Автор: kosio2002
Дата: 29-04-12 10:00
"Сиромах човек, жив дявол!"
Снощи реших да опитам сам да се справя.
Внимание!!!
Деца, не правете това в къщи!
Какво направих:
1. Намерих си в интернет ръководство за поправяне.
2. Осигурих много добро осветление и чиста работна маса.
3. Добри инструменти (комплект малки отвертки, пинцети, малки клещи, гумени ръкавици, технически скалпел и зъболекарска сонда).
4. Прегледах няколко пъти ръководството от т.1, като и по време на операцията беше постоянно пред мен за справка.
5. Разглобих предната част на обектива, както е показано в ръководството.
6. Разглобих задната част на обектива, пак с помощта на ръководството. (не съм разглабял оптиката и стабилизацията)
7. Намерих проблема, едно от болтчетата дето е в един от трите канала за вариото се е развило и се е заместило на единия "гребен" дето контактува с контактите на лентовия кабел, който спомага за определяне на разстоянието при фокусиране (фокусния ринг). Този "гребен" се беше поизкривил.
8. Намерих мястото, където е било болтчето и го завих.
9. Пооправих контактите на "гребена".
10. Отделих достатъчно време да прегледам другите контакти в обектива, имаше още един "гребен", дето определя вариото. И на него едното му краче беше изкривено и не опираше в контактните писти. Оправих го. (в последствие се оказа, че в EXIF,а на снимките ми правени над 200 мм, ми изписва максимум 170 мм, сега тествах, изписва до 200 мм.)
11. Продължих да оглеждам разглобения обектив, проверих за разхлабени болтчета имаше 3-4, позатегнах ги с разумно усилие.
12. Внимателно, съгласно ръководството сглобих задната част на обектива, като постоянно продухвах с "крушата" за да намаля до минимум прахоляка.
13. внимателно почистих оптичните елементи от предната част на обектива. С продухване се махнаха и няколкото много дребни прашинки под челната леща.
14. Сглобих предната част на обектива, като периодично продухвах с "крушата".
15. Тествах обектива, вече фокусира много по-бързо и точно, без моторчето да върти много напред назад.
16. Оставих всичко и отидох в хоремага и доволен си пийнах две бири със суджук.
Сега обектива работи както трябва. Фокуса е точен и по-бърз от преди. Единствено остана затягането при движение на гривната за варио, но с това вече съм свикнал.
Обектива е разглобяван преди аз да го направя, може и в сервиз да е било, но си личеше по болтчетата, даже по някой дето са вътре в обектива личеше много (прорезите за отвертка са направо разбити при затягане на 3 болтчета). Пък кой знае, може и в завода да са направили тези поразии.
Сега за мен е важно, че всичко е ОК.
Цялата процедура отне около 3 часа. (без ходенето до хоремага) Много нерви. Много четене и гледане на схемите. Стриктно следване на последователността за разглобяване и сглобяване. Изключително внимателно боравене с инструментите. Ползване на ръкавици за по-малко цапане на елементите в обектива. Внимателно откачане и закачане на лентовите кабели. Много, ама наистина много нерви (май се повтарям).
Никога, ама никога вече няма да направя такова нещо, даже се учудих, че всичко завърши добре. Да си призная обектива го бях отписал, липсата на $$$ не оправдава подобни действия, но...
|
|