Автор: nyamago
Дата: 03-02-14 14:15
Снимам: Каквото ми мерне окото - ако го сметна за красиво и/или интересно, или просто ме чукне мисълта, че това може да не го видя отново. Един вид - документирам впечатленията на един неизлечим заплес.
Все пак, от многообразието на широкия свят, избиват някои тематики:
Сгради - архитектурата ми е една стара любов (някога почти професия) и не мога да подмина забележителна сграда без да я щракна поне с телефон. 'Забележителна' е за мен, много зрители извън архитектската професия често не виждат нищо особено.
Улични сцени и градски пейзажи - предимно се движа в градски среди, неизбежно това виждам и снимам. С или без хора, но понеже хората са много рядко портрети в близък план, тези сцени се припокриват донякъде с горната архитектурна тема.
Природа - истинските природолюбители ще ми се смеят: предимно градски и крайградски паркове и полудиви крайградски полета и горички. "Дивата" природа сред която живея е на 6-8 минути от прилично голям град и на половин час от Лондон. Не ходя по Хималаите, Амазонската джунгла и пустинята Гоби. В махалата срещам доста диви животни, но все не щат да ми позират Ако се брои за природа - също малко планини (около ски-курортите, до 100 м от най-близкия лифт) и малко морски брегове (също около туристическите места, никога съвсем диви).
'Детайли' - предмети (все от горние места) и фрагменти в упор, когато с нещо са интересни (за мен, разбира се - всички други казват "Това пък защо си го снимал?!..") Тук понякога пристъпвам и в абстрактна територия, но не ми е основна и става случайно.
Искам да снимам: Все същото, но на спокойствие, когато не съм тръгнал по друга работа. И не съм с никой друг дето нервничи защо се спирам "с тия глупави снимки"... В градската среда като турист, а не бързайки към офиса на някой клиент.
Истинска природа - дива и необятна, ама да не се ходи три дни пеша до нея И диви животни - но да не са особено навити да те изядат, или да не трябва да мръзна с часове (или да се потя под жега) да ги дебна...
А - щях да забравя - и концерти, където не те пребиват и не ти счупват апарата разни блюстители на 'интелектуалната собственост' на изпълнителите. И по възможност не ти скачат пред обектива екзалтирани фенове (но с това се оправям, пазачите са по-кофти пречка)...
Не снимам - и не искам да снимам: Режисирани и постановъчни кадри, студийни портрети със сложно изкуствено осветление, голи каки, мода и реклама. (Снимал съм продуктови снимки за брошури, ако се брои за реклама, но ме разбирате, мисля ;) Уважавам въпросните жанрове, свалям шапка на истинските им майстори - просто не е моята фотография и нямам мерак да стане.
Харесвам: Абсолютно всякаква фотография и визуално изкуство, всички стилове и похвати, всички жанрове, теми и сюжети - когато са добре направени. Затова съм и тук - да се радвам на добрите ви снимки :)
|
|