Автор: muzicantini
Дата: 05-02-14 23:39
Първо - да, ползвах търсачката и да, четох предишни теми. В случая искам да обсъдим някои конкретни въпроси, без да се навлиза в хроничното противопоставяне Apple vs останалото.
В момента ползвам един HP Compaq CQ60, който е от 2010 година и вече е доста зле. Основното нещо, което ме дразни е дисплеят. Ужасен е, нисък контраст, цветове никакви. Наскоро си видях някои от снимките на ретината на Айпад 3 и не можах да си ги позная. Та време му е вече да се сменя.
Първи въпрос - наясно съм, че за близки пари едно РС ще даде много по-добри резултати за каквато и да е работа от лаптоп. Но въпросът е, че общо взето половината година съм в СОфия, половината в провинцията и някак си да се вържа с РС и голям монитор, които не мога да пренасям не ми е оферта. Имам РС, което общо взето не се ползва поради тази причина и кретам със стария лаптоп. Наистина ли за свястна работа (аматьорска) трябва да се отделят 3000+ лв, ако е за лаптоп, защото такива пари не ми се дават на тоя етап.
Втори въпрос - от четенето до тук съм стигнал до извода, че резолюция под FullHD няма особен смисъл. Ходих по разни Технополиси и гледах лаптопи, някои и с по-голяма резолюция. Въпросът е, че повечето са с малък диагонал и не съм много сигурен в практиката, как би се работило на 13 или 15 инча ФулХД. Дали няма всичко да е прекалено малко и да трябва да се гледа много отблизо. (което е проблем, защото екраните ми дразнят очите по принцип) Въобще по въпроса с мониторите знам, че задължително трябва да е IPS, висока резолюция, но доколкото знам има разни разлики в самите матрици като дълбочина на цветовете и тн, които не са ми съвсем ясни и питам за съвет по тоя въпрос.
Трети въпрос - Какво мислите за разните лаптопи с тъч скрийн. Визирам конкретно Сонитата, които имат и стилуси. Успешно ли се работи на Фотошоп с тези устройства. Например ретуш на лице със стилус някой правил ли е да сподели дали е удобно.
Четвърто - Между РАМ, процесор и харддиск, на кое трябва да наблегна. Очевидно i7 четириядрен, с 12 гб РАМ и SSD хард, пък и с IPS FUllHD дисплей отива много нагоре с парите а и честно казано не съм видял такъв модел по сайтовете. Кое да жертвам? По-добре ли е малък вграден SSD и после външен HDD или обратното? И по-важно ли е четириядрен процесор от повече РАМ (доколкото разбирам Фотошопа се нуждае от доста РАМ, особено ако обработва по-големи файлове). Освен това каква роля играе видеокартата (не става дума за игри) и има ли значение дали е със самостоятелна и споделена РАМ.
Бюджетът, който съм предвидил е 2000 лв макс, като ми се иска да се размина с доста по-малко. Макбуците аз лично не ги одобрявам заради цялостната концепция на Apple да те ограничават да ползваш само техни определени неща, но основната причина е, че Маковете с ретина и голям дисплей отиват много над бюджета ми.
Ще моля за градивни коментари, добре било конкретни актуални предложения, не бързам с покупката, до Април мисля да го взема, така че ще има теми за размисъл. Не поствам линкове на модели от сорта на "спрял съм се на това, какво мислите?", защото от горните въпроси става ясно, че не съм сигурен на кой параметър трябва да наблегна.
|
|