Автор: stef7
Дата: 14-11-12 22:59
Ами разлика в техническото качеството на картинката в камери от 1000 до 2000 лв. последна генерация няма да намериш. Те всички с изключение на Canon, ползват сенсора на Sony, който в момента е най-добрия. Това е то, матрицата на Сони тотално завладя пазара и освен в техните камери, ще я намериш в последната генерация на Nikon, Olympus, Panasonic, Pentax. Оттам насетне зависи какво стъкло ще сложиш пред матрицата.
Предимствата на двете групи са добре известни и всеки избира според това кои от тях са важни за него. Избора е много е лесен след като си изясниш тези основни моменти. Тук каквото и да ти кажем, то важи за всеки един от нас, за теб може да няма значение.
Имам опит и с двете системи. Слязох от Canon APS-C DSLR на m43, и не смятам да се връщам обратно. Много съм си доволен. :) За моите любителски цели m43 e ОК. Но всеки решава сам за себе си.
Тия неща дето ги е написал Hotsnail, например не са важни за мен и никога не са ми били проблем когато бях на DSLR. LifeView помага за видео, за снимки горе долу все тая е при мен. Най-често хвърлям един бърз поглед на дисплея след като съм щракнал снимката. Това е предостатъчно. А и днешните камери просто нямат никакъв проблем с експозицията. Ако си сбъркал малко и снимаш RAW, лесно се оправя в Lightroom а и в повечето случаи имаш време да направиш корекции и да щракнеш още един или повече кадъра. С времето даже няма да се налага да проверяваш, човек добива опит. Беше време когато разбирахме дали сме уцелили експозицията едва след като проявят филма. Сега ако камерата не прави сама HDR, панорами и кафе се сърдят. :) Не струвала. Виж ако искаш да снимаш повечко видео, безогледалките печелят с LifeView.
Автофокуса за снимки и при двете групи е на ниво, нямал съм сериозни оплаквания. При DSLR за видео отсъства, което беше една от сериозните причини да мина на безогледалки.
Туй за вградените HDR, няколко кадъра за шумоподтискане, готино е и пести време ако бързаш, но се правят лесно и на DSLR никакъв проблем с една две допълнителни стъпки и обработки на компютъра. Аз лично предпочитам всичките тези чалъми да ги правя на компютъра, защото имам много по-голям контрол.
Сериозна причина за избора при мен беше размера и теглото на системата. Мъкнал съм килограми оборудване и стативи, но сега се чуваствам много по-добре с една малка чантичка която побира камерата и един два а понякога и 3 обектива. Всичко това под кило. Пей сърце.
И третата сериозна причина за безогледалките е че може да ползвам евтини качествени обективи от други системи за малко пари. Примерно един Canon FD 50mm f1.4, което е 100мм на м43 ми излезе 120лв цифром и словом. Да няма автофокус, но когато бях на Canon ския DSLR така и никога не прежалих 700-800лв за един 85мм f1.8 или 100mm f2. Притежаването на портретен обектив, който по принцип по-рядко ползвам така и си остана в сферата на несбъднатите желания при DSLR. На м43 той стана реалност много бързо. Сега и за DSLR има по-евтини алтернативи - примерно Samyang 85 f1.4 за около 500-600лв. Но не чак толкова евтини. :)
Има хора които не понасят електронния визьор. За тях само DSLR.
Така че за всеки влак си има пътници. Да и аз мисля че бъдещето е на безогледалките, но това не означава, че DSLR ще изчезнат. По ред причини ще си запазят определен дял. А в диапазона до 2000лв те предлагат по-богат избор в момента.
Публикацията е редактирана (14-11-12 23:06)
|
|