Автор: frenchev
Дата: 23-06-12 11:55
Аз имах един случай на гара Горна Оряховица.
Не знам поради каква причина, но пътувах с влак и имаше 1 час престой. Извадих апарата и почнах да щракам, разни гълъби по релсите, стари бабички и прочие. В един момент виждам как леко закръглен, и недоволен от живота полицай се качва тежко по стълбите с пластмасова чашка кафе в ръката. Щракнах го и си продължих с гълбчетата. След по малко от минута, пристига въпросния полицай при ме (без чашката кафе в ръката, не знам къде беше изчезнала) и със строг и важен тон ми заявява, че извършвам престъпление снимайки на гарата и че трябва моментално да си прибера фотоапарата изтривайки кадрите си и да си дам личните документи.
Преметнах апарата през рамо, подадох си личната карта и докато той ми сверяваше данните, снимах още един два гълъба. Онзи побесня, каза че съм се противопоставил на полицейска заповед, че съм нямал право да го снимам, и че на снимките ми се виждало междуосието на влаковете и разстоянието между релсите (не знаех, че са държавна тайна).
Той отиде при колегата си и в 5те минути които бях сам, се свързах с приятел който говорил лично с зам. директора на ЖП Гара Варна и попитал имам ли или нямам право да снимам на гарата. Отговора беше, че мога да снимам докато ме заболи пръста да натискам спусъка. В следствие на което аз продължих да снимам.
Онзи дотича моментално и ми се развика. Каза че за втори път престъпвам полицейска заповед, че ще ми пише акт и че можел да ме затвори за 24 часа. Аз побеснях (вътрешно ми беше много забавно), казах че ако ми пише акт ще подам жалба срещу него. Като чу думата жалба и замръзна. Остави химикала и ме попита на какво основание бих подал жалба срещу него. Аз му отвърнах, че му давам право на избор от две възможности. Казах му че съм разговаря лично с директора на ЖП Гара Варна току що и той ми казал че имам право да снимам и че няма такава забрана. Вариант А за жалба срещу полицая, че е некомпетентен и не познава законите на страната и по този начин не може да изпълнява служебните си задължения. Вариант Б че е компетентен и познава законите на страната, но изопачавайки ги ме заплашва с надеждата, че аз не ги познавам. Ако ме се лъжа тук дори си измислих, че второто било наказуемо по еди кой си закон с до 3 години затвор.
Полицая побесня, изръмжа и замина при колегата си и изчезнах някъде с документите ми. След 5 минути идва колегата му с личната ми карта и страшно възпитано и спокойно ме заговаря: "Разумно и интелигентно момче ми изглеждаш. Снимал си колегата с чашка кафе в ръката и с този голям обектив (70-200) си помислил, че си журналист и ще си види утре снимката с кафето в някой вестник с коментар отдолу как БГ Полицията не си върши работата а само пие кафенце." След малка пауза и с голяма надежда в очите ме попита "Нали не си журналист?". Мен много ме напуши смях и след като отрекох ми върна личната карта, пожела ми приятен път и каза, че колегата му се извинявал ама имал лош ден.
Та толкова за забраната за снимане по гарите. Все пак това беше преди 5 - 6 години. Не знам как е сега и има ли забрана.
Но и въпроса който ме интересува е дали имам право да снимам полицаи и изобщо хора на обществени длъжности, носещи униформа и изпълнявайки служебния си дълг - като полицаи, пожарникари и други подобни
|
|