Автор: Myth
Дата: 31-10-12 19:33
Автор: mravunko
Дата: 31-10-12 17:19
Главния проблем, с който се сблъсквам при wordpress (имам 15тина сайта, които управлявам) е, че с всяка една custom тема може да се появи проблем при ъпдейт на версията на wordpress.
Понякога е много досадно след ъпдейт да ти се счупи jquery или каквото и да е друго (слайдшоу, меню и т.н.). Тъпото е, че като има проблем със сигурността на wordpress не предлагат пачове за старите версии, а пускат нови...
Гадно е и като платиш 40$ за тема и се оказва, че е направена 2010 година и пича е решил, че няма смисъл да вади нови версии на темата и пускат WP 3.5, на който са променили Х функции, които се ползват в кода на темата и единствения начин да си подсигуриш сигурността на сайта е да смениш темата. Иначе рано или късно те хаква някой бот.
Е то и при Joomla не е много по-различно, НО, ако са ти легални темите ги ъпдейтват или пускат тема за всяка нова версия на Joomla, a междинните ъпдейти на Joomla няма проблем нищо не ти се чупи и всичко си бачка на 6.
Другото което не ми харесва при Wordpress е, че почти всяка тема си е със собствена логика на контролния панел и кой как се сетил така я направил и всеки път се получава все едно учиш Wordpress наново, не точно но... особено ме дразни при Wordpress е реализациите на галериите (не такива в постовете, а индивидуални галерии) малеййййй голяма врътня е качването на снимки, шибана история, за една няма проблем ама като почнеш да качваш повече и ти иде да се гръмнеш и всяка реализирана по различен начин, то първо качваш, пък после еди кой си адрес еди къде си да го копираш, пък... При Joomla такива врътни няма, всичко е лесно и просто в това отношение с галериите, или са като самостоятелни приложения, компонент или екстеншън или плъгин, ама всиките направени лесно и просто. Другото което е, каквато и тема да качиш, логиката, като цяло е една и съща, модули и артикули, които можеш да слагаш къде ли не и един отделен панел за темата, който има няколко настройки и това е. Joomla в началото е малко по-объркваща за учене, но само докато и схванеш логиката, Wordpress е много по-простичък и лесен за схващанеи учене, докато не почнеш да се занимаваш с темите и разните допълнителни плъгини.
Joomla със съответното приложение, става не по-лоша за блог от Wordpress.
За Wordpress има доста повече теми и доста по-разчупени, от към дизайн (по-добри) но...
Разбира се това е личното ми мнение, като начинаещ и в двете платформи но...(начинаещ, защото не разбирам от код а и си има доста тънкости)
Да не говорим, че Joomla си има превод на потребителската част просто го инсталираш и всички функционалности са ти на български, при Wordpress не е така имаш превод, ама като сложиш тема и тя е на английски и трябва допълнително да я превеждаш, не че е много сложно ама... а и напоследък темите ги правят да се превеждат още по-лесно с езикови файлове или от контролния панел на темата, ама пак си е тъпо.
Публикацията е редактирана (31-10-12 19:38)
|
|