Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Обсъждане/критика на снимки на начинаещи
Автор: Pac   
Дата:   13-02-14 01:29

Здравейте,
Преди около 2 месеца се сдобих с първия си по-читав фотоапарат (Nikon D5200) и интересът ми към фотографията започна да нараства сериозно. Снимам с голям мерак, засега предимно по парковете, понеже не съм имал възможността много да пътувам през тези 2 месеца, още повече предвид бебето вкъщи.
Покрай четенето в различни сайтове започнах да снимам в RAW, инсталирах си един Lightroom и гледах разни видео уроци. Един от проблемите ми е монитора, който е доста куц и работя малко насляпо, но скоро ще променя това. Както и да е, май изпадам в прекалени детайли...

Идеята на тази тема е за желана от автора (за начало аз, после може и други да се включат) снимка, да се даде градивна критика. Имам желание да подобря работата си, но е трудно без солидна обратна връзка.

Ще започна с един кадър, който аз доста си харесвам, но получи само 4 точки рейтинг А, което беше доста обезкуражаващо. Пита се какво му липсва, какви обработки биха го подобрили, евентуални препоръки за различно кропване/композиция (това е около 50% кроп от по-широк кадър, бих могъл да пратя NEF файла при интерес).

https://photo-forum.net/i/1810028

И за да се вижда в темата:

https://photo-forum.net/static/site_pics/146/1391795518_Sparrow_1_950.jpg

Бих се радвал на коментари и за останалите ми снимки, но нека започнем с тази...

Мерси предварително за мненията! И не се притеснявайте да плюете, ако ви иде отвътре. :)

Отговори на това съобщение
 Re: Обсъждане/критика на снимки на начинаещи
Автор: nyamago   
Дата:   13-02-14 04:31

Тази снимка е добре експонирана и фокусирана. Има пълния тонален спектър от тъмни сенки (почти чисто черно) до съвсем светли детайли (почти бели, но без 'прегорели' места). Фокусът е върху главния обект, а фонът и близкият план са дефокусирани достатъчно за дълбочина и изтъкване на птичката. Дотук апаратът се е справил добре.

Да видим задкамерното устройство как се е справило:

Композиция: цялата птичка е в кадъра (не и е отрязана опашка или крак) и стои достатъчно едра в рамката. НО - разположението в избрания правоъгълник е неубедително. Нито е центрирана, нито децентрирана - не лежи върху някой от силните геометрични елементи, които окото е известно, че следва.

Изборът на пропорции на кадъра не помага за това - защо точно е кропнато до такава удължена форма? Има ли нещо сюжетно-важно, което е наложително да се побере там? Това намалява възможностите за по-добро кадриране с допълнителен кроп, но един пример съм дал на страницата на снимката.

Близкият план ('клечките') е доста забързано-пъстър, хаотичен и определено отвлича погледа от птичката. Доста е и като колиество, затова предложих да се търси още рязане. За дадената ситуация подхожат стандартните формати 3:2, 4:3 и дори 5:4 - с тях може да се поиграе, доколкото позволява съществуващата рамка.

Фонът и близкият план са много близки цветово и тонално до самата птичка. (По-скоро е обратното - тя ги имитира като защитна функция :) От една страна това е добре за цветната гама и хармония в кадъра - няма крещящи или несъвместими 'чужди' цветове (розовите цветчета/пъпки са ненатрапчиви акценти). От друга страна, обаче, точно тази едноцветност и тонално подобие не помагат за открояването на 'главния герой'.

По последния проблем малко образователно отклонение:

Сюжетно важен обект във фотографията се 'изолира' (откроява) по 3 начина - фокално, тонално и цветово. Първото ще рече той да е на фокус, а останалото в кадъра - не (това е вече направено). Но често не е достатъчно.
Второто е да се отличава по светлосила: ако обектът е светъл, да е на тъмен фон и обратното. Не е нужно да са екстремални (черно-на-бяло), но да са видимо различни. Затова интересни дребни обекти в природата търсим да заснемем от ъгъл, който ги разполага на фона на дълбока сянка, за да се откроят на нея.
И третото е да се различава по цвят, да не се слива като камуфлаж, а снимаме червена роза на зелен фон, портокал - на син и пр. Най-добре работят (доколкото е възможно) комбинации от 3-те фактора. Дори без цвят, в черно-бялото добрите фотографи съчетават плиткия фокус със светлосилно открояване (контраст).

Сега - знаем, че дивите животни не са модел да им кажеш къде да застанат. (Те и моделите не винаги слушат :) Ако можем - внимателно местим гледната точка докато фонът стане по-контрастен като светлина и цвят. ("Ами ако пилето избяга?")... Предполагам, че в бързината да уловиш момента, не си мислил за тези неща, но е добре да се помнят.

Когато е уловен рядък момент, или рядка птица (или рядка личност) и снимката заслужава да се покаже пред хора заради съдържанието, такива подробности може (частично) да се компенсират в обработката:

- Директните имитации на плитък фокус са кич, но малки корекции в противоположни посоки (фокус и дефокус) помагат за открояването, стига да останат незабележими.

- Съшо незабележими корекции могат да се направят в цветовете - напр. 'затопляне' на обекта и 'охлаждане' на фона. Не говорим за драстични промени, а за фини нюанси, които работят на подсъзнателно ниво.

- Малко по-забележими могат да са тоналните (светлинни) корекции, при които променяме в противоположни посоки светлинните нива на обекта и фона. Обикновено се повдига обекта и затъмнява фона, но има случаи (напр. светъл фон), когато работи обратното. Тук се внимава за избягване на видими ореоли ('хало') и отново - не се прекалява.

Като общо (и златно!) правило на обработката: в ралистичната фотография (не говорим за артЪ) ако една обработка се забелязва, значи е прекалена. Прост начин за самоконтрол е - в момента, когато решим, че промяната е достатъчна и точно полученият тон или контраст ни харесва - връщаме плъзгача с едно деленийце назад!
= = =

И последно - съдържанието. С какво снимката е въздействаща или поне интересна? (Не казвам, че не е - само приомням въпрос, който винаги да си задаваме). Има ли случка, история? Някакво действие в кадъра? Какво прави 'героят'? Кое друго би могло да привлече погледа - и да го задържи? (защото понякга и статични кадри без случка и действие привличат като магнит)... Тук вече бих определил конкретната снимка повече като хубав етюд*, отколкото като творба с идея и послание. Което си е в реда на нещата - етюди трябва да се правят, правят ги и големите майстори. Някои етюди са по-стйностни от 'артистичните творби' на други автори - та не приемай, че си си губил времето с тази снимка. Но когато имаш възможност търси интересното, дебни динамичното и довеждай до показ въздействащото.

Успех!
[shtrak]

* етюд = учебна работа, от френски. Или изследване, когато е по-задълбочено в дадена тема

Публикацията е редактирана (13-02-14 15:22)

Автор: CrazyIXUS   
Дата:   13-02-14 06:14

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: thingfish   
Дата:   13-02-14 08:18

Браво на автора, че има кураж да пита, и на nyamago, че е така обстоен, добронамерен и не го мързи, което рядко се среща. Към автора- точките няма да направят един кадър по-добър. Те са единствено храна за егото. Критиката като горната помага

Автор: kireto_a   
Дата:   13-02-14 08:25

Евалата, тема за фотография с отговор за фотография :)

Няма ли някой да обясни, че ако беше с ханон щеще да кърти? А пак със супер бързия фокус на сони сапунерите, ще се да се вижда как тупти сърцето.

Бих ти дал няколко идеи за обработката с lightroom, но като човек изкарващ си парите с програмиране, след като някъде около "инсталирах си един lightroom" се появи "купих си". И програмистите имат бебета и купуват пемперси срещу пари. Безплатини raw редактори бол.

Автор: НиколайМиланов   
Дата:   13-02-14 09:28

Ето една моя, която пък не получи нито едно харесване, дори и бронз.

https://photo-forum.net/static/site_pics/120/1390665013_IMG_2040-2.jpg

Автор: Божидар58   
Дата:   13-02-14 09:48

Автора, ако иска да му харесат снимката повече хора, да намери един беззъб клошар с възможно най-мръсните и отвратителни дрехи, да го снима , да направи снимката черно-бяла за повече въздействие и готово. Прави ми впечатление, че такива неща се харесват. Ако снимаш един хубав човек, облечен перфектно, колкото и хубава снимка да направиш, забрави за харесване.....

Автор: doofy   
Дата:   13-02-14 09:49

nyamago ,[smilie24] .Такова нещо сме виждали само в мечтите си.[beer]

Автор: Havga   
Дата:   13-02-14 10:08

Браво на nyamago!

Николай Миланов, за кадрирането: неподходящ ъгъл на заснемане диагонала от ляво (парапета) повлича погледа извън кадъра вместо да го насочва навътре;
за останалото - при тази обработка всичко се е загубило..., прекален винет, много неекспонирани участици, а в центъра освен точицата слънчице няма нищо друго, което зрителя да види;
За идеята: ще си позволя за цитирам nyamago "С какво снимката е въздействаща или поне интересна? (Не казвам, че не е - само приомням въпрос, който винаги да си задаваме). Има ли случка, история? Някакво действие в кадъра? Какво прави 'героят'? Кое друго би могло да привлече погледа - и да го задържи? (защото понякга и статични кадри без случка и действие привличат като магнит)..." Аз не виждам нищо тук, което да ми привлече вниманието , както казах и по-горе дребната точица слънце сама по себе си не е интересна....
Това, което би могло обаче да е интересно е парапета и хубавите отблясъци светлина и сенки, които ниското слънце е рисувало в този момент, така че за мен вероятно би било по-интересно да видя повече от сенките на парапета по брега и светналите ръбове желязо отколкото от празното море и черен хоризонт.

Автор: Pac   
Дата:   13-02-14 10:33

Благодаря на nyamago за задълбочения анализ! Коментарът беше наистина полезен. Радвам се че темата се развива по такъв градивен начин, точно това беше идеята. :)

@ kireto_a
За купуването на софтуер съм съгласен, може да си купя Lightroom-a в един момент, не е от най-скъпитте софтуери. В случая си позволих да изпиратствам, защото не бях сигурен, че искам точно това, сега май вече съм наясно, че ми харесва. Иначе се стремя да изпозлвам предимно легален, по-често безплатен софтуер. Например от години нямам Фотошоп, а GIMP.

@Божидар58
Естествено е клошарите да са по-харесвани от спретнатите хора, просто са по-колоритни. Това, което прави една снимка въздействаща е някакъв по-особен привкус/настроение (каквото признавам си в моя кадър липсва). На мен ми е нещо като мечта да поснимам в циганската махала, ама още не съм се въоръжил с толкова смелост! :D

@Николай Миланов
На мен снимката ми харесва и е като цяло въздействаща. И на мен обаче обработките ми се струват прекалено агресивни. (не че мнението ми има някаква тежест)

Автор: Marten   
Дата:   13-02-14 10:54

Здравейте,

Реших и аз да поискам критика и мнение за моя снимка на дъщеря ми.

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t31/1556439_10202296989738706_285532327_o.jpg

Автор: Alsand   
Дата:   13-02-14 11:02

nyamago [smilie24] [smilie24] [smilie24] [beer]

Браво за старанието и отделеното време :)

Автор: Havga   
Дата:   13-02-14 12:00

Marten , не е зле, само има проблем с цветовете, с уговорка че мониторът ми не е съвсем точен, но кадърът е пресатуриран и оконтрастен и съответно леко прегорял, избила е междента в сенките една по-умерена корекция в левълите и малко десатуриране при добър изходен материал би свършил работа.
все пак бебетата са розови, а не лилави :))))

добре ще му дойде още малко преден план - една идея и по-изчистен фон, дефокусните черни линии разсейват ...
иначе сладък бебок :)))

Автор: ScreamingMind   
Дата:   13-02-14 12:20

Поздравления за чудесната тема, аз също отдавна търся място, където може да се получи градивна критика :)
Мисля да се престраша и аз да предложа един кадър за разкостване https://photo-forum.net/joro/emoticons/sweatdrop.gif

Някакъв опит за самокритика:
- Въпреки цялото ми старание фокуса да е в/у окото, шипчетата са излезли по-остри, може би заради това, че светлината пада директно върху тях, докато оченцето беше в сянка [smilie8]
- Разположението на главата в кадъра можеше да е по-добре издържано (сега като че ли шиповете и голямата люспа на брадата се набиват повече на очи, а и гушката му е отрязана), но това беше единствения начин да го снимам без да влизат други обекти в кадъра (разкъсан балатум от стената на терариума и т.н.)

https://photo-forum.net/static/site_pics/116/1391080551_DSC_6032.jpg

https://photo-forum.net/i/1808022

Благодаря предварително! :)

Автор: НиколайМиланов   
Дата:   13-02-14 12:51

Автор: Божидар58
Дата: 13-02-14 09:48

Автора, ако иска да му харесат снимката повече хора, да намери един беззъб клошар с възможно най-мръсните и отвратителни дрехи, да го снима , да направи снимката черно-бяла за повече въздействие и готово. Прави ми впечатление, че такива неща се харесват. Ако снимаш един хубав човек, облечен перфектно, колкото и хубава снимка да направиш, забрави за харесване.....

[smilie24] [smilie24]

Автор: muzicantini   
Дата:   13-02-14 13:04

За снимката с гущера (нали ?) мисля, ч трябва във фотошопа да акцентираш на окото. Аз бих разцъкал мало с луминосити маски да извадя светлите и средните тонове в окото и да му повиша контраста. Но става и избирателно с curves с маска на окото, както и hi pass filter за изостряне и допълнштелен контраст. Dodge tool също ще свърше работа.

Автор: шдфдшд   
Дата:   13-02-14 13:51

..искам и ааз , искам и ааз!!...
https://photo-forum.net/i/1669434

оппа!..не стана работата..

Публикацията е редактирана (13-02-14 13:54)

Дата:   13-02-14 13:53

https://photo-forum.net/static/site_pics/195/1352410709_12.jpg

Публикацията е редактирана (13-02-14 13:56)

Автор: bOzo   
Дата:   13-02-14 13:59

@nyamago [smilie24]

Автор: Marten   
Дата:   13-02-14 15:15

Havga написа:

> Marten , не е зле, само има проблем с
> цветовете, с уговорка че мониторът
> ми не е съвсем точен, но кадърът е
> пресатуриран и оконтрастен и
> съответно леко прегорял, избила е
> междента в сенките една по-умерена
> корекция в левълите и малко
> десатуриране при добър изходен
> материал би свършил работа.
> все пак бебетата са розови, а не
> лилави :))))
>
> добре ще му дойде още малко преден
> план - една идея и по-изчистен фон,
> дефокусните черни линии разсейват
> ...
> иначе сладък бебок :)))

Благодаря. :)

Автор: picantino_   
Дата:   13-02-14 15:24

Темата е страхотна.Някой да даде критика [smilie3]
https://photo-forum.net/i/1809646

Автор: mutriu   
Дата:   13-02-14 17:21

И ся к'во стана??? Май Нямаго най-много го има! По отношение на снимките гледайте най-вече да има идея, нещо, което да задържи погледа, да привлече поне интереса на наблюдателя. За гущера гледам пак се хващате за фокуса, бодлички, модлички и т.н. Еми снимана е глава на гущер и к'во- няма нищо повече. За пейзажа и бебето Havga каза. Искам само да добавя разликата в осветеността на очите. Успех на всички!

Автор: M_D   
Дата:   13-02-14 17:53

Аз не снимам, ама за критика щом е. [smilie5]

@шдфдшд:
обработката е много невнимателна, по косите и на двете си оставил неща. Изкуственото мазане на фона е дразнещо, най-добре забрави, че съществува като опция. Връзката между манекена и момиченцето изглежда напълно случайна, детето сякаш гледа отвъд и зад него (А и в него да гледаше, какво от това?). Това прави снимката разхвърляна и без фокус/тема. Аз бих предпочел евентуално да видя само дясната част на снимката като отделен елемент, кадрирана съответно. Снимки с две случки, два важни елемента, и т.н. са валидни, но се правят трудно.

@picantino_
Композицията е крива, стои небалансирана без основание. Може да се изреже отдясно доста и отгоре малко. Прешарпил си, няма ситен детайл в резултат. Показващите се клонки на преден план долу вляво могат да се махнат, показващото се дърво вдясно ще изчезне с кропа. При пейзажите предният план често е плюс и дава дълбочина, но само ако е издържан, тук е във вреда. Иначе има атмосфера.

Публикацията е редактирана (13-02-14 17:53)

Автор: nyamago   
Дата:   13-02-14 17:54

Благодаря на всички за отзивите към писанията ми - много ще се радвам ако с нещо са били полезни!

И веднага две уговорки:

1. Не винаги мога да отделям по толкова време и навярно не всяка снимка ще получи толкова внимание. Моля да не се обиждат желаещите критика - правя колкото мога.

2. Не поглеждайте в профила ми за примери на добра фотография - няма да намерите. Аз съм най-големия нарушител на цялата наука, която иначе добре знам (но забравям да следвам) и съм за пребиване, не за пример.

Но кой е казал, че добрият критик трябва да е и добър фотограф? [smilie5] Ако музикалните критици можеха да свирят или футболните коментатори - да вкарват голове, те с друго щяха да си изкарват хляба, нали? :)

[shtrak]

Дата:   13-02-14 18:44

M_D , сега като каза - вярно че съм оставил следи от обработката ( как ги видя бе мама му стара!) Трябвало май с по- висок feather да се пипа . Иначе много се старах.. [smilie2]

... Оттук-нататък обаче , не съм съгласен...

...Детето гледаше и се СТРЕМЕШЕ към манекена...така е и на снимката.

...Тягата на женския род към красиви „манекени” с празни кратуни изглежда е природно детерминирана и се запазва при него(тях) до късни години...понякога изчезва , когато живота ги „поочука” , но до тогава поколението вече е създадено , гените предадени и пътят на човешката раса определен...

...та , точно тази „тяга” е обект на снимката... не съм съгласен , че кадърът е без фокус/тема!....не , не ...не съм съгласен...[smilie8]

..останалото , там за двата кадъра - не го разбрах...[smilie11]

Публикацията е редактирана (13-02-14 18:58)

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »