Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Композиция
Автор: trosh4D   
Дата:   10-12-12 15:13

Идеите на композицията са започнали да се развиват първо в изобразителното изкуство и от там много от принципите й са се пренесли и във фотографията.Искам да попитам има ли важни разлики между композицията във фотографията и тази в изобразителното изкуство ? Ако има бихте ли ми обяснили от позицията на фотограф, тъй като аз съм художник и си го обяснявам по простичък начин - Щом е снимано, композицията може да бъде нарисувана, щом е нарисувано , движението на композицията може да бъде снимано.Благодаря !

Отговори на това съобщение
 Re: Композиция
Автор: Tantris   
Дата:   10-12-12 15:24

Композицията е почнала да се развива първо в мозъка, мисля аз. Композицията създава удобство.

Дата:   10-12-12 15:54

Благодаря за отговора, но това не дава нищо за въпроса които зададох.Исках да кажа , че наблюдаваме развитието на композицията във физическото й изразяване, чрез изобразителното изкуство през вековете, а самата мисъл за композиция не можем да докажем, освен чрез това изкуство за което говоря.Та за това питам има ли съществени разлики в използването й във фотографията и рисуването? Поела ли е свой път след създаването на фотоапарата, какви са разликите според вас като фотографи?

Дата:   10-12-12 16:04

При фотографията трябва да се съобразяваш със реалното положение на обектите. При рисуването можеш да си ги подредиш както искаш. Е, с фотошопа можеш да превърнеш фотографията в помощно на рисуването средство. Като снимаш, гледаш да избереш ъгъл и кроп, така че, обектите на заснемането да са подредени прилично[smilie3](с логика) в кадъра.

Автор: Petuk   
Дата:   10-12-12 16:22

По принцип композицията си е композиция и е еднаква в изобразителното изкуство и фотографията.
Композиция има и в кулинарията(начина на подреждане на ягодите в чинията) си е композиция.
Понеже отскоро се занимавам с фотография, уча се главно от интренет уроци и ми прави впечатление, че много фотографи говорят само за правилото на третините и с това като че ли се изчерпват необходимите им знания по композиция.
Завършил съм изобразително изкуство, занимав се от много време с това и композицията далеч не е само правилото на третините, има много видове композиция(централна, диагонална...)

Автор: мара   
Дата:   10-12-12 16:28

ми много ясно...
и в изобраз. изкуства, и във фотографията всичко опира не толкова да ученето, колкото до умението да възприемаш наученото, че дори и до елементарния усет, който имаш...или нямаш. без учене е по-трудничко, ако имаш усета, ама все пак става. иска може би повече време да откриваш сам топлата вода.
ако нямаш усет и не умееш да осмисляш/възприемаш наученото - оставаш си некъде около кривата круша. не са изключени попадения, но не са чести, още по-малко - вероятни [smilie5]
може да се научиш да връткаш тиражни клишета обаче [smilie18]

Дата:   10-12-12 16:36

Хармония да има.

Дата:   10-12-12 19:00

Благодаря много за отговорите! И аз си мислех, че разлика не би трябвало да има, но за всеки случай ....

Автор: fotorafi   
Дата:   10-12-12 19:20

Няма особени разлики в композиционните правила в изобразителните изкуства и фотографията. Напролет ще излезе новата допечатка на учебника :"Композиция на фотоизображението" с автор художника, доцент Димитър Добревски,преподавател в Художествената акдаемия. И като излезе ще ти изпратя една бройка

Автор: asahi   
Дата:   10-12-12 20:40

Във фотографията има повече ограничения, а в някои от жанровете и не можеш да въздействаш върху предметите и светлината.

Автор: bobonai   
Дата:   11-12-12 00:40

Науката е за да влезнеш в "калъпа". Интуицията препокрива в 200% композицията. Накрая се оценява идеята. Идеите най-лесно и често се крадат.

Автор: detlene   
Дата:   11-12-12 01:34

Припокрива, трънки припокрива...

Дата:   11-12-12 01:39

Ма като почнете така да се цепете генерално...

Дата:   11-12-12 09:00

е, аз горе казах кога и при кви случаи "интуицията" или усета припокрива композицията [smilie18]

Дата:   11-12-12 17:48

Моята приятелка нито е учила композиция, нито е гледала картини, ама кадрира перфектно и пейзажи и портрети.

Мноо ме е яд на нея.[smilie22]

Дата:   11-12-12 18:04

Бе има и такива хора. Ама има и едно масово заболяване, че разбираш ли, сме родени с усет и талант и въобще да разучаваме някакви закономерности открити от много по-талантливи хора от нас, ще ни вкара в "калъпа" и ще ограничи нашата твърде творческа душа. Пък на нас ни се иска да сме непокорни, да дадем воля на творческата си свобода, а не да спазваме някакви комунистически правила... Хаха...
Така де, за мен това си е чист мързел. Неминуемо има хора дето никога не са чели к'вото и да било за композиция, не са рисували и въпреки това имат усет и талант. Обаче аз лично, някакви крайни изказвания в тая посока бих приел само от, по някакъв начин, доказал се фотограф. И пак бих има едно на ум. [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Публикацията е редактирана (11-12-12 18:05)

Автор: anjsan   
Дата:   12-12-12 10:42

Някой известин фотограф от миналото е казал , че това което не може да снима го рисува и обратното . Сега с фотошопа май пак става така . Леонардо също е ползвал камера обскура при рисуване . Нещата са свързани , ама при фотографията наистина има ситуации в които не може да се подбира композицията - примерно на улицата или при репортажи .... Мине ли удобния момент - край .

Дата:   12-12-12 11:06

ман рей е тоз човек[smilie5] . той е и фотограф, и художник.
и точните му думи са "снимам онова, което не мога да нарисувам и обратното - рисувам онова, което не мога да заснема", ма аз го разбирам малко по-иначе, не само като манипулация на кадъра[smile] понеже не знам английски, не съм съвсем сигурна какво е имал предвид [smile]

Дата:   12-12-12 11:26

Учи композиция майсторът. Творецът създава композиция.

Автор: fotorafi   
Дата:   12-12-12 19:02

Има една закономерност почти за всички фотографи:
-Авторът на снимката, най-често не вижда и не избира най-правилната и добра отсечка и съответно композицията
-Зрители най-често виждат дреболиите в кадъра и техните корекцииса по-ефективни[beer]

Автор: bobonai   
Дата:   13-12-12 00:05

Аз пък докато школувах останах с "набиването", че композицията е само един от елементите на кадъра, знанието му остава в главния мозък, откъдето се управлява ритъма на сърцето. Когато работиш върху запълването на рамката в кадъра, нали не ви минават прочетените бумаги през това време?!
И все пак онези сътворени неща, които са извън калъпа на "стандарта", носят повече предизвикателства и наслада.

Публикацията е редактирана (13-12-12 00:06)

Дата:   13-12-12 02:08

Ей, тоя "калъп" как ви пречи да се развихрите... [smilie18]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »