Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Фотография в православна църква?
Автор: parasol   
Дата:   11-08-12 18:56

Ако ви се е случвало да решите да снимате в някоя православна църква, сигурно сте се сблъсквали или с табелка със зачеркнат фотоапарат, или с овикване на лелката от павильончето за свещи, или с твърд бащински отказ от страна на свещеника. Много унижаващо, но въпреки това е една пълна загадка за мен. На каква основа е този отказ - духовен, канонически, въпрос на пари или на приумица? Защото фотографията съществува все пак отскоро в сравнение с църквата и не съм чувала за някаква официална позиция в канона в това отношение. Понякога пък разрешават ако платиш едни 5 лева. Понякога не правят проблеми. Какво е в действителност положението? А вашият опит? Има цял сайт за православна фотография където има колкото искаш вътрешни снимки, значи все пак не е канонична забраната. Как да се оправям в такива случаи - препоръки?

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография в православна църква?
Автор: vikitovikito   
Дата:   11-08-12 19:03

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Boby_   
Дата:   11-08-12 19:03

В български православни църкви съм снимал на сватби и кръщенета на близки хора, без да става изобщо въпрос за друга забрана, освен да не се ползва светкавица. В "Александър Невски" съм щракал и без да има някаква служба. Предполагам, че "забраната" е с цел да се изкара някой лев, което всъщност е основната функция на църквата в наши дни.
Иначе в католически и протестантски храмове (лично аз съм снимал в Дуомо в Милано, Щефансдом във Виена, още няколко църкви във Виена и Берлин) се снима свободно и без всякакви ограничения (без светкавица, разбира се).

Публикацията е редактирана (11-08-12 19:04)

Дата:   11-08-12 19:13

И аз съм снимала не само в католически църкви, но и в православни извън България без проблем. Така че съм объркана че това се случва предимно в България. За кръщенета и сватби е различно положението, защото там се предполага да има снимки, докато ако не е с такъв повод е проблем.

Vikito, ами по същата причина, по която "трябва" снимам всичко останало.

Дата:   11-08-12 20:14

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   11-08-12 20:49

Kaкво общо има възрожденското наследство с въпроса ми пък не разбрах.

Дата:   11-08-12 20:53

Автор: digitalgab   
Дата:   11-08-12 20:55

И къде беше тоя зачеркната фотоапарат и лелка със свещи, че нещо ми напомня за нещо такова?

Автор: digitalgab   
Дата:   11-08-12 20:59

Сега, да поясним. В някои църкви и те са доста всъщност, има стари и ценни икони и други неща, предмет на търсене от страна на колекционери. Храмовете които са претърпявали кражби, обикновено се поставят под такъв режим от църковните власти, т.е никакво снимане вътре, което случайно или не, може да информира разни заинтересовани лица.

Автор: benchy   
Дата:   11-08-12 21:05

Храмът е място за молитва, за общуване с Бог... Забраните да се снима в тях са основно с цел да не се смущават хората, които са влезли там да се помолят. Това е основната причина. Има и други, но за мен тази е достатъчна за да се въздържам от снимки.

Дата:   11-08-12 21:11

Vikito, каза едно нищо.

digitalgab,
Ами трудно ще ми е да правя списък - навсякъде където се заглеждам напоследък. Последно ми се случи във Велинград, в Горна Оряховица, Свети Николай Софийски и Св. Кирил и Методий до Женския пазар в София са няколко скорошни примера. И не беше дадена като причина кражба, а например "не може, тука е църква". В едно място пък ми разрешиха да снимам срещу пет лева и изтъкнаха нареждане от митрополията за таксата. А на едно място пък ми разрешиха да снимам дори по време на литургия, безплатно. Говорим за малки второcтепенни църкви без значителни икони.

Публикацията е редактирана (11-08-12 21:15)

Дата:   11-08-12 21:27

Автор: 3df   
Дата:   11-08-12 21:42

В манастирчето Св. Иван Пусти до Враца си снимах без проблем.
В Черепишкия манастир вътре в църквата, като вдигнах апарата и в този момент влезе 30 годишен отец и ми каза - В храм не се снима. Не знаете ли?
Не постави никакъв въпрос за пари. Просто ми каза, че в храм не се снима.

Между другото в Света Гора - Атон не се разрешава да влизат жени.
Но е забранено и всякакво снимане. Дори апарат не можбе да внесеш на митницата на Атон. Гепнат ли те най - малкото е да те атенемосат и то по всички закони на църквата
(всички снимки от там са нелегални или с офицялно съгласие на църквата)

Друг малко известен факт е че в Румъния в храм свещи не се палят. Свещите се палят от вън в специално пригодени за целта кутии.

Май това е много правилно решение на тяхната църва. Да не се нарушават иконите вътре в църквта.
Като гледам на какво прилича отвътре Ал. Невски май ръмънците имат право.

В Чекотинския манастир, като питах отчето може ли да снимам ми разреши ако снимките няма да са за публикуване!!

В същото време гледам в

http://www.youtube.com/watch?v=RmO0_rDEl8E
има цяло филмче отвън и отвътрте.

Дата:   11-08-12 21:54

3df, абсолютно - и моят опит е така разнороден! Без да ти обяснява някой какви са духовните или канонически основания. Което за мен е интересното в случая. Защо например в Света Гора снимането е забранено, но ако е с разрешение от църквата може? Тоест, какво прави един случай различен от другия, ако причината е духовна?

На моста на влюбените зад НДК в момента има фотоизложба за традициите, половината от които са снимки от литургии. В конкурса на Канон също има много такива.

Дата:   11-08-12 21:59

Автор: mikedimit   
Дата:   11-08-12 22:16

От опит в нашите църкви няма изрична забрана за снимане.Имаше по татово време.После това бе оставено на митрополитите и отците по епархиите.Всеки решава сам... по кеф.Ако поискате разрешение и го получите, лелките гледат умно.Случвало се е и царя да дава , пъдаря не. Тъй като някои искат пари при кръщене и сватби за заснемане, същите искат и пари за просто снимане.Други пък не им се занимава, недай си боже някой да ги упрекне, че са печалбари.Би трябвало патриарха и светия синод да сложат ред, ама...Смешно е да се говори, че видите ли светкавиците повреждали иконите.Или пък че се смущавали вярващите-то и без това ги нема последните. Последно преди седмица снимах в католическата в София.Лелката бе много услужлива-никакъв проблем, даже ми стана неудобно , че шумях със затвора на апарата.

Дата:   11-08-12 22:17

Нали не си мислиш, че в Атон църквата ще ти разреши да снимаш!?!

А сега се сещам. че имаше един брой на Нешънъл Географик за Света Гора Атон. Без да се замислям купих броя (Не може да няма снимки от там ито хубави снимки).

Да ама не - снимки от там просто нямаше - двама трима попа и едно натоварено магаре. Това бяха снимкитве.

Абе, като ми каже някои поп да не снимам, не снимам.
(те се заяждат за вътрешните снимки най-вече)
Ми няма да сним и това е.
Кво ще ги мисля. Те и така са се докарали до това дередже.

Автор: niki777   
Дата:   11-08-12 22:18

в църква е забранено снимането и толкоз. никой от служителите на храма не е длъжен да ти се обяснява.

НО, ако имаш фотографска идея, която искаш да реализираш, отиваш БЕЗ камера, разговаряш се с някой от поповете, обясняваш му спокойно, приятелски и учтиво какво целиш и каква е идеята на проекта ти. нещата се нареждат в 95% от случаите.

Мрънкането, ходенето с рогата напред и незачитането на хорското мнение и лично пространство са слабо ефективни.

Дата:   11-08-12 22:25

[smilie24]

Такъв е подхода и с КАТаджиите, като те питат - И сега, какво ще правим?
Винаги со кротце, со благо.

Автор: GhostBuster   
Дата:   11-08-12 22:28

На Божи гроб например е разрешено снимането.

Докато в България са ми държали тон когато влезнах в църква в Търново само защото видяха триножника. Бях там за да запаля свещ за баба ми. Фотоапарата ми беше чантата и нямах никакво намерение да снимам.

Така че тук става въпрос за откровена проклетия и желание да забраняват и хокат.

Дата:   11-08-12 22:28

3df [cool]
и да изгелждаш захлюпен! Никой не обича тарикатите.

Дата:   11-08-12 22:30

В Търново са изключително серт. Не им пука , ако ще снимките да са за световна реклама.

Автор: Jankoff   
Дата:   11-08-12 22:35

Хе-хе, интересен въпрос. В България, естествено, обикновено е въпрос на пари. Плащаш пет лева, снимаш. Ами много хубаво, какво! Подобно нещо ми се случи в катедралата St.Giles в Единбург. Даваш пет лири - щракаш. Няма лошо. Хем ти си щракаш, хем църквата се подпомага. В Гърция съм срещал забрани само в малки църквички, напр. по островите. В Систинската капела те посрещат десетки табели и гласове по високоговорител на всякакви езици да не снимаш. Обаче, влязат ли вътре туристите, изнервени, чакали с часове, вадят апаратите и щракат на поразия. И тъй като са страшно много, няма как да бъдат озаптисани от персонала. В Италия като цяло може да се снима в катедрали, обаче в някои не ти дават. Номерът е да не те видят, и щрак ... [smilie5] В Испания също обикновено дават, но, общо взето, тенденцията за Италия и Испания е в по-големите и известните църкви да може да се снима, а в някои по-малки да не може. В Сарагоса има две страхотни катедрали една до друга, обекти на ЮНЕСКО, и в двете не дават. Обаче в едната всички щракаха въпреки забраната, а в другата аз дебнах, дебнах да не ме видят и ... щрак-щрак няколко снимки. Ммммм, красота! Неотдавна бях в една известна църква в Мурано. Пише: no photo. А, викам си, няма да стане тая работа, снимах, щото там трябваше да има кости на змея, дето светецът го убил. Гледам после на снимката - няма кости. [smilie11] Брех! Махнали са костите от църквата ли, или ..., хм. В Белгия, Германия, Австрия, общо взето, позволяват да снимаш.
Не мисля, че ще се тълкува чак като грях, ако не дават, а го направиш ... Е, ама само малко, де ... [smilie5] [shtrak]

Автор: violator   
Дата:   11-08-12 22:58

Защо снимам аз?

Каква културна или обществена значимост ще има снимката ми?

Как мотивирам намеренията си пред хора, имащи пряко отношение към този акт?

Ще наруша ли духовния и физически мир на други хора, намиращи се в близост до мен или използваната от мен техника?

Убеден ли съм, че крайния резултат ще отговаря на очакванията ми?

Колко хора преди мен са правили това?

Колко хора след мен ще правят това?

Трябва ли на всяка цена да снимам в църква?

Въпроса, който поставям принципен ли е или не търпи отлагане?

Дата:   12-08-12 08:50

niki777, благодаря за милите инструкции как да снимам в църква, но нямаше нужда - аз се оправям доста добре с постигането на тази възможност. Ако прочетеш още веднъж, ще видиш, че постът ми не е молба за помощ ала "кажете ми какво да правя, за да успея да снимам", а се опитвам да разбера логиката, политиката ако щеш, основанията на църквата по отношение на фотографията, именно защото наблюдавам абсолютно разнородно отношение и особено пък голяма разлика между практиката в България и извън - и даже сравнявайки стриктно православни църкви тук и навън, а не с католически.

violator, благодаря, хубави идеи за размисъл поставяш, но това са твоите предположения и усещания - нали - не някакво официално становище на църквата. Освен това един интересен въпрос който се избистря на базата на написаните от теб критерии е презумпцията, усещането, че фотографията е поначало нещо нереспектиращо и трябва да имаме много уважителна и належаща причина да снимаме един храм, за да го направим. Интересно положение, защото от друга страна съзерцанието има важната роля в православната църква, а фотографията се основава на него.

3df, далеч съм от мисълта, че атонската управа ще разреши на някой простосмъртен посетител да снима, както го прави за някой непростосмъртен, но мен ме интересува на какво основание, вътрешно, дава благословията си за снимане на непростосмъртните? Какви са им критериите за това разрешение? За момента изглежда да е лично усмотрение и настроение или "човекът е важен и ми е симпатичен".

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »