Автор: tzl
Дата: 01-10-12 14:55
@prisonbreak Прегарянето в снимките е религия, която има много поклонници. Аз лично не се плаша от прегаряне в кадъра, стига това да не отнема от естетическата стойност на снимката. Хубавото е, че стойността на снимката се дава от самия автор, тъй като не е задължително всяка снимка да се харесва на всеки. При снимките на бял фон не винаги фонът е (255, 255, 255). Има достатърно модни снимки, които са снимани с модела на половин метър от белия фон и резултатът е с фон, който е почти бял, но не е 255, 255, 255. Но пак като някой попита "каква е снимката", отговорът е "на бял фон". Единственият начин да стане 255, 255, 255 е да "прегори" кадърът. Прегорен е равносилно на 255, 255, 255. Дори да снимаш някой на зелен фон и после да го изрежеш и го сложиш на бял фон (255, 255, 255) и пуснеш снимката в Lightroom, отново ще ти покаже преекспониран фон.
Обикновено преекспонирането не е приятно, когато е върху модела, защото се губи от информацията върху модела. Фонът е ОК да е преекспониран или изцяло или части от него.
Религията, която дава забрана на всякаква преекспонирана точка в кадъра не позволява снимки на бял фон (най-малкото) и е крайно ограничаваща за много от особено начинаещите фотографи, които си блъскат главата в стената защо този кадър "не става", визирайки, че имал изгорено местенце в снимката. Аз имам доста снимки, в които дори съм прегарял умишлено кадъра, както още във фотото, така и софтуерно след това. Затова не се притеснявайте от прегарянето, стига то да е УМИШЛЕНО и да добавя към стойността на снимката, а не да отнема.
@batdin Когато фонът прегори трябва да се има предвид "колко" прегаря. Белият фон ще е 255, 255, 255 когато е преекспониран както с около 2 стопа, така и с 5 стопа. При 5 стопа ще се върне светлина в обектива, която ще причини аберации, нисък контраст и това нещо няма оправяне софтуерно (или поне аз не съм Photoshop майсторът, който да умее такива неща). Затова е важно да се прегори само толкова, колкото е нужно, за да е 255, 255, 255, но не повече. Иначе се получават тези дефекти, които отнемат от стойността на снимката и в този смисъл "прекаленото прегаряне" на белия фон не е желателно.
|
|