Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 Разрешено ли е снимане на гарата?
Автор: bpenkov   
Дата:   22-06-12 19:50

Здрасти,

До преди малко снимах една сценка на гара "Подуяне" и кондукторката.. или каквато е там ми направи забележка, че снимам, че нямам разрешение. Аз пък си мисля, че това е публично място и имам пълното право. Когато и казах, че това е публично място тя ми отговори "Не, това е гара!!"

До колкото знам в други държави на публично място човек няма право на лично пространство - демек, ако просто направя снимка, човека няма право на никаква претенция.

Въпроса ми е дали аз съм прав в случая или не. И ако кажете по принцип къде е позволено и къде е забранено да се снима ще съм благодарен.

Поздрави,
Боби!

Отговори на това съобщение
 Re: Разрешено ли е снимане на гарата?
Автор: pefoto01   
Дата:   22-06-12 20:12

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: OIM   
Дата:   22-06-12 22:58

Не само гарите , но и влаковете според закона са обществено място Така че си снимайте , а като ви се репчи някой , искайте да ви каже / покаже / закона който забранява снимането

Автор: pl3omax   
Дата:   22-06-12 23:11

Във Варна снимах на ЖП гарата, няма проблем със снимките, но имам акт, защото бях на релсите.

Дата:   22-06-12 23:18

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: tvk75   
Дата:   23-06-12 00:30

на кой му пука за гарите,я си снимайте спокойно

Автор: Pavlov   
Дата:   23-06-12 07:14

"Внимавайте!
Следните обекти не принадлежат към обществени места: спортни зали/стадиони, музеи, гари в т.ч. станции на метро, училища, университети, болници, магазини, зоологически магазини - това означава, че ако по време на заснемането се намирате в този обект, имате нужда от писменото разрешение на собственика (Property Release)."

Източник.

Дата:   23-06-12 07:36

Този източник ми е много съмнителен
Покрай шума който се вдигна около забраната за тютюнопушене , най после изкочи един текст в Закона за здравето , който посочва кои места са обществени Според ал 1 от Допълнителните разпоредби - Обществени места са всички места които са обществено достъпни и/ или предназначени за обществено ползване без оглед на собствеността или правото на достъп Там изрично са посочени гари , летища , спорти обекти , стадиони , също и търговски обекти - магазини , ресторанти и други Аз така си го обяснявам - щом тези места са обявени със закон за обществени , не може там да е забранено снимането

Автор: J0R0   
Дата:   23-06-12 09:43

На гара Сестримо няма проблеми със снимането, даже началник гарата позира :)

https://photo-forum.net/static/izlojbi/5izlojba/J0R0-3.jpg

Автор: J0R0   
Дата:   23-06-12 09:49

На гара Лютидол, също не е забранено :)))

https://photo-forum.net/ebook/images/gara.jpg

Автор: frenchev   
Дата:   23-06-12 11:55

Аз имах един случай на гара Горна Оряховица.

Не знам поради каква причина, но пътувах с влак и имаше 1 час престой. Извадих апарата и почнах да щракам, разни гълъби по релсите, стари бабички и прочие. В един момент виждам как леко закръглен, и недоволен от живота полицай се качва тежко по стълбите с пластмасова чашка кафе в ръката. Щракнах го и си продължих с гълбчетата. След по малко от минута, пристига въпросния полицай при ме (без чашката кафе в ръката, не знам къде беше изчезнала) и със строг и важен тон ми заявява, че извършвам престъпление снимайки на гарата и че трябва моментално да си прибера фотоапарата изтривайки кадрите си и да си дам личните документи.

Преметнах апарата през рамо, подадох си личната карта и докато той ми сверяваше данните, снимах още един два гълъба. Онзи побесня, каза че съм се противопоставил на полицейска заповед, че съм нямал право да го снимам, и че на снимките ми се виждало междуосието на влаковете и разстоянието между релсите (не знаех, че са държавна тайна).

Той отиде при колегата си и в 5те минути които бях сам, се свързах с приятел който говорил лично с зам. директора на ЖП Гара Варна и попитал имам ли или нямам право да снимам на гарата. Отговора беше, че мога да снимам докато ме заболи пръста да натискам спусъка. В следствие на което аз продължих да снимам.

Онзи дотича моментално и ми се развика. Каза че за втори път престъпвам полицейска заповед, че ще ми пише акт и че можел да ме затвори за 24 часа. Аз побеснях (вътрешно ми беше много забавно), казах че ако ми пише акт ще подам жалба срещу него. Като чу думата жалба и замръзна. Остави химикала и ме попита на какво основание бих подал жалба срещу него. Аз му отвърнах, че му давам право на избор от две възможности. Казах му че съм разговаря лично с директора на ЖП Гара Варна току що и той ми казал че имам право да снимам и че няма такава забрана. Вариант А за жалба срещу полицая, че е некомпетентен и не познава законите на страната и по този начин не може да изпълнява служебните си задължения. Вариант Б че е компетентен и познава законите на страната, но изопачавайки ги ме заплашва с надеждата, че аз не ги познавам. Ако ме се лъжа тук дори си измислих, че второто било наказуемо по еди кой си закон с до 3 години затвор.

Полицая побесня, изръмжа и замина при колегата си и изчезнах някъде с документите ми. След 5 минути идва колегата му с личната ми карта и страшно възпитано и спокойно ме заговаря: "Разумно и интелигентно момче ми изглеждаш. Снимал си колегата с чашка кафе в ръката и с този голям обектив (70-200) си помислил, че си журналист и ще си види утре снимката с кафето в някой вестник с коментар отдолу как БГ Полицията не си върши работата а само пие кафенце." След малка пауза и с голяма надежда в очите ме попита "Нали не си журналист?". Мен много ме напуши смях и след като отрекох ми върна личната карта, пожела ми приятен път и каза, че колегата му се извинявал ама имал лош ден.

Та толкова за забраната за снимане по гарите. Все пак това беше преди 5 - 6 години. Не знам как е сега и има ли забрана.

Но и въпроса който ме интересува е дали имам право да снимам полицаи и изобщо хора на обществени длъжности, носещи униформа и изпълнявайки служебния си дълг - като полицаи, пожарникари и други подобни

Дата:   23-06-12 12:08

Автор: asahi   
Дата:   23-06-12 12:12

Защо да си придават важност? Законът ги е натоварил с достатъчно права и отговорности за да са важни. Да се изрепчиш на полицай или полицай да ти се изрепчи не е голям героизъм, а признак на лошо възпитание у едната или двете страни.

Дата:   23-06-12 12:17

Дата:   23-06-12 12:25

Едно е репчене и друго да се опитват да ти потъпкват правата и да правят каквото си знаят. Колко бързо смениха тона при моя случай не е истина. Аз даже се изненадах.

По принцип не мисля злото на никого и никога не съм бил заядлив, но понякога си го заслужават.

Дата:   23-06-12 12:30

Дата:   23-06-12 12:34

pefoto01 [smilie24]

Дата:   23-06-12 12:39

Френчев- Полицаи и други държавни служители по време на изпълнение на служебните си задължения , не само може , те трябва да бъдат снимани за да има граждански контрол над работата им Например в закона за МВР няма такова нещо че не могат да бъдат снимани , точно обратното , пише че те изпълняват дейността си в условия на публичност Също и в закона за авторското право е записано че не се изисква съгласие за снимане на друго лице в '' хода на обществената му дейност '' Преди около година случайно попаднах на украинският сайт ''Дорожний контрол '' Там може да видиш как младежи / журналисти / са се организирали и снимат работата на техните катаджии и ги хващат постоянно в нарушения

Дата:   23-06-12 12:49

Дата:   23-06-12 13:56

Ако е в нарушение подай сигнал срещу него. След 3 сигнала на следващата атестация ще има сериозен кадрови проблем.

Автор: deathzone   
Дата:   23-06-12 14:36

Вие се радвайте, че не живеете в Америка или в Европата. Аз бях снимал един мост и хопа тропа от нищото дойдоха едни полицай. Само дето не ме проснаха на земята и бързо изтрих всичко. Не ми се мисли, какво ще се случи ако снимам гарата.

Автор: tofo   
Дата:   23-06-12 14:53

Забранено е! Това, че някои разрешават и дали междуосието е държавна тайна е съвсем отделен въпрос. Ако се заядеш и се окаже окомуш ченгето, може да си откесиш 24 часа в кауша като стой та гледай.[shtrak]

Автор: burningice   
Дата:   23-06-12 15:03

Google Earth знае ли за тези забрани?

Дата:   23-06-12 19:56

В парижките гари не дават със сигурност - проверено. Хем не приличам на араб

Автор: neqixolvtp   
Дата:   23-06-12 20:21

OIМ ти опитай да ги снимаш лично по-време на работа, че после вероятно ще станеш без фотоапарат, без обектив, може и сръбска музика да има. По-добре когато снимаш, прави опит да стоиш далеч от подобни типове облечени в униформи.

Публикацията е редактирана (23-06-12 20:23)

първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: