Автор: mitku
Дата: 01-03-12 10:20
Както се подразбира и от предишното ми мнение - трябва да кажеш точно на какъв обектив смяташ да го слагаш, за да ти се даде по-точен отговор. Защо трябва по емнайсе пъти да те пита човек?
Иначе и аз предпочитам UV-филтър вместо сенник, просто защото ми е по-удобно и не се налага при всяко вадене и слагане на апарата в чантата, да слагам/махам сенник, който освен това и да заема място в чантата (аааа, да - за да не каже някой, че не съм "светнат" и да си ги слагам наобратно на обектива... знам, но пак си заема място). И затова всъщност имам UV-та на всичките ми обективи. Не ми пречат изобщо и не правят проблеми на снимките... но все пак трябва да се знае кой е подходящ, защото с някои евтинджос UV-та все пак се добавят някои проблеми към снимките.
Но туй с (не)ползвамето на UV-филтри си е въпрос на личен избор и всеки си преценява. Не смятам да споря с хора, които ги смятат за излишни. Както казах и по-горе - UV-филтър не е "нужен"/"задължителен", но все пак ако се вземе подходящ - (почти) не пречи (а все пак помага против водни капки, пипане от детски пръсти , надраскване и т.н.). От удар обаче (като показаната по-горе снимка) е много съмнително, че би бил от полза (тук сенника би бил по-полезен наистина). Просто гледай да не си изпускаш обектива на камъните.
|
|