Автор: duronman
Дата: 15-05-12 03:21
Здравейте колеги, това ще ми е първата тема във форума. Искам да задам няколко въпроса. От скоро имам DSLR - Nikon D3000 със следните обективи: 18-55 VR, 55-200 VR, 50mm 1.8 - ръчен, Vivitar 100mm 2.8 1:1 Macro - ръчен. Както и очаквах тялото буквално ми отесня за няколко седмици :) В момента съм в търсене на D90, като си мислех за D7000, но ми идва твърде скъпо. Нямам проблеми с ръчният фокус и с това, че дори D90 не мери с ръчни обективи, но се чудя някой може ли да ми даде и други идеи за тяло, което би паснало на следните изисквание:
Да снима прилично до ИСО 1600, повечето настройки да сса изведени на бутони, качествен viewfinder с пентапризма, Live View (някой ще каже, че е безполезно, но снимам много макро с ръчнофокусния Vivitar от статив и определено ще ми улесни живота и фокуса) ? Като цяло държа и да е със CMOS матрица, защото цветопредаването ми допада повече.
Имах идеи да сменям "вярата" с Pentax K-7 / K-r, но първо не ми харесва, че ще трябва да сменям всички обективи, второ не ми харесва разнообразието от предлагани "стъкла". Все пак още имам едно на ум, че пентакса се справя доста добре с ръчни обективи и мерене и потвърждаване на фокус с тях. Това, което не ми харесва при него е ергономията, менютата и някакво особено, необяснима познавателност на снимките (ако видя 5 и от тях 2 са с пентакса 80% ще ги позная). Може и да си внушавам, но това е субективното ми вътрешно усещане.
За канон не съм и мислил пак заради проблема със смяната на обективите + това, че работата с Никона ми хареса. За да не стават недоразумения - не искам темата да се превръща в Nikon vs Canon vs Pentax, като марки, защото тези теми не стигат до никъде.
Ще съм благодарен за всякакви насоки и идеи.
Благодаря предварително !
|
|