Автор: simbon4o
Дата: 20-05-12 10:51
Нито знаете какви обективи са ползвани при теста, нито какви настройки... 7Д канона има най-лошия роу файл от изброените, за ОМ-Д не знам понеже съм нямал досег с такъв. Казвам го от опит на човек който прави ретуш на снимки от всякакви апарати.
Първо, теста за да е показателен трябва всички да са снимани с независима марка обектив, но един и същ примерно сигма 50 1.4... а те не са. Пентакса вероятно е сниман със 50 1.4 пентакс, канона с канонския и никона с никонския - само от тук контрасти и динамики е безмислено да се сравняват понеже 3-те обектива се държат безкрайно различно по тези показатели и съответно суровия материал ще е различен. Ако някой не вярва, нека пробва. Имам 4-5 50мм обектива и с всеки получавам различен динамичен обхват със различна разработка на сенки, цветове и т.н.
От всичко което съм пипал като файлове до момента от изброените камери мога да кажа че на 7Д все още червеното се експонира по-светло типично по канонски и след прилагане на профила на камерата се пооправя. Като динамичен обхват за мен е по-зле понеже нито от светлите области може да се извади материал нито от сенките, фактически сенките на канона са най-зле. Наблюденията ми са чисто субективни по усещане от моя страна, примерно отварям файл и гледам сенките имат лееека разработка, решавам да я извадя да я видя и хоп парцали шум. От друга страна сони матрицата изненадва с материал в сенките, има шумоподтискане при сериозни издевателства се вижда, но има и доволно детайли не само монохромни но и цветови.
Да обсъждаме кой апарат жълтеел и т.н. това са глупости понеже пак е снимано с различни обективи които дават голяма разлика в общия каст на изображението(никоните не жълтеят ако сложиш стар цайс отпред ;) ), безмислено е и защото тези неща зависят от заводските настройки на апаратите или софтуера с който се отварят суровите файлове. Цветовете са изцяло проблем на ЗАУ-то понеже човек който снима на JPEG за мен или не желае да получи максимума от техниката си в дадения момент или е неграмотен и очаква техникада да му свърши работата. Всички съвременни матрици улавят по-голямо разнообразие от цветове от по-старите модели такива. Въпроса е после дали снимащия ще може да се възползва от материала.
ПС искам дебело да подертая че всички изброени стават за снимане и ако снимките не стават проблема е изцяло във снимащия
Публикацията е редактирана (20-05-12 11:10)
|
|