Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2 ..  10 ..  19  20     всички  напред  последна
 За живописта и фотографията
Автор: hotsnail   
Дата:   23-11-12 09:12

Много хора тук сигурно ще ме наядат. Ама мойте очи съвсем скоро се отвориха за сложността и дълбочината на проблема с предаване на сцени пт реалността с 2-мерни изображения. Както предполагам и повечето хора във форума, които не са учили за фотографи или худажници и аз чета разни книжки на уж известни фотографи. Разбирам за някои концепции и дори се опитвам да ги прилагам,както е видно с малък и рядък успех.

Оказва се, че живописците от древни времена разработват множество техники и почти са формализирали разбирането и създаването на въздействащи изображения. С тази тема искам да спечеля известно количество филмчета и да обсъдим приложението на подобни техники във снимките

Ето няколко по-леки за начало (съжалявам ама са на английски, пробвайте ако искате превода и надписите на YouTube )

анализ на няколко картини - мисля добър увод към темата, да видим колко е сложен проблема и как го решават хората с моливи и четки

а ето как тия същите техники влизат в снимките

анализ на още една картина

Ще пусна и разни връзки към по задълбочени филчета. Ще се радвам ако и други съфорумец споделят указатели към интерсни материали, наблюдения и т.н.

Та да обсъдим понятия като златно сечение, ритъм, гамут (не цветовия за монитори), пасажи (използвам английските термини на български нямам идея как се казват тези неща)

Отговори на това съобщение
 Re: За живописта и фотографията
Автор: victory13   
Дата:   23-11-12 09:17

тия размисли те налегнаха след кат си купи никоня, или е случайно съвпадението [smilie5]

[shtrak]

Дата:   23-11-12 09:24

Ми май е случайно, не мисля че прахта по-сензора на никона е радиоактивна или поне се надявам (нямам си гайгеров брояч)

А ето тука малко за златното сечение, интересно е че в книжките по фотография се споменава само златното сечение с корен 2-ри а май художниците имат разни интересни техники с корен 3-ти и дори 5-ти

http://m.youtube.com/watch?v=ENXCOBzDiHk

И по-дълго

https://vimeo.com/12245720

И как пикасо ги е ползвал на 14 годинки

http://m.youtube.com/watch?v=KGbBjc2blQ0

Публикацията е редактирана (23-11-12 09:36)

Автор: shtukov   
Дата:   23-11-12 10:44

Може да си едновременно добър художник и слаб фотограф. Както и обратното. Защото художникът изобразява това което си представя, а фотографът това което вижда.

Автор: ivodam   
Дата:   23-11-12 10:46

hotsnail:

Защо пък очакваш веднага, че ще те наядат, кой и от какви позиции? Колко хора тук мислиш, че са преминали някакво сериозно обучение по история на изкуствата?

Нещата наистина не са прости и са интересни. Хората ги влече да рисуват и да опитват да пресъздават онова, което възприемат в мозъка си като окръжаваща реалност наистина от древни времена, но всъщност решаването на въпроса за добро обемно изображение върху двумерна плоскост започва да става успешно сравнително неотдавна - някъде от 14-ти век насам. Големият пробив е Джото, предвестникът на Ренесанса (всъщност, точният термин е прото-ренесанс), който хем успешно започва да решава пространствено-композиционни въпроси, хем успява да вкара в сюжетите си много драматизъм. Разбира се, от съвременната ни гледна точка много от нещата му изглеждат доста наивни.

Нещата доста дръпват с развиването на въздушната перспектива при Мазачо и по-късно с пирамидалните композиции на Рафаел и Леонардо. Освен овладяването на перспективата огромно е значението на играта със светло-сенките, и т.н.

Това, че сега нещата се "анализират" и уж е ясно за какво става въпрос, не е гаранция и рецепта за успех, както сам си забелязал, от собствен опит. Защото най-важното в сферата на изкуството е Божията искра и Божията промисъл, без тях нещо не става, независимо дали творецът се има за вярващ, атеист или каквото и там да си мисли...

[smilie7]

Дата:   23-11-12 10:53

Иво има познания по история на изобразителното изкуство.[smilie24]

Автор: tantris   
Дата:   23-11-12 11:31

Разликата между живописта и фотографията е като между подсъзнанието и съзнанието.

Дата:   23-11-12 11:32

shtukov: Всъщност по-сериозни са ми познанията в областта на музикознанието, но наистина си мисля, че съм имал късмет да посещавам учебни заведения, в които се е обръщало сериозно внимание на изкуствознанието като цяло. И това само не е достатъчно обаче... Много важно е и запознаването с оригиналите. Колкото и да се развива техниката и стандартизирането уж на цветопредаването, досега например на нито една репродукция никъде не съм видял точно предадено синьото от полата на жената от тази картина на Вермеер, нагледал съм се на какви ли не щурави нюанси:

https://photo-forum.net/static/forum/2012-11/ljjr9038.JPG

http://www.artwallpapers.net/paintings/johannes_vermeer/03/johannes_vermeer03.jpg

[smilie7]

Публикацията е редактирана (23-11-12 11:38)

Автор: J0R0   
Дата:   23-11-12 11:48

Всичко е в пресъздаването на светлината. Съответно в сенките и в полутоновете.
Независимо дали става въпрос за фотография, живопис или фотошоп.
Ето набързо нарисувани три кръгчета с фотошоп.

https://photo-forum.net/static/forum/2012-11/gaty2699.JPG

http://photo-zona.net/joro/svetlina.jpg

Ако светлината е прекалено контрастна ще получим първия вариант, груби сенки и недостатъчно усещане за обем.
Ако светлината е прекалено мека и равномерна, ще получим третия вариант - почти незабележими сенки и също доста плоско.
За да се получи средният вариант, плавни преливки, усещане за триизмерност и обем, светлината трябва да е полумека.

Повече в курса за начинаещи :)))
[beer]

Автор: swan_   
Дата:   23-11-12 11:51

Темата тръгва много добре. Дано да продължи по този начин! Форумът има нужда от повече подобни теми. Аз искам да помоля, освен клипове, ако някой може да сподели интересни четива по темата - независимо дали с линк за сваляне или просто като заглавия.

Публикацията е редактирана (23-11-12 11:52)

Дата:   23-11-12 12:03

За четиво... може да се започне с "Чудната история на изкуството" на Драган Тенев, примерно.

https://photo-forum.net/static/forum/2012-11/ovrl0037.JPG

http://www.sivosten.com/gfx/chii.jpg

[smilie7]

Публикацията е редактирана (23-11-12 12:03)

Автор: victory13   
Дата:   23-11-12 12:50

Жоро, примера е непълен и некоректен, особено по отношение на 3-та топка [cool]
мога да препоръчам това по въпроса [shtrak]

Автор: Georgi_Kocakov   
Дата:   23-11-12 13:08

Автор: ivodam
Дата: 23-11-12 12:03

За четиво... може да се започне с "Чудната история на изкуството" на Драган Тенев, примерно.

Чудна е, четох я с удоволствие още в юношеските си години.[smilie24] Пол Елюар и Кенет Кларк също са написали добри неща по този въпрос и заслужават внимание.[smilie3]

Дата:   23-11-12 13:11

И аз съм я чел, но прдпочитай руските албуми с цветни репродукции. Дядо ми ги купуваше от руската книжарница до х. Плиска.

Автор: Wania   
Дата:   23-11-12 13:15

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   23-11-12 13:24

Аз съм учил история на изобразителното изкуство десетина години. Не съм бил силен по тази дисциплина никога. Но така или иначе с времето ми се наложи да установя, че дори и задълбочените познания в тази област не водят до творчески просветления.

Автор: мара   
Дата:   23-11-12 13:27

така, ами...![smilie21]

Дата:   23-11-12 14:18

Интересни теми, които мисля се пропускат във фотокнигите са тези а ритъма, гамута и пасажа.

В общи линии това което аз схванах е, че във жисописта в една картина автора използва ограничен брой наклони на правите. На всичкото отгоре тия наклони са обикновенно някакъв хармоничен диагонал - златно сечение, част от особен правоъгълник (корен от 2). Та май има някой такива важни композиционни аспекти дето пропускаме често

1) важно е да се ограничат посоките на линиите. Както и при композицията по-малко е най-често повече. Та съвкупноста от посоки се нарича Гамут

2) линиите не е нужно да са нарисуавани/изобразени - две важни точки от снимката образуват линия - например очи и обекта, който гледат са доста силна линия

3) Съвкупността от линии със сходен наклон дават ритъм на изображението (компромис между снимка и картина) и помагат на възприятието

4) Една линия може да се подсили с перпендикуляр, който я пресича. Пресечените точки е добре да имат някаква хармония - среда, 1/3, златно сечение. Линии очертаващи обекти от фона не е добре да се преливат с линии на обекти от предния план. Ако ще се засичат е по-добре да са на перпендикуляр в хармонична точка.

Автор: christal   
Дата:   23-11-12 14:51

"Та съвкупноста от посоки се нарича Гамут"

Изобщо не е ясно какво искаш да кажеш. Gamut значи "гама, диапазон". Давай с български думи дето отговарят и по смисъл.

Автор: мара   
Дата:   23-11-12 14:53

човек като се назоба с теория обикновено забравя за кво се е фанал...[smilie18]

Автор: ejel   
Дата:   23-11-12 14:55

Автор: ivodam
Дата: 23-11-12 10:46

Нещата доста дръпват с развиването на въздушната перспектива при Мазачо...

---------------------------------

?????????? Брей![smilie5]

Автор: allx   
Дата:   23-11-12 14:55

Димито да каже за гамута [smilie5]

Автор: vikitovikito   
Дата:   23-11-12 16:59

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: n1x0n   
Дата:   23-11-12 17:51

Ако светлината е прекалено контрастна ще получим първия вариант
...
Повече в курса за начинаещи

Не ги учете тия начинаещи на грешни неща, нищо че са начинаещи.[smile]

Няма "контрастна светлина", може да има "рязка", "остра" и т.н., но не и контрастна, защото контраста, особено пък както си го визуализирал, не е функция на вида светлина, а на съотношението на яркостите в кадъра.

Дата:   23-11-12 18:02

Боянският майстор e македонец (плезеща се иконка).

първа  назад  1  2 ..  10 ..  19  20     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »