Автор: io_bs
Дата: 22-09-12 23:39
Първо малко предистория. Преди 2-3 години се сдобих с първия си статив за сапунерката си. Като за 30 лв ставаше. Но миналото лято си купих DSLR и когато го сложих на въпросния статив, разбрах защо хората препоръчват стабилни такива. Поради тежестта, която трябва да носи (повече от кило), главата му трудно се наглася, клатушка се понякога, дори и по-силният вятър го мърда... А като за капак преди няколко дни главата му се „откърши“ от централната колона. Що-годе я закрепих и се наложи да го ползвам веднъж в това полуразглобено положение, но бих предпочел да не се налага пак да си излагам техниката на риск.
Та, искам да си купя не много скъп статив, който да е стабилен, да се наглася лесно, да не е много тежък и да мога да снимам от по-ниско. Още преди време се спрях на Velbon Sherpa 600R. Наскоро си поиграх с един 750R във фотопавилиона и останах с много приятно впечатление - усеща се, че е качествен за разлика от сегашната ми паянтова пръчка. Все пак мисля, че първия модел ще е по-подходящ заради трите си сегмента, по-голямата височина и възможността да се обръща централната колона (не че бих го правил, но никога не се знае какво ще ми хрумне в бъдеще ).
Забравих да спомена, че стативът ще се ползва главно навън, тъй като обичам да снимам пейзажи, дълги експозиции и т.н. Със сегашния съм влизал няколко в морето, но краката му се напълниха с пясък и сега по-трудно се сгъва/разгъва. Има ли шанс и със по-скъп статив да стане така или по-добре да се отуча от този навик?
Ще се радвам за мненията на тези, които имат опит с въпросния статив и които имат други предложения
Публикацията е редактирана (22-09-12 23:42)
|
|