Автор: Jankoff
Дата: 11-08-12 22:35
Хе-хе, интересен въпрос. В България, естествено, обикновено е въпрос на пари. Плащаш пет лева, снимаш. Ами много хубаво, какво! Подобно нещо ми се случи в катедралата St.Giles в Единбург. Даваш пет лири - щракаш. Няма лошо. Хем ти си щракаш, хем църквата се подпомага. В Гърция съм срещал забрани само в малки църквички, напр. по островите. В Систинската капела те посрещат десетки табели и гласове по високоговорител на всякакви езици да не снимаш. Обаче, влязат ли вътре туристите, изнервени, чакали с часове, вадят апаратите и щракат на поразия. И тъй като са страшно много, няма как да бъдат озаптисани от персонала. В Италия като цяло може да се снима в катедрали, обаче в някои не ти дават. Номерът е да не те видят, и щрак ... В Испания също обикновено дават, но, общо взето, тенденцията за Италия и Испания е в по-големите и известните църкви да може да се снима, а в някои по-малки да не може. В Сарагоса има две страхотни катедрали една до друга, обекти на ЮНЕСКО, и в двете не дават. Обаче в едната всички щракаха въпреки забраната, а в другата аз дебнах, дебнах да не ме видят и ... щрак-щрак няколко снимки. Ммммм, красота! Неотдавна бях в една известна църква в Мурано. Пише: no photo. А, викам си, няма да стане тая работа, снимах, щото там трябваше да има кости на змея, дето светецът го убил. Гледам после на снимката - няма кости. Брех! Махнали са костите от църквата ли, или ..., хм. В Белгия, Германия, Австрия, общо взето, позволяват да снимаш.
Не мисля, че ще се тълкува чак като грях, ако не дават, а го направиш ... Е, ама само малко, де ...
|
|