Автор: ilcoin
Дата: 11-04-13 10:06
Колегите по-горе са казали, аз ще допълня с малко директни впечатления.
Задължителният М42 обектив за всеки ценител на този тип стъкла е Юпитер 37А - 135/3.5 - снимки . Явява се копие на Цайс (доколкото съм наясно), но копието е твърде скопосно направено. Доста подценен обектив, основно заради това, че е руски.
На кроп отворен спокойно покрива 6Мрх, по-новите версии са просветлени (моята не е, но не и пречи особенно). 12 ламела бленда, компактен и лек дизайн, качествено боядисан корпус. С макро-пръстени става доста читав макро обектив. И най-важното, байонета му е захванат по изключително елементарен начин и много лесно се конвертира към практически всяка система. Слав61 е човека за изработка на нов байонет към вашата система.
Разбира се, 3,5 бленда не е 2, но предвид всичко друго и най-вече символичната цена, си струва .
Другия руски М42 обектив, който аз имам и съм много доволен е МИР-1 37/2.8 - снимки . Тук нещата са малко сложни, в смисъл че качеството силно варира. Което е главният проблем на руските обективи (и техника като цяло).
Обектива има доста особенности, като например странният дизайн на задната част, леката изпъкналост преди задната леща (чувал съм, че е проблем с ФФ Канон), малко странното на моменти боке. И най-вече смесеното качество. Липсата на просветление при по-старите бройки също може да е проблем.
Този обектив мрази насрещна светлина. Това заради голямата челна леща, та е силно препоръчително да се използва със сенник. Освен това има три ринга за управление и малко странно се борави с него, но се свиква.
Ако човек обаче е склонене да се примири със всичко това (и случи на бройка), ще получи много приятно рисуващ, ретро изглеждащ обектив. Не случайно е спечелил награда на изложението в Брюксел на времето.
Когато избираме този обектив (а и по принцип), какво да гледаме (ако няма възмножност за тест)? На първо място, по-старите бройки като цяло са по-добри. Първите две цифри на серииния номер на всеки руски обектив са годината на производство. След това, ако обектива е читав, обикновено е ползван. Т.е. ако има следи от употреба това е добър знак. Надписите на латиница обикновено също са предпоставка за по-високо качество.
Друг свестен М42 е Пентакон 50/1.8. Мой приятел го имаше доста време, не е лош също. Имам наблюдения също така от Тайр 300/4, пак на мой познат. Доста добър теле-обектив. И доста тежък.
Основната предпоставка да не останеш разочарован от старата техника е да имаш реални очаквания към нея. Сред тези обективи има доста добри, но и доста лоши. Има и такива, които могат да се конкурират с модерните дизайни, но са по скоро изключения. Все пак, 30-40 години техническия прогрес няма как да не се отразят.
Толкова от мене, дано съм ти бил полезен
|
|