Автор: tzl
Дата: 09-06-13 14:03
Младеж, не вземай 1000 неща, както ти дават съвети. 1 лампа ти е напълно достатъчна. Аз бизнес съм започнал с 1 лампа и често използвам само 1 за портретите си и не виждам да става "мазало". Проблемът на снимката, която е дадена като пример е, че светлината е по-високо, отколкото е нужно. Ако светлината трябва да е в това положение, се прави и едно друго нещо, за да се оправи кадъра, но това не е тема на текущия разговор.
Чадърът ще ти даде много приятна светлина. Това, че меката светлина била за жените, а твърдата - за мъжете, не е изобщо вярно. Разгледай модните списания и ще видиш защо. С мека светлина се работи по-лесно, защото е по-толерантна към грешки. Няма светлина "за жени" и "за мъже". Мека светлина приляга и на мъжки портрети и на женски. Твърда - също. Да не говорим, че в повечето модни списания ще намериш снимки, направени основно с 1 светлина.
Едно време имах отражателен чадър и го ползвах само в интериор, за да не ми го отвее вятърът. Ползвал съм го и при снимане на жени, мъже и деца (дори още седи някъде тук, тъй като не го ползвам). Ако го ползваш в интериорни помещения, ще ти даде достатъчно светлина с тази светкавица да осветиш и група от 6-7 човека наредени един до друг. Навън ще трябва да го ползваш сравнително близо до моделите, в зависимост от това колко силна е околната светлина. Като има вятър, ще ползваш светкавицата само без модификатор. Ако се научиш как да работиш с твърда светлина, няма да имаш проблем да снимаш и така.
За начало можеш да снимаш и със светкавица в ръка и от близо (като си купих първата светкавица си спомням, че снимах точно така като класическите фотографи - светкавицата в лявата ръка, фотоапаратът в дясната). Хубаво е да имаш радио trigger. Статив ако вземеш, гледай да е с широка разкрачка освен ако не го ползваш в интериор. Ако си навън, дори и с широка разкрачка да е, трябват повечко тежести или поне някой да го придържа, защото вятърът хваща много лесно чадърите. Или да снимаш близо до чадъра и да го подпираш леко с крак.
Ако се научиш да работиш с 1 светкавичка, няма да имаш проблем и с повече. Масово виждам си купуват "китове" от по 3 светкавици и после снимките са изключително зле, защото се смята, че като пуснат всичките лампи и снимката ще стане по-хубава, а то не е така.
|
|