Автор: Darksorrow
Дата: 15-01-14 20:22
Здравейте,
напоследък не съм особено активен потребител на форума наоколо, но все още го смятам за място, където съм научил всъщност много и бих искал да споделя една съвсем прясна ми случка, която може би вълнува повечето от нас.
Коренът на цялата история е в късната пролет на миналата година, когато се бях прибрал за няколко дни при семейството ми във Видин и тъй като имах доста свободно време тогава, исках да оползотворя част от него, като направя портрет на някой интересен за мен лично човек. И понеже темата за вярата на хората - в най-общ смисъл - тогава, а и досега ми е доста актуална, реших да е на видинския архимандрит Поликарп, с когото майка ми ме свърза и успя да уговори да ми отдели около час от времето си, за което съм много благодарен. Самото снимане, макар и с режисирани кадри, беше доста импровизирано, тъй като не разполагах с техниката, която по принцип ползвам, но тъй като човекът се включи просто чудесно в този малък мой проект, с желание и беше готов да направи всичко, за което го помолих, останах достатъчно доволен от резултата, за да включа дори единия от кадрите в актуалното си портфолио. Става дума за този:

http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/947232_484568514952077_1661938578_n.jpg
Той е направен, освен всичко, в олтара на катедралния храм - най-святото място в църквата.
Публикувах го на страничката си във фейсбук, изпратих го заедно с останалите на "модела" си и за мен всичко около това снимане беше приключено.
Допреди три седмици.
Тогава ми се обади майка ми, която е главен редактор на една голяма за Северозападна България медиа и понеже следи случващото се там, ми каза, че въпросната моя снимка се е появила на първа страница на един регионален ежедневник, с абсурдно заглавие:

http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-frc3/s720x720/1476324_673669392654617_221362201_n.jpg
И в този момент ми беше малко трудно да преценя кое точно ме ядоса повече - това, че са свалили кадъра ми от нета и са си го отпечатали с водещия си материал, разбира се, без дори да си направят труда да поискат поне разрешение (не че имаше и най-малката вероятност да го получат поради естеството на материала) или това в какво точно се състои въпросният, защото познавам човека лично и той е един от тези свещеници, които, по личното ми мнение, с дейността си и поведението си подхождат по правилния начин относно религията и нейната връзка с обществото ни по принцип.
Понеже бях наясно, че из контактите ми има достатъчен брой хора, които са имали подобни проблеми, пуснах един публичен статус с молба за съвет, на който веднага получих няколко адекватни отговора - а които ми ги дадоха - те най-вероятно четат и настоящето, за което - много им благодаря.
и малко след това вече звънях на телефона на главната им редакторка.
Представих се, обясних, че от броя си на въпросната дата са използвали моя кадър без да имат личното ми съгласие и попитах как ще е най-удобно за тях да си получа хонорара. На което получих две-три секунди мълчание и след това ми беше обяснено, че снимката ми е свалена от профила на свещеника във фейсбук (акцент, че е от неговия ((:) и следователно те можели да си я ползват и проблем нямало. Също така каза, че щом я има из нета, всички могат така или иначе да я видят, което значи, че е достъпна за ползване. На което, разбира се, обясних, че независимо откъде е свален кадърът, това е просто невярно и че авторските права са си изцяло мои и всяко ползване на кадъра за нещо различно от това, което аз самият съм определил и на различни от тези места, където аз съм я публикувал, е нарушаване на тях.. (като в този ред на мисли и с опит да вляза в нелепия й тон, уточних, че всъщност той е само тагнат на снимката си, а по принцип е качена в личната ми фотографска страница).
Което направи някакво впечатление и горе-долу на този етап ми стана ясно, че тя си няма и понятие за какво говори като начало, но в следващия момент започна да носи от 9 кладенеца вода как аз съм я качил в интернет и с това съм дал, разбира се, сългасието си за подобни неща по подразбиране. на което директно обясних, че това е пълна глупост. И чак тогава попита какъв би бил исканият ми хонорар, за което обясних, че предвид тиража на това издание и мястото, на което са я използвали, смятам, че 200лв е разумна цена за този кадър, с която бихме могли да се споразумеем. Следващата реакция беше нещо като "подскачане" в телефонния му вариант, като ми беше надлежно разяснено, че те плащали на фотографа, който снимал за тях, по 5лв на кадър и на този етап не успях точно да сдържа пристъпа си на смях и я посъветвах следващия път да ползва негов кадър, вместо да сваля такъв от нета и в случая - мой. Стигна до там, че попита аз дали някога съм продавал снимка по-скъпо и каква е стандартно цената ми на кадър, в който диалог не пожелах да съм участник - поради причината, която й обясних. Че в зависимост от типа снимане, нужните за него неща и в крайна сметка - предназначението, за което се ползва, цената варира и, да, продавал съм и доста по-скъпи кадри, но това реално не я засяга. Тя каза, че не мисли, че съм прав изобщо, но ще говори с шефа си и ще се обади до края на работния ден.
През това време видях, че на въпросния ми статус, с който бях потърсил първоначален съвет, се беше отзовала и Венета Захариева, която подходи супер сърдечно и като адвокат ме посъветва да я упълномощя да ме представлява, което, разбира се, веднага приех и тя проведе още един разговор с въпросната дама, буквално 30мин след моя, като ефектът след като някой е бил потърсен от адвокат, е бил доста по-силен и, доколкото разбрах, дамата е звучала вече доста по-притеснена.
През това време тя ми разясни в детайли общата ситуация, изпрати ми разследване на цялата фирма, от което стана ясно, че това не се случва точно за пръв път, както и факта, че предвид това, че е печатно издание, те са вътре с двата крака както и предложи, по възможност, да се споразумеем извън съда (което беше и моята първоначална идея и причината да кажа относително ниска цена като за това в този случай), с което аз бях абсолютно ок. В края на работния ден, разбира се, не бях потърсен от никого и се наложи да се обадя пак, като ми казаха, че и собственикът смятал, че претенции нямам как да имам, на което им казах, че могат да си очакват нотариалната покана в началото на идната седмица и затворих.
През това време тя изготви текста на нотариалната покана, който не зная дали е редно да публикувам тук, но беше перфектно позоваване на законите и нормативните разпоредби, уреждащи и защитаващи авторското право у нас и, цитирам: "Предвид изложеното, авторският труд положен от представлявания от мен г-н Петров не е възнаграден по никакъв начин и това е повод за претендиране на дължимо от вас обезщетение в размер на 200 (двеста) лева за един брой фотографско изображение, използвано и възпроизведено непозволено, за визуално онагледяване, сред неограничен брой лица, на „гръмката” статия „Замесиха Видински архимандрит в гей афера”, публикувана от вестник „Конкурент нюз”. Към тази сума довереникът ми търси и заплатения от него адвокатски хонорар в размер на 140 (сто и четиридесет) лева, която сума покрива консултация и проучване на случая, справки, изготване на нотариална покана за плащане на настоящото обезщетение, както и направените нотариални разноски в размер на 60 (шестдесет) лева за връчването на нотариалната покана. За заплащането на претендираната сума на обща стойност 400 (четиристотин) лева,".
Тя осигури и нотариус от Враца, който да връчи поканата и след като уредихме финансовите неща с него, подписах необходимите документи, те удобно (за нас, де) я получиха в последния работен ден преди празниците с едносемичен срок.
На 2ри януари от другата страна се свързаха с Венета, казващи, че са съгласни да платят всичко, написано в поканата, за да не се стигне до съдебен иск и след малки доуточнения и подписване на договор, с който двете страни постигаме споразумение по казуса, парите бяха изплатени в посочената от мен банкова сметка.
Написах цялото това нещо с идеята да помоля - в подобни ситуации - намерете правилните хора, които да ви помогнат, ако е нужно и си търсете правата. Мисля, че го дължим на себе си и на всички други, които по някакъв начин се занимаваме с подобен тип работа.
Поздрави (:
|
|