Автор: Jankoff
Дата: 23-10-12 19:27
Здравейте, всички, от много години снимам с Olympus E-520/600, а отскоро и с PEN1. Не съм професионалист, но все пак съм ентусиаст (както е прието да се казва). При стандартната FT система фокусът се показва чрез точици през визьора, и с подобни по големина квадратчета на live view. При фокус в дадена точица, тя мигва в червено през визьора. В наръчника тази точица (квадратче в live view) се нарича target (в наръчника на английски).
Изобщо не бях се задълбочавал много по въпроса за фокуса, всичко си беше вървяло винаги по вода при E-520/600 - без претенции за някаква голяма художественост и пр. Сега обаче при Olympus PEN1 точици няма (или аз не мога да ги намеря в менюто), а това, което наричат target, е зелено квадратче (така излиза на lcd екранчето). Рових се много из двата апарата и двата наръчника, стигнах до извода, че PEN1 изобщо няма точици, една от които да мигва в червено, ами има само зелен квадрат.
Горното е първият проблем - защо при E-520/600 фокусът е точица, която мига в червено, а при PEN1 - зелен квадрат?
Вторият проблем е при face detection. E-600 има face detection, обаче никога не ми е бил нужен - точицата светва на лицето на човека. Ако не светне, я накарваш да светне по съответния начин, и тогава снимаш. Добре, ама PEN1 се държи така, че, ако face detection не е включен, апаратът фокусира там, където му дойде на ума! При това или не фокусира на необходимия човек, ами фокусира някое дърво , или фокусира човек, ама той изобщо не е правилният човек .
Няма майтап никакъв, точно така прави!
Сега, някой ще каже, ами включи face detection. Добре, включвам face detection, тоя target отива на съответно човешко лице. Добре, ама target-ът не е точица, ами е голямо зелено квадратче, което или е по-голямо от лицето, или не пада точно върху лицето, ами хваща половината лице и половината коса и пр., и съответно не мога да предположа точно коя част от човека накрая ще излезе на фокус.
Ще бъда благодарен за съвети как да се справя със ситуацията, когато искам да фокусирам лица!
Само с face detect ли може? Или има и други ефективни начини?
И изобщо не може ли PEN да се накара да показва точица вместо квадратче?
Извинявам се, ако някои от въпросите са глупави, но се рових много в наръчниците и не можах да намеря отговора им.
|
|