Автор: tzl
Дата: 15-07-12 20:29
Аз не съм пейзажен фотограф, но понякога ми трябват фонове в случай, че правя монтаж и досега не съм ползвал поляризационен филтър или градиентен, поради причина, че искам слънцето да свети силно (срещу мене) и поляризационният филтър няма голяма файда в 99% от случаите, в които снимам. Ако слънцето е винаги срещу хората, които снимаш, тогава пак няма да имаш кой знае каква файда.
Не казвам, че няма да има изобщо (тъй като има достатъчно отблясъци, които ще бъдат "погълнати"), но лично за моята работа няма смисъл.
Когато се снимат пейзажи, почти винаги хората ползват широки обективи. Причината да се ползва широк обектив за пейзаж е най-вече ако искаш всичко да отива "бързо" в далечината, т.е. в една точка. Ако няма особено интересни обекти в далечината, няма проблем да се ползва широк, тъй като той ще отдалечи оптично тези неща. Но ако човек иска да снима нещо, което вижда с очите си красиво и то се намира баш в центъра на кадъра, тогава е добре да се снима с по-дълго фокусно разстояние. Ако някой иска да хване по-широка панорама, да снима няколко кадъра и да ги събере в някакъв софтуер. Аз подобни снимам от ръка, тъй като не ползвам статив.
Когато се снимат групи хора, ако снимаш с широк ъгъл, снимките ще изглеждат като снимани от телефон (където обективът е широк), а повечето хора имат афинитет към по-дългото фокусно разстояние при снимане на хора.
Затова моят съвет е минимумът да е 24мм. Дори 35мм по-скоро да е минимумът ако искаш да снимаш с "твърд" обектив всичко. Аз не съм привърженик на твърдите обективи и по-скоро бих ползвал "zoom".
|
|