Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Сервиз за Nikkor G 18-200 VR - ПРОБЛЕМА Е РЕШЕН
Автор: kosio2002   
Дата:   28-04-12 12:12

Здравейте!

Знам, че има много подобни теми, но понеже съм далече от голените градове и не съм наясно със сервизите за фото техника, пиша тази тема.

Моля да ми препоръчате сервиз за Nikkor 18-200 G VR (в София, ако може и точен адрес). Обектива е купуван втора ръка, няма гаранция, външно е направо перфектен, но скоро разбрах, че е бил разглобяван/отварян, когато е бил при предишният собственик (личи си че болтчетата са развъртани).
Ползвам го с D300.

Проблема се състои в това, че фокусира доста бавно, а понякога при по-тъмно даже и не успява. Мотора върти напред назад на малки стъпки доста време докато хване фокус. В чести случаи даже след сигнал (звуков сигнал и светещата зелена точка във визьора), че е фокусирал виждам, че обекта не е на фокус. Също и гривната за вариото се движи доста трудно и стегнато.

До скоро си мислех, че за обектив от този тип е нормално да е бавен и неточен, но имах възможност да видя и тествам друг такъв обектив (същия модел) на моето тяло. Фокусираше почти мигновено. Така, че явно проблема е в моя 18-200 [smilie2]

Не изкарвам много $$$ и не мога да си позволя закупуването на друг обектив на този етап. Та моля за съвет, в кой сервиз да го пратя за профилактика и ремонт. От провинцията съм, не пътувам много, но имам познати в София, дето ще могат да ми помогнат с доставянето до сервиза.

Благодаря! [shtrak]

И отново моля да ме извините, че отварям нова тема при съществуването на много подобни.

П. П. Писах e-mail до Зентекс, но сигурно е претрупан от работа и не ми отговаря. Пък и не съм сигурен дали е актуален мейла.

Отговори на това съобщение
 Re: Сервиз за Nikkor G 18-200 VR
Автор: baron_barbaron   
Дата:   28-04-12 12:39

0888972776
zentex@abv.bg

Зентекс, адрес не знам, но колкото теми съм отворил за проблем с техника, почти винаги препоръките са за този сервиз. Аз също съм от малко градче, далече от София. До сега не ми се е налагало да ползвам услугите им (дано да не ми се налага и занапред), но съм ги препоръчвал на мои приятели и отзивите им са били много добри. Така че смятам че ще ти помогнат.

Автор: nboyanov   
Дата:   28-04-12 14:30

ZENTEX ltd..София Младост 1 бл 25 вх 3
тел 0888972776,zentex@abv.bg

Най-добре първо се свържи по телефона, за да се разберете. На мен ми ремонтираха DSLR тяло и съм много доволен - и като цена и като краен резултат.
Успех.

Дата:   28-04-12 15:19

Благодаря!

Явно това ще е.

[smilie24]

Автор: pefoto01   
Дата:   28-04-12 20:25

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   28-04-12 23:17

Мдаа pefoto01 е прав, пиши кой ти го е пробутал за да не се опари и някой друг. Много некоректно е постъпил!!!

Дата:   29-04-12 10:00

"Сиромах човек, жив дявол!"

Снощи реших да опитам сам да се справя.

Внимание!!!

Деца, не правете това в къщи!

Какво направих:
1. Намерих си в интернет ръководство за поправяне.
2. Осигурих много добро осветление и чиста работна маса.
3. Добри инструменти (комплект малки отвертки, пинцети, малки клещи, гумени ръкавици, технически скалпел и зъболекарска сонда).
4. Прегледах няколко пъти ръководството от т.1, като и по време на операцията беше постоянно пред мен за справка.
5. Разглобих предната част на обектива, както е показано в ръководството.
6. Разглобих задната част на обектива, пак с помощта на ръководството. (не съм разглабял оптиката и стабилизацията)
7. Намерих проблема, едно от болтчетата дето е в един от трите канала за вариото се е развило и се е заместило на единия "гребен" дето контактува с контактите на лентовия кабел, който спомага за определяне на разстоянието при фокусиране (фокусния ринг). Този "гребен" се беше поизкривил.
8. Намерих мястото, където е било болтчето и го завих.
9. Пооправих контактите на "гребена".
10. Отделих достатъчно време да прегледам другите контакти в обектива, имаше още един "гребен", дето определя вариото. И на него едното му краче беше изкривено и не опираше в контактните писти. Оправих го. (в последствие се оказа, че в EXIF,а на снимките ми правени над 200 мм, ми изписва максимум 170 мм, сега тествах, изписва до 200 мм.)
11. Продължих да оглеждам разглобения обектив, проверих за разхлабени болтчета имаше 3-4, позатегнах ги с разумно усилие.
12. Внимателно, съгласно ръководството сглобих задната част на обектива, като постоянно продухвах с "крушата" за да намаля до минимум прахоляка.
13. внимателно почистих оптичните елементи от предната част на обектива. С продухване се махнаха и няколкото много дребни прашинки под челната леща.
14. Сглобих предната част на обектива, като периодично продухвах с "крушата".
15. Тествах обектива, вече фокусира много по-бързо и точно, без моторчето да върти много напред назад.
16. Оставих всичко и отидох в хоремага и доволен си пийнах две бири със суджук. [beer]

Сега обектива работи както трябва. Фокуса е точен и по-бърз от преди. Единствено остана затягането при движение на гривната за варио, но с това вече съм свикнал.
Обектива е разглобяван преди аз да го направя, може и в сервиз да е било, но си личеше по болтчетата, даже по някой дето са вътре в обектива личеше много (прорезите за отвертка са направо разбити при затягане на 3 болтчета). Пък кой знае, може и в завода да са направили тези поразии.
Сега за мен е важно, че всичко е ОК. [shtrak]

Цялата процедура отне около 3 часа. (без ходенето до хоремага) [smilie3] Много нерви. Много четене и гледане на схемите. Стриктно следване на последователността за разглобяване и сглобяване. Изключително внимателно боравене с инструментите. Ползване на ръкавици за по-малко цапане на елементите в обектива. Внимателно откачане и закачане на лентовите кабели. Много, ама наистина много нерви (май се повтарям).

Никога, ама никога вече няма да направя такова нещо, даже се учудих, че всичко завърши добре. Да си призная обектива го бях отписал, липсата на $$$ не оправдава подобни действия, но...

[shtrak]

Re: Сервиз за Nikkor G 18-200 VR - ПРОБЛЕМА Е РЕШЕН
Автор: deathzone   
Дата:   29-04-12 10:45

Браво!

Дата:   29-04-12 10:57

Ти не се заричй че никога няма да го направиш пак. :D То не се знае от кой хаст ще излезе зайче... Утре някой твой приятел ще те помоли да му помогнеш за неговия обектив :) ако си като мене няма да можеш да му откажеш... И така няколко пъти и си готов да отваряш сервиз :P

Дата:   29-04-12 11:08

Да, ама ще започна да сънувам никорски кошмари. [smilie25]
Процедурата беше доста пипкава и изнервяща.
Следващия път сервиз или нов, ако ще и година да трябва да спестявам. [smilie5]

Автор: bobonai   
Дата:   29-04-12 12:02

Това е един непретенциозен, бърз, остър и за всякаква масова работа обектив. [smilie24] Работех на Д300 със същия обектив три години перфектно, докато не го изтървах от нивото на колената, та оттогава ринга за зумиране ми е тегав в описания от теб случай. Нещо вътре в обектива се е "елипсирало" [smilie18] Още си работи, ама гумите са му вече от... черен скоч [smilie5]
Сменяй хобито или професията като добави Рейки, Йога + Кама сутра за баланс у психиката [smile]

Дата:   29-04-12 15:54

[smilie18] [beer]

Автор: pefoto01   
Дата:   29-04-12 16:00

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   29-04-12 18:34

Той не е уточнил какви, може да са в кегове от по 80литра [smilie5] [smilie5]

Дата:   29-04-12 19:51

Две арианки по 0.5 с един горнооряховски суджук [smilie2]
Беше късно и затвориха хоремага.
Тази вечер ще наваксам, то утре било почивен ден [smilie3]

[beer]

Автор: Cyclon   
Дата:   29-04-12 20:27

Погледнах "ръководството за поправяне".
Човече, то си е направо СТРАШНО да отвориш обектив.[smilie2]
Браво. [beer]

Дата:   29-04-12 20:42

Баси, колко съм отвеян.

Чак сега се сетих, че можеше да заснема цялата процедура. Щеше да е интересно.
Нищо, следващия път няма да забравя.
[shtrak]

Автор: lakosta   
Дата:   29-04-12 21:32

Браво! Герой! [smilie24]
Но не споделяш,кой те прати в това приключение?

Дата:   29-04-12 21:55

Човека от, който го взех не е ползвал обектива от около година, а и не е първи собственик. И е много коректен, в което съм сигурен. [smilie24]

Така или иначе въпроса е успешно решен. А разходите възлизат само за 2 бири и мезе след процедурата. [smilie3]

А сега... [smilie21] [beer]

И нека не търсим лошото!

ОПТИМИЗЪМ!!!

П. П. Утре един ръчнофокусен Никор 50/1.8 серия Е, ще бъде разглобен и ще опитам да му оправя затягащата бленда [smilie5]

Господ да му е на помощ!

Дата:   29-04-12 23:38

бе аз ти казах че така ще стане, ама ти се заричаш в разни работи [smilie5] ..
Направо казвай къде е новия сервиз [smilie7]

Публикацията е редактирана (29-04-12 23:38)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »