Автор: mitku
Дата: 29-08-12 13:45
Ще се самоцитирам от предната подобна тема:
Сигма-та (70-200/2.8 ХСМ) е по-мек на ф/2.8 от Тамрон-а, но над ф/4 се изравнява с останалите (за които - по-надолу); има много бърз АФ, но не особено точен; за ръчен фокус е средна работа - не много дълъг ход на ринга, но и не много къс.
Тамрон-ът (70-200/2.8) е по-остър на отворено (поне в центъра), но има доста бавен АФ, освен това практически не става за РФ заради ужасно късия ход на ринга за фокусиране.
Най-добре е Никон АФ Д 80-200/2.8, моделът с двата ринга - сравнително остър още от ф/2.8 (горе-долу като Тамрон-а), средно бърз АФ, а и за РФ е достатъчно удобен. Също нелош компромис е и Никон АФ Д 80-200/2.8, "помпа" моделът - същите оптични характеристики като този с двата ринга, но по-бавен АФ (но малко по-удобен за РФ), също и сравнително податлив към влизане на прах вътре, но пък е по-евтин.
Аз бих избрал Никон АФ Д 80-200/2.8, моделът с двата ринга... излиза да речем към 1300лв. втора ръка.
-------
С две думи - Тамрон-ът е по-остър на отворено от Сигма-та, но това му е единственото предимство, а Никор-ът е още по-добър. Като АФ - най-бърза е Сигма-та (отнася се за моделът с ХСМ... че има и по-стари модели, за които туй не важи), а най-бавен е Тамрон-ът, а Никор-ът е по средата (но в интерес на истината е почти на кантар и много по-близо до Тамрон-а по скорост), като освен туй е и най-удобен за РФ. А като точност на АФ - най-добре е Никор-а, докато Сигма-та и Тамрон-а са на кантар (зависи и от тялото и каква бройка ти се е паднала). Евентуално допълнително съображение е, че Тамрон-а и Сигма-та практически НЕ стават за ползване с телеконвертор, а Никор-ът донякъде става, с разумен компромис. Като геометрия - пак най-добре е Никор-а, следва Сигмата и най-много криви Тамрон-а, но и при трите всичко е в границите на лабораторните тестове и практически не пречи (освен при някакви критични снимки за геометрия). Като винетиране положението е същото (поне на кропка) и реално не е фактор. Като боке - също най-много ми харесва Никор-а, но все пак туй е по-скоро на вкус. Аз лично като избор бих ги подредил - първо Никор-а (като общо представяне), после Сигма-та (заради по-бързия АФ) и най-накрая - Тамрон-а. Но всеки е свободен да направи личния си избор, със своите приоритети.
Публикацията е редактирана (29-08-12 13:58)
|
|