Автор: bpavlov
Дата: 07-10-13 00:23
Такаа, при Никон има два вида фокусиране, ще цитирам английските термини, защото много хора се ловят за думите.
AF-C, "continuous focus", или нашенското следящ фокус
AF-S, "single focus", не знам как е най-правилно да се преведе
Следящия фолус е аналогичен при Д700, Д3 и Д4.
От менюто могат да бъдат зададени въпросните Dynamic AF Area - 9, 21, 51, ауто или 3Д.
От менюто също се задава AF priority selection,
може да бъде Release или Focus (и Release + Focus).
При "Release", когато натиснем шутър бутона, затвора сработва, независимо докъде е стигнал автофокуса, тоест винаги и мигновено.
При "Focus" се предполага, че апарата ще изчака някакво мнимо потвърждаване и тогава ще сработи затвора. Казвам мнимо, защото "пип" не се чува.
Така или иначе, и при двата режима "Release" или "Focus", при следящия никонски фокус, винаги когато натиснем шутър бутона, затвора сработва веднага, а фокусът е "някъде там", тоест за мен разлика между "Release" или "Focus" няма.
Сега птичарите да не ми скачат как снимат само на следящ фокус и им се получава. Птичките се движат мнооого бавно, рядко насрещно и светлината е в изобилие. Съвсем друго нещо е да снимаш в полутъмно ходеща срещу теб манекенка от 10 метра.
Втория и по-важен режим за мен, AF-S, "single focus"
Ще разгледам първо варианта при Д3/700.
От менюто пак, анлогично на AF-C, може да се задава AF priority selection - Release или Focus (и Release + Focus).
При Release, отново, когато натиснем шутър бутона, затвора сработва, независимо докъде е стигнал автофокуса, тоест винаги и мигновено, а фокусът е "някъде там".
При "Focus", (AF-S, AF priority selection - Focus), когато натиснем шутър бутона, затворът не сработва, докато фокусът не бъде потвърден. На този режим аз му казвам "с потвърждаване на фокуса"
Както и при следящия фокус, така и при "single focus", от менюто могат да бъдат зададени "Dynamic AF Area" - 9, 21, 51 или ауто.
Механичният слектор отзад на гърба на тялото задава, дали се снима на 1 точка, на Dynamic AF Area или на Ауто.
Независимо дали селектора е на "single point" или на "Dynamic AF Area", във визьора се вижда само 1 точка и илюзията за снимане само с една точка при "Dynamic AF Area" е пълна.
Когато светлината е обилна, не може да се усети разлика в скоростта при потвърждаване на "single point" или на "Dynamic AF Area"
Когато обаче е тъмно, разликата е драстична. Въпросните допълнителни точки "Dynamic AF Area" помагат на централната с алгоритмично усреднени данни и потвърждаване има там, където една точка не може да се справи и затвора просто не сработва, колкото и усърдно да натискаме копчето.
Логично е да се отбележи, че когато се работи с усреднени от 51 точки резултати, фокусът не може да се закове точно там, където може само с една точка.
На практика обаче работи перфектно, въпреки обратната логика.
Тоест, да преговорим, при Д700/Д3 можем да имаме едновременно
AF-S - single focus
AF priority selection - Focus
Dynamic AF Area" - 9, 21, 51 или ауто
При Д4/Д800 опцията Dynamic AF Area" - 9, 21, 51 или ауто за режима AF-S - single focus е заклана.
Означава, че можем да снимаме само с една точка или на ауто.
Току що снимах едно събитийце, на сцена, прилично осветени, без светкавица, на скорост 1/160 и бленда 2.8 ми дава изо 800.
Обектив 70-200, втората версия, закачен на Д4.
На AF-S - single focus, НЕ може да потвърди. Натискаш си бутона и - нищо. Ако я имаше опцията "Dynamic AF Area" при AF-S, това нямаше да се случи.
И снимах на следящ фокус. Само че фокусът е малко тука - има, тука - нема. И ми се схвана палеца да местя точките. Много куц начин за снимане
|
|