Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Снимане на хора на обществени места
Автор: deathzone   
Дата:   10-09-12 13:35

Колеги, искам да ви попитам във връзка с възникал спор между мен и една юристка, а спора се изразява в следното нещо: тя ми твърди, че не мога да снимам хората по-главната улица в Пловдив. Конституцията ми забранявала това право и всеки човек можело да заведе дело срещу мен.Тоест какви са доводите за този аргумент? Търсих във форума, защото си спомням, че имаше такива теми, но нещо не мога да ти открия. Съжалявам ако се повтарям.

Отговори на това съобщение
 Re: Снимане на хора на обществени места
Автор: io_bs   
Дата:   10-09-12 13:39

Фотографията е разрешена на обществени места, а улиците са такива...

Автор: alphatier   
Дата:   10-09-12 13:59

На обществено място може да си снимаш спокойно,все пак тоя фотоапарат не се взима да се снимат книгите вкъщи или цветята на терасата.Всеки е имал такива спорове,все някой много важен си мисли,че света около него се върти...[smilie25]

Автор: unique_v   
Дата:   10-09-12 14:02

Не съм юрист, но и мен ме е интересувал подобен казус.

Ето тук и тук има малко по-обстойни анализи, не знам доколко са обосновани юридически и дали не са субективни, но хората са се потрудили доста. Може да ги пратиш на твоята юристка да ги прочете и да каже дали са достоверени.

Публикацията е редактирана (10-09-12 14:18)

Автор: J0R0   
Дата:   10-09-12 14:02

Юристката ти да си върне дипломата от когото я е купила, продал и е менте :)
И да вземе да прочете решението на Върховния съд по тоя въпрос.

Автор: tantris   
Дата:   10-09-12 14:04

Едно е да можеш да снимаш на обществено място, друго хора или определен тип хора.

Дата:   10-09-12 14:06

Жоро, може ли да ми дадеш линк към решенията на Върховния съд? Благодаря ти.

Автор: pumabg   
Дата:   10-09-12 14:10

Разбира се че можеш да снимаш хора по улиците, друг е въпроса какво ще правиш след това със снимките..
Ако си ги глеткаш в къщи няма проблем, но ако ще искаш да ги разпространяваш, публикуваш или продаваш нещата се променят...
Та така.. Може да снимаш всеки, но за лично ползване...
А за юристката ти какво да кажа, широко интерпретира някои работи... А както правилно Жоро е споменал за това си има друга инстанция...
[smilie3]

Дата:   10-09-12 14:16

Нещата са доста объркани и завързани и всяко нещо може да се интерпретира поне по 2 начина откъдето идва и заблудата.Добре,да попитам за един пример: Излизаш на улицата,виждаш някаква интересна ситуация и я улавяш,получава се страхотна снимка,която е достатъчно добра да кажем за някакъв конкурс или участие.Добре,ама на снимката отпред има 3-ма непознати,какво трябва да ги издирвам по улиците за да ги попитам дали мога да публикувам снимката и изпратя за конкурса?

Дата:   10-09-12 14:17

Добре Пума ти на база на какво правиш тези доводи? Дайте ми законова причина. Например правя снимки на главната улица в Пловдив. Щракам си, и после с тези снимки правя:
а) изложба
б) продавам ги
Кое от двете не мога и или двете мога?

Публикацията е редактирана (10-09-12 14:18)

Автор: detlene   
Дата:   10-09-12 14:25

deathzone, прочети информацията в линковете, които unique_v е дал по-горе.

Естествено, че имаш право да снимаш на обществено място. Да правиш изложби от кадрите и т.н.

Ясно и точно е описано в закона. Няма нужда всеки да си съчинява. А юристката наистина може да си върне дипломата. [smilie24]

Автор: J0R0   
Дата:   10-09-12 14:26

Не мога да ти дам линкове, защото не знам дали ВС си публикува някъде решенията, но преди години това дело прогърмя всички медии. Нямаше вестник дето да не писа за него.
(Политик счупи апарата на папарак, щото го снимал на улицата и се съдиха. Накрая делото стигна до ВС)

То ако беше така работата, всички снимки във вестници и списания щяха да бъдат престъпление :)

Дата:   10-09-12 14:33

Ако хората са само фон на дадено място, не е нужно тяхното съгласие... Ако обаче главното действащо лице е Г-н Иванов, тогава нещата се променят...
Ако направиш изложба с комерсиална цел и Г-нът си види лика, има право да поиска от теб възнаграждение..
Ако пък публикуваш снимката му някъде и го злепоставиш по този начин пак може да те осъди и да му платиш обезщетение...
Най важният момент тук е че ТОЙ или ТЯ трябва да те съдят... Няма друг начин по който могат да те възпрат, така да се каже...
Логично е че няма как всеки да иска от всекиго разрешение да бъде сниман, и за това САМО потърпевшия може да си търси правата...
Ако докажа, че благодарение на моя лик си спечелил пари аз имам право да бъда възнаграден, ако докажа, че съм злепоставен или е нарушено друго мое гражданско право, пак мога да те осъдя и пак да получа обезщетение...
Капито?

Публикацията е редактирана (10-09-12 14:34)

Автор: DonBasilio   
Дата:   10-09-12 14:40

[smilie24]

Дата:   10-09-12 14:51

puma всичко това е ясно,ама кой решава замисъла на тази снимка,кое е основата,кое е допълващ елемент,композиция и прочие.Това е снимка,изкуство,всеки може да я интерпретира по свой си начин,както с почти всеки вид изкуство.Аз може да съм искал да покажа чрез бокето еди какво си,или пък още куп възможни примери.Точно в това е спора,че никой не може чрез закон да определи нещо точно,тъй като това е изкуство и всеки сам го създава.Нещата са доста размити [smilie8]

Дата:   10-09-12 14:52

Добре Пума, то излиза следното нещо: ако снимам на главната улица в Пловдив политика Жорж Ганчев, то той може да ме съди. Нищо, че се намира на обществено място. После аз тази снимка не мога да е публикувам във вестник и да напиша следното нещо: Жорж Ганчев се насра( извинявам се за израза). Но въпреки всичко той може да ме съди утре или медията, според мен не би трябвало да може, защото той е обществена личност. Как седи този въпрос? Друг пример, колежката шляпа пеша на кръстовищете. От 100 метра е снимам и тя реве днеска имам цирей на носа не ме снимай. Мога или не мога?

Автор: tantris   
Дата:   10-09-12 14:53

pumabg
[smilie24]

Дата:   10-09-12 14:58

.....тя ми твърди, че не мога да снимам хората по-главната улица в Пловдив. Конституцията ми забранявала това право и всеки човек можело да заведе дело срещу мен....

В конституцията си е записано, че никои няма право да бъде сниман без негово съгласие и разрешение.
Но... конституцията се тълкува.
..Ама ако това лице е общоизвестна личност - може (така казват адвокатоте), когато снимаш Костов, Бат Бойко, Яни Янев. Лилито,
Чалга дивите (те па умрат да ги снимат)
Но ако вървейки по улиците на Пловдив и снимаш мадамата, която ти е харесала, като физиономия, лице, тяло. Нямаш право без да я питаш.
Нямаш право по конституция, а изащото, когато си я снимал случайно съм вървял до нея аз. А може и да съм я държал за ръка.
И ако я покажеш в някоя изложба и на тая изложба я види мъжът и...
НА ли ша я пита:

- Ти к"во прайш в Пловдив ма???

И за да не отговаря на подобни неудобни въпроси трябва да я питаш преди да я снимаш. Или снимаш и питаш и триеш кадрите ако трябва.

Имаше една интересна тема на един колега, но тръгна кофти и той я затвори.
Питането му беше за това, че е снимал сгради и птички. Идва една кака и му казва, че я е снимал и да изтрие кадрите с нея.

Въпроса беше, че ако я снимал и не изтрие кадрите тя може да викне полиция и после да го съди за снимките. Но ако нея я няма на снимките колегата може ше ли да предяви пред полицията и прокуратурата , че тя го тормози и вместо тя да го съди . Той щеше да я съди. Но темата явно тръгна на криво и той я затвори.
Ето ситуацията:

Колегата описва:

.....Та харесвам си една композиция - дърво и нещо друго, и вдигам
"Големия черен фотоапарат с черен не много голям китов обектив"
за да натисна спусъка, когато... . С периферното зрение забелязвам една жена на средна възраст с нищо не впечатляваща и с нищо интересно за снимане. Която ааа да мине пред кадъра, но се дръпна назад. Викам си брех имало услужливи хора спират за да си направя кадъра. После забелязах, че тя застана на метър зад мен и наюдаваше, какво правя. Направих още един два кадъра и минах на другия тротуар продължих десетина метера а тя на един, два метера от мен. Направих още един кадър и след това тя дойде при мен и дежурния лаф "Вие ме снимахте, знаете че нямате право да ме снимате без моето съгласие - идиот такъв!!!" Покажете ми кадрите и ги изтриите всичките.....

Публикацията е редактирана (10-09-12 15:07)

Дата:   10-09-12 15:03

Аха за да няма проблеми и да снимаш хора, които да не те съдят и предявяват претенции трябва да ги снимаш незабележимо.
Това става с това:

http://www.coated.com/wp-content/uploads/2008/12/super-secret-spy-lens-2.jpg

не случайно папараците снимат с NIKON

http://www.coated.com/wp-content/uploads/2008/12/super-secret-spy-lens-1.jpg

Дата:   10-09-12 15:04

E добре значи ние тука влизаме в едно голямо противоречие. Човек може да бъде сниман когато се намира на обществено място, а сега излиза "идиот такъв ти ме снима". Нещо не точно обяснявате.

Автор: El_Fuego   
Дата:   10-09-12 15:07

Гледам пак дъвчете тема, дето е вече ядена...

Дата:   10-09-12 15:12

Ядена, ядена и пак има неточности големи.[smilie10]

Дата:   10-09-12 15:12

Принципно ако човека е обществена и общоизвестна личност юристите тълкуват, че можело да бъде сниман. (те тълкуват конституцията)

Ако си пред Храм Паметника Александър Невски и вместо да снимаш кубетата или кръстовете , а явно се захласващ да снимаш някоя никому неизвестна туристка или чичката с хубава брада и синя риза -трябва да ги питаш.

Ако снимаш входа на черквата и някои случайно се е намирал там и е попаднал в кадъра той може да иска от теб да изтриеш кадъра.
Просто човека е кисел и не иска да бъде сниман.

ПС Друг е въпроса, като ги питаш и те кажат: да
вече се губи чара на ситацията, губи се момента.

За това се ползва онова дето е по горе. Насочваш го на дясно , а снимаш човека от ляво. Той не знае и не идва при теб да иска да триеш снимки.

Публикацията е редактирана (10-09-12 15:17)

Дата:   10-09-12 15:15

Аз мисля, че доста ясно съм го написал [smilie8] Какво не разбрахте? Какво означава мога или не можа да снимам ?
Когато бях още студент един от преподавателите ми по тълкуване на правото /май така се казва на български, че не съм следвал в България/ та той винаги ни учеше да обръщаме нещата ако не знаем кой е отговора на даден въпрос, чисто логически... Защото сами разбирате правото не може и няма право да не бъде логично, най малкото... В случаите които давате аз бих обърнал въпроса по следният начин. Как и по какъв начин човека, който снимате ще ви забрани да го снимате? Говоря за правни и легални начини? Има ли как? Ами не разбира се... Нима не мислите, че този някой ще викне полиция, която ще ви задържи апарата? За какво да ви го задържа? Снимането с фотоапарат е повече от позволено... Е разбира се има места на които е изрично забранено, но нали говорим за улицата, за обществени места...
Та така.. Няма как някой да ви възпре да го снимате има обаче как в последствие да ви осъди ако забележете обаче ДОКАЖЕ /това е негово задължение/, че вие сте спечелили от него без той да знае и без негово съгласие или че вие сте нарушили някои негови граждански права...
Честно казано аз не се сещам в България някой да е бил осъден за подобно нещо... Ако е имало такива дела то те най вероятно са били за обезщетения от продажби и др.

Дата:   10-09-12 15:19

Добре чичката с брадата нали се на мира на улицата, тя е обществено място. Аз не го снимам у тях през прозореца на къщата му. Аз като го снимам с лентов апарат, какво ще му покажа? Да си махам лентата ли? Това е тъпо ми се струва и тука има някакви неточностти.

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »