. В този ценови диапазон може би най-добрия. Тук някой пише, че 70-300/VR не бил много хубав. Няма такова нещо. 70-300/VR е един страхотен обектив. Този, който имам е рязък дори на 300мм. И двата ми апарата фокусират мигновено с него. Когато въздухът е чист стават прекрасни снимки и на 300мм. Стабилизацията му е една от най-добрите. Просто замръзва в ръката ти. И за портрети става. На максимално отворена бленда в дългия край размазва идеално фона. Аз имам и 85/1.4Д, който е класика за портрети и мога да сравнявам. За затворени помещения обаче не става, докато 18-105 е универсален.

Автор: fraction   
Дата:   28-02-14 09:42

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: pdimitrov   
Дата:   28-02-14 13:53

По въпроса за моторите - доколкото знам, ако и двете части на системата имат мотор, с приоритет е моторът на обектива.

Автор: kvakioh   
Дата:   28-02-14 13:57

18-200 VR2 e достатъчно добър туристически обектив, един вид универсален. Но е за хора, които уж искат голям черен апарат, пък не искат да сменят обективи...Странна работа.
Но върши прекрасни неща, ако ЗАУ-то е ОК. За 18-300 не знам.

Автор: uri64   
Дата:   28-02-14 14:24

спомена се тук 70-300ВР, покрай идеята има ли смисъл от 300 мм фокусно разстояние - ето една фотка с такъв на 300 мм от преди много години:

http://farm3.staticflickr.com/2428/3846083180_206d792790_o.jpg

Автор: Pac   
Дата:   28-02-14 14:34

Смисъл от 300 милиметра има. Има смисъл и от 600. Просто когато идеш да снимаш диви животни си трябва специалана подготовка и не ти е толкова важно да слизаш до 18мм.
Аз си мисля, че говорим за обектив лесен за носене, за всекидневна употреба. За такъв аз бих си взел именно 18-200. А за птички, мечки и еленчета един Тамрон 150-600, който в момета в "чужбинско" е под 1100 долара.

Дата:   28-02-14 14:47

само за уточнение - горното си е чиста проба туристическо фотене и е доста далеч от "когато идеш да снимаш диви животни"

Дата:   28-02-14 15:11

Автор: radikyokushin   
Дата:   28-02-14 15:36

Точно толково е тъмен, колкото и "късия"

Автор: jivkojj   
Дата:   28-02-14 16:06

Не съм чел, какво са отговаряли колегите, но да спомена и моите наблюдения за 18-200.
Имах го няколко години. В началото не кефеше, после като го понаучих, вече не толкова, накрая го продадох. Накратко-

предимства:
- добра стабилизация
- универсален

недостатъци:
- криви в 2-та си края и то не някоя "бъчва" или "възглавница", а комбинирано от 2-те
- винетира
- мазна картинка, личи даже и на Д90
- тежък

18-300 пък не ми се мисли какъв топуз, пълен с компромиси ще. Моя съвет - ако ще вземаш такъв грамаден и тежък суперзум, по-добре купи с тея пари супер-зум сапунерка, още повече че пишеш Не снимам нищо определено,просто ми трябва за всекидневни снимки на семействот,пейзажи,екскурзий. Ще ти е по-леко.

А за д90-тката вземи някой по-свястен обектив, било за портрети, било за маро или там каквото те кефи, а ако искаш непременно такъв, мноого по-добре 16-85 или 18-105 [beer]

Дата:   28-02-14 16:20

Дата:   28-02-14 18:30

Аз не бих вярвал безрасъдно на ревютата на чичко Кен...навремето заради неговите възторжени хълцания си взех 18-200 и го ползвах последователно на д80, д200 и д300...за мен лично беше голяма пръчка....

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »