Автор: tzl
Дата: 17-11-12 03:11
TTL е за бърза работа. Това не винаги означава срам за майстора. Примерно колко човека ползват автоматичен фокус? Доста. Малцина ползват ръчен. Това е нещо, което е от помощ.
По дизай TTL е предназначено по-скоро за репортажния подход, а не толкова "мързеливия". Разбира се, може да се ползва и от "мързеливия", за да мисли вместо него, но да — трябват синхронизатори, които поддържат TTL за определените светкавици и определените камери. Има китайски, има и не-китайски.
Ако на някой му зависи кадъра и хляба от бързо действие и осветление, значи да си взема TTL светкавица. Ако снима в репортажен стил, я ползва върху фотото. Ако снима отделно, ще трябва да си вземе синхронизатор, който поддържа TTL.
Важното е да се знае за какво се дават пари, а не защото "някой е казал да купуваме" или "сега е модерно", или пък някой да не купи, защото му казали, че ще е мързелив фотограф ако го видят да работи с TTL.
Примерно Joe McNally ползва TTL и обяснението му е — като имаш ферари трябва да го караш като ферари. Та, той е решил, че това ще му пести време, а може и да му плащат от Nikon, за да им рекламира TTL-a, а тайничко да си снима само на ръчен режим :)
Спорът за TTL и без TTL е малко като дали да снимаме на "apperture priority" или на "manual". Въпрос на подход, начин на работа и бизнес. При TTL всеки кадър ще е в най-общия случай различен от предходния като мощност на осветленето и съответно като експонация. При ръчния режим, всички ще са еднакви като светлина. При работа с много снимки от една сцена на фотосесия, различията в експонацията не допринасят за ефективната обработка.
Аз съм привърженик на manual режим, защото това ми улеснява начина на работа после в софтуера.
Публикацията е редактирана (17-11-12 03:13)
|
|