Автор: DonBasilio
Дата: 10-09-12 14:58
.....тя ми твърди, че не мога да снимам хората по-главната улица в Пловдив. Конституцията ми забранявала това право и всеки човек можело да заведе дело срещу мен....
В конституцията си е записано, че никои няма право да бъде сниман без негово съгласие и разрешение.
Но... конституцията се тълкува.
..Ама ако това лице е общоизвестна личност - може (така казват адвокатоте), когато снимаш Костов, Бат Бойко, Яни Янев. Лилито,
Чалга дивите (те па умрат да ги снимат)
Но ако вървейки по улиците на Пловдив и снимаш мадамата, която ти е харесала, като физиономия, лице, тяло. Нямаш право без да я питаш.
Нямаш право по конституция, а изащото, когато си я снимал случайно съм вървял до нея аз. А може и да съм я държал за ръка.
И ако я покажеш в някоя изложба и на тая изложба я види мъжът и...
НА ли ша я пита:
- Ти к"во прайш в Пловдив ма???
И за да не отговаря на подобни неудобни въпроси трябва да я питаш преди да я снимаш. Или снимаш и питаш и триеш кадрите ако трябва.
Имаше една интересна тема на един колега, но тръгна кофти и той я затвори.
Питането му беше за това, че е снимал сгради и птички. Идва една кака и му казва, че я е снимал и да изтрие кадрите с нея.
Въпроса беше, че ако я снимал и не изтрие кадрите тя може да викне полиция и после да го съди за снимките. Но ако нея я няма на снимките колегата може ше ли да предяви пред полицията и прокуратурата , че тя го тормози и вместо тя да го съди . Той щеше да я съди. Но темата явно тръгна на криво и той я затвори.
Ето ситуацията:
Колегата описва:
.....Та харесвам си една композиция - дърво и нещо друго, и вдигам
"Големия черен фотоапарат с черен не много голям китов обектив"
за да натисна спусъка, когато... . С периферното зрение забелязвам една жена на средна възраст с нищо не впечатляваща и с нищо интересно за снимане. Която ааа да мине пред кадъра, но се дръпна назад. Викам си брех имало услужливи хора спират за да си направя кадъра. После забелязах, че тя застана на метър зад мен и наюдаваше, какво правя. Направих още един два кадъра и минах на другия тротуар продължих десетина метера а тя на един, два метера от мен. Направих още един кадър и след това тя дойде при мен и дежурния лаф "Вие ме снимахте, знаете че нямате право да ме снимате без моето съгласие - идиот такъв!!!" Покажете ми кадрите и ги изтриите всичките.....
Публикацията е редактирана (10-09-12 15:07)
|
|