Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Фокусиране на лице с Olympus FT vs mFT
Автор: Jankoff   
Дата:   23-10-12 19:27

Здравейте, всички, от много години снимам с Olympus E-520/600, а отскоро и с PEN1. Не съм професионалист, но все пак съм ентусиаст (както е прието да се казва). При стандартната FT система фокусът се показва чрез точици през визьора, и с подобни по големина квадратчета на live view. При фокус в дадена точица, тя мигва в червено през визьора. В наръчника тази точица (квадратче в live view) се нарича target (в наръчника на английски).
Изобщо не бях се задълбочавал много по въпроса за фокуса, всичко си беше вървяло винаги по вода при E-520/600 - без претенции за някаква голяма художественост и пр. Сега обаче при Olympus PEN1 точици няма (или аз не мога да ги намеря в менюто), а това, което наричат target, е зелено квадратче (така излиза на lcd екранчето). Рових се много из двата апарата и двата наръчника, стигнах до извода, че PEN1 изобщо няма точици, една от които да мигва в червено, ами има само зелен квадрат.
Горното е първият проблем - защо при E-520/600 фокусът е точица, която мига в червено, а при PEN1 - зелен квадрат?
Вторият проблем е при face detection. E-600 има face detection, обаче никога не ми е бил нужен - точицата светва на лицето на човека. Ако не светне, я накарваш да светне по съответния начин, и тогава снимаш. Добре, ама PEN1 се държи така, че, ако face detection не е включен, апаратът фокусира там, където му дойде на ума! При това или не фокусира на необходимия човек, ами фокусира някое дърво [smilie18], или фокусира човек, ама той изобщо не е правилният човек [smilie9].
Няма майтап никакъв, точно така прави! [smilie8] [smilie11]
Сега, някой ще каже, ами включи face detection. Добре, включвам face detection, тоя target отива на съответно човешко лице. Добре, ама target-ът не е точица, ами е голямо зелено квадратче, което или е по-голямо от лицето, или не пада точно върху лицето, ами хваща половината лице и половината коса [smilie5] и пр., и съответно не мога да предположа точно коя част от човека накрая ще излезе на фокус. [smilie11]
Ще бъда благодарен за съвети как да се справя със ситуацията, когато искам да фокусирам лица!
Само с face detect ли може? Или има и други ефективни начини?
И изобщо не може ли PEN да се накара да показва точица вместо квадратче?
Извинявам се, ако някои от въпросите са глупави, но се рових много в наръчниците и не можах да намеря отговора им.

Отговори на това съобщение
 Re: Фокусиране на лице с Olympus FT vs mFT
Автор: Hexanon.IP   
Дата:   23-10-12 20:39

Jankoff [smilie24] , при фейс... цветни квадратчета при мен няма. Има бели - 1 или 2, в зависимост колко човека снимаш. Не мисля че са прекалено големи, хващат точно лицето/лицата. Зелените квадратчета са 11 точковия АФ, но ти това го знаеш.

[shtrak]

Публикацията е редактирана (23-10-12 20:44)

Автор: gloster   
Дата:   23-10-12 22:01

(Changing focus box size) Very important hidden function in epl-1.

--------------------------------------------------------------------------------
Ads by Googleditogear.comOne of the problems I was having with the epl-1 was the autofocus would miss due to the size of the autofocus box (autofocus sensitivity). sometimes the camera would focus on something behind or in front of the subject that was also included in the focus box. Well I figured out something Olympus didn't include to much detailed info on in the manual. You can change the autofocus sensitivity of the epl-1 by actually changing the size the of the autofcus box, & let me tell you this really helps with critical focus. here is the trick.

1. from the normal shooting screen, press the "zoom" button once.
2. press the "info" button once. 7x will be displayed in the bottom left corner.
3. press the "up"(exp. comp.) button once you get to 10x & the autofocus box gets smaller, press again you get 14x the auto focus box gets even smaller.
4. press "ok" Just Once now you can move the smaller box around using the keypad.
5. to go back to full size box just press the "ok" button once more.
6. The neat thing is that once you intially set your desired autofocus box size, it can be easily recalled just by hitting the zoom button once.

unless you press ok a second time the smaller autofocus point remains from shot to shot, when the camera is powered down the box resets to full size, just simply hit the zoom button once when you power it up & your back to the smaller autofocus point.

Although I just figured this out last night on a walk, I could also say to me that the autofocus speed significantly increased due to less hunting, but will have to shoot more of a variety to know for sure.

I hope this may help some epl-1 owners cause it seemed to work wonders on my walk last night when I figured it out.

Дата:   23-10-12 22:14

Ахааа, благодаря за двете съобщения, утре ще действам по тях - да видим какво ще се получи.
[thankyou]

Автор: pstoev   
Дата:   23-10-12 22:28

горното е за E-PL1, не знам дали е адекватно с E-P1..
единствения начин да виждаш точката(зелено квадратче)е като смениш представянето на дисплея - с бутон Fn.
така ше виждаш "точката" но ако решиш да смениш iso, af, WB няма да стане защтото това е функция за позициониране на фокусната точка(точката ше се мести)
голяма тъпотия при E-P1
аз вече съм с panasonic и съм много доволен!

Дата:   23-10-12 23:09

pstoev, да точно E-PL1 имам. Пропуснал съм да го напиша.[smilie24]
Jankoff, изключени са ми 10те точки и плющя само на централна. Кадрирам след фокусирането и т.н. По този начин никога не активирам да се вижда постоянно зеленото квадратче и апарата да фокусира където си иска. Фейс... + фокус по централна точка си работят без проблеми.

Автор: batdin   
Дата:   24-10-12 08:31

Моят E-PL1 не е шампион по фокусирането,но не виждам проблем да избера ръчно коя зона искам на фокус (не само централната)!
Комбинацията авто+ръчен фокус за донастройване също я ползвам успешно.

Дата:   24-10-12 11:22

batdin, така е. Написах начина който аз ползвам. Но - да, няма проблем да се избира ръчно и друга зона.

Дата:   24-10-12 12:43

Да разбирам ли, че PEN1 има светещо в червено точка като при E-серията?
Ей-сега пак минах по целия manual - навсякъде където се говори за AF target, дават квадратче, а не точка. В manual-а на E-520 си е точка (или квадратче при live view, но съвсем МАЛКО квадратче, запълнено). При PEN1 квадратчето е голяма рамка, а не запълнено мъничко квадратче.
Може пък PEN1 да е различен от следващите PEN-ове. [smilie11]

Дата:   24-10-12 21:48

Да докладвам какво се получи. Както изглежда, PEN-ът си работи само със зелено квадратче - което е рамка, а не е малко запълнено квадратче както при live view на FT. При PEN обаче има нещо хубаво, което го няма при FT, а именно зумиране на подлежащия на фокусиране обект - за още по-фино фокусиране. Хванах му цаката как трябва да се прави това за фино фокусиране на лица. Задава се S-AF + MF, в този режим се натиска и може да се задържи Fn (т.е. бутонът за активиране на функцията face detection. Това като че ли не е възможно в auto, трябва да е зададено напр. aperture priority. След задействане на автоматичния фокус след натискането на копчето за спусъка наполовина, зумирането самО се задейства на екранчето, като съответно фокусът може да се доизпипа ръчно. Става перфектно, много лесно! Браво! Композирането и фокусирането на екранче (за разлика от фокусиране с оптичния визьор) по принцип е по-трудно, но пък тази функция със зумирането за фино фокусиране е прогрес спрямо FT, където при live view я няма - поне на мен не ми е известно да я има. Търсих я преди малко и не я намерих.
Благодаря на участвалите досега, но ако някой се сеща нещо друго, е добре дошъл отново. Щом за мен е полезна тая дискусия, може би и за някого другиго ще е полезна.

Дата:   24-10-12 22:30

Jankoff, при активиран S-AF + MF само завърташ ринга за MF и апарата си зумва x7, без да натискаш нищо друго. Става на P, A, S, M, ART. Не се използва на iAUTO и SCN.
[beer]

Дата:   25-10-12 00:23

Мерси, и аз стигнах до този извод. Много е удобно. Но другаде ми казаха, че редовно правели снимки по съвсем обикновения начин, и хората винаги били на фокус. При мен стана така, че направих снимки на няколко души и трябваше да им ги пращам - те всичките извън фокус, моля ти се .... [smilie9] И жена ми снимах няколко пъти - и тя не на фокус ... [smilie11] Излагация голяма стана.
Пред мен остава въпросът: защо когато апаратът не е на face detection, фокусът бяга от хората? Направил съм стотици снимки с PEN1 и 12-60, такова нещо не се беше случвало, а сега е систематично. Говоря за обектив Pana-Leica 25 mm f1.4 - иначе страхотен обектив и много бързо фокусира. Странна работа.

Автор: s_dyakov   
Дата:   25-10-12 17:19

То няма голям избор - или с включен фейс детекшън + 'S-AF MF' за да си зумваш и дофокусираш на ръка при нужда или с фиксирана централна точка и прекадрираш. Всичко друго е то само решава къде да фокусира.
Но пък фейс детекшъна работи добре - особено от по близо.

Автор: marto   
Дата:   25-10-12 20:36

Дори при някои модели можеш да си избираш по близко или далечно око... [smilie3]
Чуден е фейс детекшъна при E-M5

Дата:   01-11-12 18:40

Няма разлика, казват вече от две места, между E-PL5 и E-M5.
Много хубаво! Ако някой каже, че и няма предимства при използването на електронен визьор - включително и за фокусиране на лица, то тогава EM5 от обект на желание става "second best" [smilie5] - заради цената.
Впрочем не знам дали знаете, че цената на EM5 вече в три Интернет магазина в Италия е малко над €800, а обявената стартова на E-PL5 е €700 - при това с обектив. Много добре се развиват нещата за притежателите на микро4/3! Трябва да почерпите!
Обаче за нас, заклетите FT фенове, бъдещето е малко мрачно, поне засега. [smilie9]

Автор: wanioj   
Дата:   06-11-12 16:43

Моят скромвн съвет като ентусиаст към ентусияст - купи си един ОМ - м4/3 адаптор и някой друг ръчнофокусен обектив и забрави за проблемите с фокуса .

Дата:   06-11-12 19:05

Проблемите с фокуса в общи линии се решиха. Пак стават номера понякога, но ще свикна да ги избягвам. Имам отскоро ръчнофокусен 7.5 mm Samyang, от който съм много доволен - ето снимки.
[cool]
На практика той е като автоматичен - ръчно се определя бленда и се слага на безкрайност всичко, що е над 5 m, другото PEN-ът мери и задава.
Имам и Samyang 85 mm 1.4, който още не съм използвал на микро 4/3. С тази удобна функция "зум за фокус" - която, надявам се, ще работи с ръчен обектив, нищо чудно да се окаже, че мястото му е именно при микро 4/3, защото с апаратите от серия Е трудно се лови фокусът. Както разбирам, EM5 на практика даже има focus peaking - отключва се чрез някаква хватка при арт-филтрите. В бъдещите микро 4/3 апарати очевидно още по-лесно ще става ръчният фокус.

Автор: wanioj   
Дата:   08-11-12 11:16

Имам Е-420 и няколко ОМ обектива . Забелязах че през визиора много бързо и лесно се фокусира точно там , където искаш , доста по-бързо и по-лесно отколкото с дигиталните ми обетиви . И снимките ми са по-добри отвсякъде .

Дата:   27-11-12 19:51

wanioj: "Имам Е-420 и няколко ОМ обектива. Забелязах че през визиора много бързо и лесно се фокусира точно там, където искаш, доста по-бързо и по-лесно отколкото с дигиталните ми обетиви. И снимките ми са по-добри отвсякъде."

И моето впечатление - противно на някои мнения тук - е, че оптичният визьор върши по-добра работа. Продължавам да имам проблеми при фокусирането на лица с PEN1 + Panasonic 25mm f1.4. Дава фокус (голямо зелено квадратче) върху лицето, а после се оказва, че лицето е напълно размазано, а фокусът е върху фона, който е на много метри по-назад от лицето. На всичкото отгоре не е възможно това да го установиш на екранчето веднага, а излиза по-късно, след сваляне на снимките в компютъра. Чудя се - дали пък това не е особеност на апарата? Или пък на комбинацията апарат + обектив? Но пък иначе, когато не е брак, т.е., когато фокусът забие точно (а това по-често се случва все пак), резултатите са епохални! [cool]
Затова не искам да виня апарата или комбинацията. Вероятно този обектив е "труден", когато се работи на f1.4, а аз гледам така да работя, защо е по-интересно - както при снимане на хора, така и изобщо.
Пробвах днес EPM1, който един колега си купи, и ми прави впечатление, че квадратчето за фокус при него е доста по-малко отколкото при моя PEN1. Така ли е при по-новите PEN-ове (нямам предвид най-новите) - по-малко квадратче, отколкото при PEN1? Така или иначе, това зелено квадратче ме дразни, то няма нищо общо с точността на оптичния визьор. А твърденията, че се било фокусирало много точно с него продължават да ми бъдат странни.

Автор: Ivan_A   
Дата:   27-11-12 22:10

Продължавам да твърдя, че с Е-М5 фокусирането е много бързо и много точно.
Също и с Е-PL3/стария/, с който снимах около седмица година и нещо.
Продължавам и да не разбирам къде е проблемът при теб- вероятно Е-Р1.
Все пак, беше началото на м4/3.

Автор: serjy   
Дата:   27-11-12 22:13

Колко време снимам с Е-Р1 ... проблем с фокуса нямам!

Автор: vth41   
Дата:   27-11-12 22:16

Jankoff каза "...при фокусирането на лица с PEN1 + Panasonic 25mm f1.4. Дава фокус (голямо зелено квадратче) "

Ето вариант с малко зелено квадратче, можеш да го поставиш, където пожелаеш (важи за Е-ПЛ1, но мисля, че може и за Е-П1) тук

Дата:   27-11-12 22:44

Аха, мерси много за мненията и предложенията! За съжаление е вече студено време и е по-трудно - в сравнение с лятото - да се ходи насам-натам и да се снима. Надявам се все пак да разбера какъв е проблемът и как да избягвам инцидентните провали на фокуса.

Автор: serjy   
Дата:   28-11-12 08:20

ми как... гледай къде фокусираш бре братче [beer]

Дата:   29-11-12 14:28

Да "гледам къде фокусирам" не ми решава проблема. Защото, както казах по-горе, зеленото квадратче отива на лице, а лицето се оказва извън фокус.
Имам въпрос: знае ли някой дали снимането с натискане на съответното място на touch-screen-а - както при по-новите PEN-ове, води до правилен фокус. Дали е ефективен начин за фокусиране?
Днес пробвах един такъв PEN и това заснимане много ми допадна, правих го даже с палец и ми беше удобно.
[thankyou]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »