Автор: prism
Дата: 03-04-12 23:36
vaskoto1, важни са няколко основни неща:
1. Трябва да имаш око за композицията, да разбираш добре светлината и да си познаваш много добре техниката. Когато снимаш някакво динамично събитие, нямаш "време за мислене и отговор", често имаш по една възможност за готиния кадър. Това се учи, въпрос на практика е, а сега всяка седмица някой има повод да се разхожда от Пилоните до Коня. Възползвай се
2. Репортажна фотография ще рече разказваща история, съобщаваща за събитие. Има едни основни въпроси в журналистиката: кой, какво, къде, кога, как и защо. В идеалния случай с една снимка отговаряш на повечето. Много е тъпо да се слагат нещата в рамки, но най-често като отидеш на събитие имаш общ план (примерно всичките протестиращи пред учреждението Хъ), среден план (действащите лица са достатъчно "близо", за да се видят действията им, но и достатъчно "далеч", за да може да се види отношението им с фона, околното пространство) и близък план (детайли, лица), а освен това и винаги си търсиш "различната" снимка, която дава нов поглед към предполагаемо тъпото събитие.
3. Снимай много, а когато не снимаш - гледай чужди снимки. Аз харесвам как снимат в БГНЕС (малки снимки) и Дневник (големи снимки). В другите медии също от време на време има готини снимки. Не е грях да взаимстваш нечия идея за кадриране или от сорта.
Съжалявам, ако звучи тъпо цялото това по-горе, не ме бива много в този тип обяснения. Във форума има страхотно добри фоторепортери като flipbeat или special_k, но по обясними причини не са много активни.
Аз снимам чат-пат репортаж, но не е нищо особено
За финал:
Публикацията е редактирана (03-04-12 23:52)
|
|