Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Избор на обектив за Никон
Автор: iShoot   
Дата:   06-12-13 23:50

Здравейте,
Нов съм във фотографията, но искам да се развивам в тази насока непрофесионално разбира се,но ми е голяма страст.
Снимам с Nikon D7000 и 18-105 VR. За съжаление при нелеп инцидент се разделих с обектива и сега съм в дилема с какво да го заменя. Прочетох много за твърдите и светло силните обективи. Снимам предимно м/у 18 и 50мм. На базата на това си харесах два обектива и имам нужда от съвет. Единият е Tamron 17-50/2.8 VC, а другия е 50/1.8G. Ще снимам основно туристически местата които посещавам, както и някое друго портретче. Не търся нещо кой знае какво, няма да изкарвам пари с хобито си, просто искам да се кефя. Избора е направен относно обективите, моля не ме убеждавайте за нестабилизираната версия на Тамрона, както и за друга версия на 50-цата! По скоро ми отговорете има ли смисъл да взимам въобще 50мм/1.8G обектив при условие, че тази фокусна дължина се препокрива от Тамрона в дългия му край? Именно поради същите разсъждения се отказах от покупката на 35/1.8, но 50-ката ме блазни повече заради портретчетата...и все пак се колебая. Вие какво мислите по въпроса - заслужава ли си да препокривам тези фокусни дължини или освен Тамрона да събирам за 85/1.8G или въобще да мина само с един обектив, както до сега?

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на обектив за Никон
Автор: kvakioh   
Дата:   06-12-13 23:55

17-50 като за начало и после 85мм. Добра е насоката.
И няма да убеждавам за нестабилизираната версия на 17-50 Тамрона.

Автор: stown   
Дата:   06-12-13 23:55

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: papparazzo   
Дата:   07-12-13 00:58

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: ivjordan   
Дата:   07-12-13 01:43

При положение, че си снимал само с 18-105 и ако искаш стъпка нагоре - 16-85 или 18-200, а може би новия 18-140 (или както там беше).
Светлосилният зуум е яка работа, но по дефиниция, ограничен откъм обхват. Сравни 18-105 със 17-50. Ще ти липсват много фокусни дължини и ще се чудиш какво да правиш.
Що се отнася до твърдия, това е допълнителен, а не основен обектив. Няма как да минеш само с един твърдак. Т.е., принципно има как, но на втория ден ще го мразиш, заради ограниченията, които ти налага.
Естествено, сега ще ти кажат, че може само с твърди, но ние, които сме снимали с 50 мм на Зенит, ще ти кажем, че е калпава работа. Крачният зуум е готин, но понякога не работи. А и още нещо - твърди обективи - да, но единствен твърд обектив - не. Ако имаш кинти и сила да ги носиш - 4-5 твърди обектива са много повече от съотевтните варио, но ако ще е само един - не.
При равни други условия, бих избрал универсален зуум пред произволен твърд, без изобщо да обсъждаме светлосилата.
Ако нямаш пари за скъп универсален зуум, вземи си отново 18-105. Няма толкова добър обектив за толкова малко пари, никаде другаде. Просто няма.

Публикацията е редактирана (07-12-13 01:59)

Автор: estate   
Дата:   07-12-13 10:02

Nikkor 17-55/2,8 е обектива ,скъп но гарантира перфектно сработване с D7000.[shtrak]

Автор: demiman   
Дата:   07-12-13 10:07

Купи си пак 18-105 ... другия ще ти идва къс [smilie3] и една 35ца за портретчета щом искаш, и е па-широка светлосилна за пътуванията [smilie3]

Автор: iShoot   
Дата:   07-12-13 13:10

Колеги, какво сте му набрали толкова на този Тамрон? Аз пробвах точно стабилизираната версия, мой приятел го има, всъщност от него ще го закупя. Уникален е и определено ми харесва повече от 18-105, макар по-малкия диапазон. Който пък не е проблем, както казах обиновенно снимам в него! Светлосилата си е голям плюс, а стабилизацията може да спаси много от кадрите в недостатъчно добри светлинни условия. Не знам и защо повечето ми дават съвети какво друго да си взема, вместо да ми отговорят конкретно на въпроса относно комбинацията между тамрон-а и 50мм и заслужава ли си, след като са в един и същи диапазон. Основния проблем е, че не съм тествал 50мм.

Автор: AKK   
Дата:   07-12-13 13:58

Тамрона е супер, напълно използваем на 2.8 по всички дължини, стабилизацията работи добре... По-добър е от 18-105, 16-85 и там каквито други тъмници има по тия дължини. 85-цата е супер за портрети на кроп и идеално допълнение на 17-50 Тамрон.

50 1.8Г имах за месец-два, като острота е супер, боке-то става, но рисунъка не ми хареса... малко ми зеленее. Ако взимаш 50-ка, предполагам светлосилата ще е в основата на избора, за това се огледай за 1,4.

Автор: obfuscated   
Дата:   07-12-13 14:09

След като се сдобих със Сигма 17-50/2.8, 50/1.8г-то много рядко стида го байонета, седи си в раницата, пуст мързел.

Автор: chrisnoch   
Дата:   07-12-13 14:21

Подкрепям мнението на AKK. Тамронът е супер - особено за цената си! Твърд 50/1.8 не ти трябва - излишен лукс, явно бюджетът ти е ограничен. По-добре нещо в диапазона 80-100 мм.

Автор: DX   
Дата:   07-12-13 15:34

Още един глас за Тамрон-а! За цената си смятам, че няма алтернатива като качество и светлосила. Това според мен е най-добрия заместител на Никонския му вариант, като острота и хубава картинка. 16-85VR е страхотен обектив, но е тъмен. Подобно и 18-105VR, имал съм ги и двата.
Относно 50-та, имам старата версия D и пак относно ниската си цена - това е уникален обектив. G-то е също страхотен вариант, но за тела с мотор и евтиния ще върши добра работа. Макар да се препокриват двата обектива при 50мм, разлика в картинката има, а и светлосилата не е за пренебрегване! Един 50/1.8D/G си е направо задължителен обектив. Другият вариант е 35/1.8 + 85/1.8 - пак хубава комбинация, но изисква средства.

Автор: stown   
Дата:   07-12-13 17:29

Дата:   07-12-13 17:42

Ама ти държиш стабилизирания ли да вземеш ... още по-голема греда ... [smile] [smilie21] [shtrak]

Автор: photoninja   
Дата:   08-12-13 19:56

demiman написа:
Ама ти държиш стабилизирания ли да вземеш ... още по-голема греда ... [smile] [smilie21] [shtrak]

demiman, много се зарадвах, че точно ти си писал в темата. Следя творчеството ти и определено си ми от любимите автори.
Това, което исках да те питам (без да се заяждам) е лично ти правил ли си някакви тестове и ако да - с колко обективи. Ще се радвам да споделиш нагледни сравнителни резултати, разбира се ако имаш такива. Имал ли си някой от версийте на Тамрон, ако да - колко си сменил, за да стигнеш до такива генерални заключения. Пак казвам, не се заяждам, а просто ми е интересно на базата на какво уважавани от мен хора - правят такива заключение и съветват другите в някаква насока, било то права или не. М/у другото не всярвайте на всичко, което четете в нет-а, макар и в чуждестранни форуми [smilie7]
@баби-играят-с-теб съм сигурен, че има какво да добави, но явно го мързи да се изказва компетентно по темата [smilie2]
Ако ми отговориш, ще съм благодарен и след това ще напиша аргументираното си мнение по темата и опита, който имам точно с този Tamron 17-50 f2.8 без/със VC [smilie3]

Дата:   09-12-13 18:21

Разбира се, че съм имал и тествал тамроните ... имам под ръка и в момента нестабилизирания безмоторен ... най-добрия според мен [smilie3] иначе мога много да напиша, но едва ли ще е интересно ... пиши ти щом искаш - аз тамрон ще си купя пак в следващия живот може би [smile]

Автор: chrisnoch   
Дата:   09-12-13 18:52

Напротив! Много ще е интересно да прочетем каквото имаш да напишеш! Ако не те мързи, де! [smile]

Автор: iasen2   
Дата:   09-12-13 19:01

толкова ли ви мързи да сменяте обективи и да се местите назад , напред , докато снимате ?
Като снимам на тъмно много от хората така са свикнали със светкавиците , че не разбират кога съм ги снимал . тъмните обективи така промиват мозъците на хората , че думи нямам вече .

Автор: Божидар58   
Дата:   09-12-13 19:30

Моето мнение да си потърсиш и да купиш отново 18 -105/VR. Имам почти всички обективи изброени в коментарите. Имам и Тамрон 17-50/2.8 и 35 и 50 и 85. 18-105/VR е най-добрият обектив за парите, които даваш за него. Ако си свикнал с него най-добре потърси същия...

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »