Автор: ANONIMNIQ
Дата: 10-09-13 13:18
Здравейте колеги,
въпросът ми е следния: какво означава за вас "снимка с много лошо качество"? Признавам, че съм провокиран от един мейл, който получих днес за една моя снимка, с която участвам в един фото конкурс, провеждащ се вмомента. Разбира се, всеки конкурс си има някакви критерии, така, че аз няма да тръгна да се правя на засегнат, нито мисля да споменавам кой е конкурса, нито дори ще покажа въпросния кадър. Начинаещ съм и е съвсем вероятно да съм сгрешил някъде.
Въпроса ми обаче по-скоро цели да провокира дискусия за това - кой определя кога един кадър е "лош"? Какво значи "много лошо качество"? В моя случай определено не значи ниска резолюция, което ме навежда на мисълта, че качеството на кадъра в чисто фотографски аспект е "лошо". Та, какво значи за вас снимка с лошо качество? Кадър с кофти композиция? Преекспониран/недоекспониран кадър? Когато не е спазено това, което пише в книгите? А нали понякога и във фотографията важи правилото, че всяко правило си има изключения? Какво, ако автора на кадъра е искал да използва даден недостатък като ефект? Винаги ще има хора, които няма да го разберат, но и такива, на които ще им хареса. Та, бих искал в тази тема да споделите какво е за вас "снимка с много лошо качесвтво" и по възможност да дадете нагледни примери... и дано се получи интересна тема!
|
|