Автор: chefo1979
Дата: 19-03-13 15:48
Ако ще се развиваш - значи ще харчиш пари в това хоби.
Съветът ми е - подбирай си обективите и се научи да контролираш светлината.
Много пъти е обсъждано, че по-добре хубави обективи на по-старо тяло (което някога е било върха на сладоледа), отколкото страхотно тяло с калпави обективи (които никога не са били свестни) - някои хора го вярват това (включително аз), други не го вярват.
Как да е - моята теза е, че едно дърто 450Д (което е превъзходен апарат) или 20/30Д в комбинация с 18-55ИС (който не харесвам, ама айде да е тук по финансови причини), 50/1.8, 70-200/4 и една китайска Йонг-(и т.н) 565ЕХ светка са прекрасна комбинация. Оттук насетне изнесени светкавици, отражатели и прочее, както смяна на 18-55 с Тамрона 17-50/2.8 и на 50/1.8 с 50/1.4 на Сигма когато намериш пари - тия ги има и за Никон, много ясно, тъй че и там си прецени.
Да не говорим, че гледах един Никон Д2х (има и Д2h на още по-ниска цена) на някакви смешни пари в базара - ей това какво невероятно тяло е, нямам думи...
Ясно е, че за някои хора това са архаични тела, но аз не съм такъв творец, че да ме спъват - 100 от 100 предпочитам Д2х пред Д5100 пък нека последният да има динамика х2 и същия АФ модул...
Милион пъти в тоя форум се изписа колко зле били на Канон сензорите, щото не можеш да опънеш +3 стопа на сенките - прецени дали ти е важно, аз лично повече от +- 0.5 гледам да не правя. Други разни хора се вайкат как 24МП не им давали възможност да кропят - имаш глава на раменете, преценявай, на мен 8МП ми стигат.
За мен Канон са избора, понеже не гледам евтините обективи, а гледам Л-ките и не гледам малките пластмасови тела, а големите магнезиеви - там съм си направил избора и в тая система мисля да се развивам (и то не е понеже не харесвам Никон, напротив, много ги харесвам, както и Оли), ти си реши кое ти е важно.
Друго, за технологиите - преди 5 години Канон мачкаха с технологии, сега Сони мачкат. След още 5 години - я камилата, я камиларя. Гледай обективите, които ти трябват - освен ако не копаеш парите, мисли в перспектива коя система повече ти пасва. За днешните високотехнологични тела утре ще говорят с насмешка, но днешните отлични обективи и утре ще си останат отлични.
Поздрави и доскоро!
|
|