Автор: d_ave
Дата: 21-03-12 11:24
Ок, ще напиша стъпка по стъпка какво съм направил.
Първо – OS e Vista, Монитора е калибриран със Spyder2, калибратора за принтера е Datacolor Colorimeter 1005, софтуера е оригиналния 1.1.1.
Принтера е Canon IP4500, мастилото е неоригинално. Пробвал съм преди и с оригинални мастилници - няма особена разлика, печата със зелен отенък.
Преди калибрацията принтера печата със силен зелен оттенък, независимо какви настройки и профили (във Photoshop) избирам.
Драйвера на принтера предлага само Auto и Manual настройки, като под Manual може да се избере Driver Matching, ICM Windows Profiles и None. Под ICM Windows Profiles седи само и единствено Adobe RGB 1998.
Тестовата снимка е снимана на RAW, обработена е в ACR, към нея е прикачен профила на монитора. При отваряне на тестовата снимка Photoshop дава 3 опции – Don’t color manage, use embedded profile, convert to working space. Working space по спомен е RGB, но не помня точно кое, мога да проверя по-късно. Със сигурност не е Adobe RGB 1998. Независимо обаче кой профил задам на снимката изходното напечатано изображение изглежда по един и същи начин.
При калибрацията принтера е сложен на Auto. Калибрирам към обикновена хартия, тъй като искам първо да открия къде бъркам преди да калибрирам към фотохартията която имам. При печатане на тестовото изображение във софтуера на калибратора отново всичко е със зелен оттенък. След калибрацията отпечатаното тестово изображение отново от същия софтуер е с перфектни цветове.
При печатане през Photoshop задавам Photoshop manage colors, избирам запазения профил на принтера след калибрацията, задавам Perceptual, отмятам Black Point Compensation, настройките за Match Print Colors, Gamut Warning and Show paper White не са отметнати. Драйвера на принтера отново е Auto. Отпечатаното изображение е със силен червен оттенък. Оттук нататък следват следните вариации:
- Независимо какво избера при отваряне на снимката, отпечатаното изображение е еднакво.
- Независимо какво избера – Perceptual, Saturation и т.н. вариациите са много леки, но пак отпечатаното изображение е с червен оттенък.
- Независимо какво избера от драйвера на принтера получавам същият резултат. Също така опитах да дам и Printer manage colors и да си поиграя с настройките, които ми дата драйвера – няма промяна.
Опитах да печатам директно през десен бутон->Print – отново същия резултат.
Поиграх си с принтера в офиса – лазерен HP. Калибрирах по същия начин. Нямам Photoshop, печатам директно с Print от десен бутон. Променям профила на принтера от Color management-a на Vista и определено има промяна – като използвам направения от мен за този HP принтер калибриран профил изображението е с точни цветове. При същите условия с принтера вкъщи не става.
|
|