Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Лаптоп и за фотообработка
Автор: muzicantini   
Дата:   05-02-14 23:39

Първо - да, ползвах търсачката и да, четох предишни теми. В случая искам да обсъдим някои конкретни въпроси, без да се навлиза в хроничното противопоставяне Apple vs останалото.

В момента ползвам един HP Compaq CQ60, който е от 2010 година и вече е доста зле. Основното нещо, което ме дразни е дисплеят. Ужасен е, нисък контраст, цветове никакви. Наскоро си видях някои от снимките на ретината на Айпад 3 и не можах да си ги позная. Та време му е вече да се сменя.

Първи въпрос - наясно съм, че за близки пари едно РС ще даде много по-добри резултати за каквато и да е работа от лаптоп. Но въпросът е, че общо взето половината година съм в СОфия, половината в провинцията и някак си да се вържа с РС и голям монитор, които не мога да пренасям не ми е оферта. Имам РС, което общо взето не се ползва поради тази причина и кретам със стария лаптоп. Наистина ли за свястна работа (аматьорска) трябва да се отделят 3000+ лв, ако е за лаптоп, защото такива пари не ми се дават на тоя етап.

Втори въпрос - от четенето до тук съм стигнал до извода, че резолюция под FullHD няма особен смисъл. Ходих по разни Технополиси и гледах лаптопи, някои и с по-голяма резолюция. Въпросът е, че повечето са с малък диагонал и не съм много сигурен в практиката, как би се работило на 13 или 15 инча ФулХД. Дали няма всичко да е прекалено малко и да трябва да се гледа много отблизо. (което е проблем, защото екраните ми дразнят очите по принцип) Въобще по въпроса с мониторите знам, че задължително трябва да е IPS, висока резолюция, но доколкото знам има разни разлики в самите матрици като дълбочина на цветовете и тн, които не са ми съвсем ясни и питам за съвет по тоя въпрос.

Трети въпрос - Какво мислите за разните лаптопи с тъч скрийн. Визирам конкретно Сонитата, които имат и стилуси. Успешно ли се работи на Фотошоп с тези устройства. Например ретуш на лице със стилус някой правил ли е да сподели дали е удобно.

Четвърто - Между РАМ, процесор и харддиск, на кое трябва да наблегна. Очевидно i7 четириядрен, с 12 гб РАМ и SSD хард, пък и с IPS FUllHD дисплей отива много нагоре с парите а и честно казано не съм видял такъв модел по сайтовете. Кое да жертвам? По-добре ли е малък вграден SSD и после външен HDD или обратното? И по-важно ли е четириядрен процесор от повече РАМ (доколкото разбирам Фотошопа се нуждае от доста РАМ, особено ако обработва по-големи файлове). Освен това каква роля играе видеокартата (не става дума за игри) и има ли значение дали е със самостоятелна и споделена РАМ.

Бюджетът, който съм предвидил е 2000 лв макс, като ми се иска да се размина с доста по-малко. Макбуците аз лично не ги одобрявам заради цялостната концепция на Apple да те ограничават да ползваш само техни определени неща, но основната причина е, че Маковете с ретина и голям дисплей отиват много над бюджета ми.

Ще моля за градивни коментари, добре било конкретни актуални предложения, не бързам с покупката, до Април мисля да го взема, така че ще има теми за размисъл. Не поствам линкове на модели от сорта на "спрял съм се на това, какво мислите?", защото от горните въпроси става ясно, че не съм сигурен на кой параметър трябва да наблегна.

Отговори на това съобщение
 Re: Лаптоп и за фотообработка
Автор: Viajero   
Дата:   05-02-14 23:52

Разгледай Lenovo Yoga 2 Pro, само не знам 13 инча дали няма да си ти малко.

Автор: tisho86   
Дата:   06-02-14 02:22

Абе недей се наказва с тези лаптопи. При положение, че си имаш един колкото да цъкаш, докато не си у вас, не мога да разбера за какво ти е втори?! Хубавите машини струват доста повече от настолната конфигурация, на която ще се кефиш и на голям дисплей.
Голяма работа, че ще я пренесеш 2 пъти в годината....
По-голямо наказание от това да работиш на лаптоп няма. Какъвто и да вземеш за бюджет от 1500-2000лв ще издъхне след една година.

Успех

Автор: баби-играят-с-теб   
Дата:   06-02-14 02:31

Лаптоп става единствено за полеви условия, както е написал tisho86 - не си заслужава.
Настолен PC с голям монитор - е в пъти по добър избор отколкото Лаптоп.

Автор: Ivan_A   
Дата:   06-02-14 06:33

Oт почти две годишен опит с по-старата версия на този лаптоп:

ASUS N56JR-S4078DM

Чудесен е за всичко - Photoshop,RAW конвертори,Artlantis (за рендиране).
След първата година поставих SSD 256GB - лети. Ползвам външен монитор, но и дисплеят "става".

Малко след изтичане на едногодишната гаранция на батерията - тя се скапа, без да съм я ползвал много - само зареждах/разреждах до 66% - просто се скапа.

Безшумен е, доволен съм.

[smilie24]

Публикацията е редактирана (06-02-14 07:20)

Дата:   06-02-14 12:34

Добре, какво не му е наред на един лаптоп ок 2000 лв с 8 ГБ рам, i7 процесор и 1-2 ГБ видео например, което да го прив много по-лош от съответното РС?

Автор: uzsree   
Дата:   06-02-14 12:38

Добре, какво не му е наред на един лаптоп ок 2000 лв с 8 ГБ рам, i7 процесор и 1-2 ГБ видео например, което да го прив много по-лош от съответното РС?

Дисплея.... като хардуер са ОК, но точни цветове няма да имаш никога.

Дата:   06-02-14 13:21

Нищо му няма, просто не е за тази работа. Сложи му един Lightroom и след 1 година пак ще си говорим. Просто не са направени за тежки обработки. Вентилатора на процесора е смешен и при първото по-сериозно натоварване умира. От там почваш да пържиш процесора на бавен огън, до като не сдуха.

Автор: rx   
Дата:   06-02-14 13:32

Досега не съм виждал лаптоп, на който след като обработя снимка, да излиза добре на калибриран монитор впоследствие. Да не кажа - да няма нищо общо. Просто не са направени за тази работа и толкова - независимо дали са за 1000 или 5000лв. Има едни тави на Дел, което си е реално мобилен персонален компютър и тежи като такъв, но те са към 20 инчови и струват над 6 бона парчето - на такъв съм виждал познат да прави видео обработка и се получава. Но за 2000лв съм скептичен.

Това, което можеш да направиш е да си вземеш компактен лаптоп с бърз процесор и т.н., и отделно един хубав монитор, който да закачаш към него.

Автор: realnoncho   
Дата:   06-02-14 13:38

Ако работиш по цял ден на пълно натоварване може и да се скапе, но за любителска работа не виждам защо да не се справи без проблем. Все пак при фотообработка, ако правиш нещо по снимка не си изпънал непрекъснато процесора на максимално натоварване.
Обаче наистина има много малък избор от лаптопи с добри дисплеи дори до 2к. Това не го разбирам при положение че евтин 23" IPS монитор започва от 300лв и няма много да оскъпи един среден и по-видок клас лаптоп.

Дата:   06-02-14 13:42

realnoncho - проблема не е в цената. Проблема е в изпълнението в достатъчно тънък вариант, за да се получи за лаптоп. Проблема е главно с подсветката и е чисто технологичен проблем. Затова не зависи от цената - в същия кюп са и разни макбуци, въпреки, че съм сигурен, че ще се появи поне един фанатик дето сега да почне да изсмуква пръсти как ретина дисплея бил невероятен(което няма нищо общо с цветопредаването и хомогенността му, ама то Епъл фен - вари го, печи го...).

Автор: Ivan_A   
Дата:   06-02-14 13:44

tisho86: "... просто не е за тази работа. Сложи му един Lightroom и след 1 година пак ще си говорим. Просто не са направени за тежки обработки. Вентилатора на процесора е смешен и при първото по-сериозно натоварване умира. От там почваш да пържиш процесора на бавен огън, до като не сдуха."

- надявам се да не си прав.

Всеки ден съм в Lightroom/DxO/PS, през ден рендирам на ArtlantisStudio 4/5 по 2-3 часа - никакъв проблем, почти две години.

Надявам се да не си прав - поне още две ...

Публикацията е редактирана (06-02-14 13:45)

Дата:   06-02-14 14:02

Иване, на лаптоп ли работиш?
Аз тези неща ги говоря от горчив опит. Преди 3 години си бях взел приличен лаптоп (за тогава) Dell с i3 процесор, отделно видео, 6гб рам, абе сглобка за 1500лв. И на фона на предишното ми PC летеше и се държеше чудесно 6 месеца, след което почна да се задъхва. Купих му и подложка и леко се стабилизираха нещата, но си се държеше мудно. Дори и като гледаш само филми, пак виеше на умряло.

Е да не мога да ги слагам всички лаптопи под общ знаменател. В момента има много по-назобени машини, но се съмнявам, че ще се държат по-добре от настолната ми конфигурация за същите пари.
Photoshop-a не е толкова тежък, на него му дай рам и друго не му трябва, но пустия Lightroom си иска неговото.

Дата:   06-02-14 14:18

Колега, чистил ли си го тоя лаптоп? Защото когато се натрупа гняс край охлаждането на процесора, трябва да се чисти, иначе почва да грее и оттам - да се бави. Отделно, че на някои изчистването на радиаторите е толкова отвратителна задача, че обикновено се сменя цялото охлаждане с ново и работата заспива. Също ако си го размятал наляво-надясно много, с времето пружинните болтове, които натискат плочката с термопастата в/у процесора, се поразмърдват, пастата изсъхва и се отронва и термоконтакта се влошава.

Автор: dolmov   
Дата:   06-02-14 14:26

DELL PRECISION M6500, I7-720QM, QUADRO FX 2800M, RGB LED NO PWM
И естествено, че втора ръка за под 2000лв :) Да не правя реклама, в един ретро сайт можеш да го намериш ;)
Ето и извадка от въпросния сайт:
Допълнителна информация:
Екстремален четириядрен Core i7 процесор с невероятните 8MB кеш и честота до 3.20GHz в комбинация с производителна 256-битова професионална видеокарта. Една от най-добрите мобилни машини за графичен дизайн, моделиране, рендериране, анимация, фото- и видео-обработка и разбира се най-тежките игри. Ако този съвременен супер-лаптоп не може да задоволи изискванията ви за мощен хардуер, то няма кой друг в следващите две години. 4 слота за памет, евтин ъпгрейд до 32GB оперативна памет! Уникален RGB LED дисплей с AdobeRGB обхват и без ШИМ (аналогово управление, без трептене). Един от изключително малкото мобилни дисплеи, които не вредят на зрението и е подходящ за всекидневна над 10-часова работа.

Успех :)

Автор: shadothezombie   
Дата:   06-02-14 14:41

Интересни изказвания за лаптопите. Съгласен съм за дисплея, другото не го приемай буквално. Явно колегата е имал лош късмет.
За 2000 лв можеш да си вземеш машина, която да ти служи перфектно поне 2-3 години (е, няма да е MACbook Pro) :)

Дата:   06-02-14 15:25

Наясно съм, че дисплеят е проблем. А какво мислите за лаптопите с IPS матрица. Реално тази матрица по-зле ли е от някой IPS Делл за 300 лв отделен монитор?

По въпроса за втора ръка - някак си скептичен съм. Липсата на гаранция за нещо като лаптоп ми се вижда много рисковано, току виж нещо от някъде сдаде багажа и се наложи смяна на дънна платка и процесор, примерно (случи са приятел наскоро).

Аз така или иначе снимам любителски, не ми се налага по 10 часа на ден да експортвам RAW-ове, така че не мисля, че процесорът ще сдаде багажа. Все пак до 2000 лв никакъв модел със свестен дисплеи няма???

Автор: jingov   
Дата:   06-02-14 15:54

Asus ROG /15 или 17ката /със сменен IPS дисплей [cool]

Дата:   06-02-14 16:08

http://laptop.bg/laptops-acer-Aspire_V5_573G-acer_aspire_v5573g_NX_MCAEX_003_120GBSSD например този модел? Има и SSD диск и IPS му е дисплея?

Дата:   06-02-14 16:41

Има Ревю на подобен с по-силна видеокарта. Общо взето става, ама си грее доста.

Автор: landstar   
Дата:   06-02-14 16:49

Вземай едно прилично леново лаптоп и един НЕК външен монитор и си на 6! Таман ще се събереш в бюджета.

Автор: SoftImage   
Дата:   06-02-14 17:07

Ето и ревю на български:
Ревю на Acer Aspire V5-573G

>>realnoncho : Общо взето става, ама си грее доста
Къде го прочетe? Всичко си е в норма.

Гледал съм екрана на този модел. Доста е добре за този ценови клас. Единствения проблем е ако не ти допада марката ACER.

Автор: Vizov   
Дата:   06-02-14 17:20

Да, грее според разни ревюта. И то доста.

Но става въпрос за CPU на мак и GPU на макс. Което, реално, е много малко вероятно да се случи,освен по време на специализирани тестове.

Като цяло е един от най-добрите варианти за тези пари. Стига да не се очакват чудеса. Все пак процесора не е кой знае какъв, идеята му е да изкарва много време на батерия и в този ред на мисли е един добър компромис.

Автор: dolmov   
Дата:   06-02-14 17:32

Гаранция има въпросния лаптоп от въпросния ретро магазин - 6 месеца. Според мен, ако нещо не е наред, за това време ще си обади.
Аз си мисля и друго - този твоя лаптоп ако ти върши работа и проблема е единствено в дисплея му, наистина защо не си купиш един хубав монитор за мястото, където нямаш настолен компютър и да си закачаш лаптопа на него като работиш? Хем по-малко пари ще ти излезе всичко, хем ще ти върши работа и няма да имаш събиращ прах лаптоп :)

Дата:   06-02-14 17:37

Ами 58 градуса в задната част от горната страна и 62 отдолу са си направо температури при които може да те изгори(или покритието на бюро, виждал съм такива случаи). Иначе наистина не стига до там да тротълва, което е добре а и в повечето случаи температурата няма да е толкова висока и по корпуса :)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »