Автор: pdimitrov
Дата: 16-05-12 19:05
Здравейте! Аз съм поредният, който се чуди кой от двата модела да избере :) Прочетох каквото намерих във форума (да, и темата на @petqq13), но все още има няколко аспекта, които не са ми ясни. Относно опита ми - с DSLR съм правил има-няма 50 снимки :) Около 10-15к кадъра с Nikon P100, доста от които брак или просто щракане :) Защо съм решил да сменя апарата - P100 ме привлече с много си автоматични режими и тези 26х оптичен зуум, които обаче, както почти всеки тук знае, изискват доста светлина и предлагат увеличение за сметка на качество. Освен това обичам да правя снимки при ниска осветеност, включително нощни, и сегашният ми апарат просто не ми върши работа с малкия си сензор, липсата на ниска скорост на затвора (8 сек минимална). И последното - писна ми да снимам само пейзажи и архитектура, които в общия случай не изискват плитък DOF.
Както и да е. Малко за комплектът, който смятам да събера поетапно. Изборът на тяло предстои, като то ще бъде взето с 18-105mm на първо време. Освен това смятам да взема 50mm 1.8D/G, 55-300mm, както и SB-700. Накрая един евтин fisheye обектив, но той може да почака. Та ето какво не ми е ясно:
1. Колко по-зле се представя D90 спрямо D5100 при ниска осветеност (визирам по-добрата матрица на D5100) ?
2. Понеже се увличам по потрети, бих искал да знам осезателна ли е разликата м/у 50mm 1.8D и 1.8G. Знам за шумния мотор на D, гледах и сравнението между двата в канала на DigitalRevCom в youtube, но реално АЗ ще усетя ли разликата ? :D
3. D5100 предлага ли възможност за безжична синхронизация със светкавици? Убих се да търся отговора на този въпрос, но така и не ми стана ясно.
И понеже нямам неограничени финанси, ще спомена и малко цени. D90 + 18-105mm - 780€, D5100 + 18-105mm - 680€. Идеята ми е, че засега нямам мераци за други обективи, освен изброените, така че разликата в цените ще се компенсира от съответния 50-милиметров обектив (поради липсата на мотор в 1.8D). Самите тела отново вървят със 100€ разлика и добавеният 18-105mm излиза 140-150€, което мисля, че е доста добра оферта. Моля за помощ в избора. И се извинявам за романа :)
|
|