Автор: jivkojj
Дата: 07-05-13 17:53
Цялата тая работа с архивирането на снимки има 2 аспекта-
Ако си профи - ясно, там инвестираш в многодискови масиви, също така добра идея е да си плащаш за съхранение в облак и седмични копия на ДВД-та или ленти. Също така трябва и система за индексиране и търсене.
Ако си любител обаче (като мен ) от собствен опит разбрах че на 1-во място е самодисциплината - всеки път след като съм снимал "шедьоври", най-надлежно отсортирам боклука и гледам да оставя само най-доброто. Така или иначе шанса да бъдат видяни тея снимки 2-ри път клони към 0. Другото са снимки от разни посещения тук-там и екскурзии. По правило винаги на jpg с по-ниска разделителна способност - така или иначе ще се показват и пращат по електронен път. Практиката ми показва, че колкото и ниска да е разделителната способност, винаги ги смалявам още, качвам ги на таблета и от там или на ТВ-то се показват. Всички тея снимки - и "шедьоврите" и екскурзиите ги пазя на 2 отделни харда. Всичко това предотвратява натрупване на излишен талаш, който после така или иначе с времето намалява вероятността да се гледа.
Снимките с близки хора или важните снимам естествено в RAW, после обръщам и на jpg. Пиша ги освен на 2-та диска и на няколко ЦД/ДВД дискове, които разпространявам сред други хора, които съм снимал или за които съм снимал, с надеждата, че даже да се скапе нещо, все някъде ще е останало копие. Редовно вадя такива снимки и на хартия.
|
|