Автор: chrisnoch
Дата: 19-04-13 01:23
Дипломата няма да Ви направи фотограф! Не е важно какво пише в "тапията", а какво можете. Висшето образование няма да ви "налее" в главата знанията и уменията - то по-скоро предоставя благодатна (повече или по-малко - зависи къде учите) среда за Вашето развитие. Колко добър фотограф ще станете зависи 80% от Вас самия и само 20% - от "обкръжението".
НАТФИЗ не е това, което беше. Завършил съм доста отдавна, но имам наблюдения отблизо върху сегашното ниво на преподаване. Трагедия! НБУ? Още по-голяма трагедия в луксозна опаковка! За "фотографските" специалности в останалите български "университети" просто няма смисъл да говорим.
Далеч съм от мисълта да Ви обезсърчавам, не ме разборайте погрешно! Трябва много да четете (литература - бол!) и още повече да снимате! Непрекъснато! Вие вероятно сте млад, имате време - врете се навсякъде, пътувайте (светът е глобално село!) и снимайте, снимайте, снимайте! Използвайте всички възможности (вклчително тези на Интернет) за да събирате мнения за работата си. Вероятно ще Ви плюят, ще Ви се подиграват дори - не им обръщайте внимание (злобари всякакви!), а трупайте опит. След две-три години може би ще разберете ставате ли за нещо или не.
Докато вършите всичко това, можете и да завършите някаква специалност във Велико Търново, свързана с визуалните изкуства. По това време вече би трябвало сам да знаете дали има смисъл да продължавате обучението си с магистратура. Апропо, задължително е да знаете ПОНЕ един чужд език (на първо нясто - английски) и да сте на "ти" с компютъра.
За да станете добър фотограф е необходимо да работите МНОГО. За да станете изключителен фотограф - същото на квадрат + талант. Имате ли го? Никой не знае, най-малко - Вие! Трабва да проверите. За да станете успешен фотограф, освен всичко останало Ви трябва и малко късмет. Това вече, май, е Божа работа!
Успех!
|
|