Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 какъв UV филтър
Автор: красис   
Дата:   29-02-12 14:41

Моля кажете ми коя от тези марки UV филтър да си взема на Cokin - Sicor или Vivitar UV-HAZE
Благодаря ви предварително[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: какъв UV филтър
Автор: GOSPODIN   
Дата:   29-02-12 14:53

Не ти трябва УВ филтър. По -добре помисли за пола и НД.

Дата:   29-02-12 15:00

Поляризационния ще е малко по късно затова питам за UV

Дата:   29-02-12 15:02

За какво точно ще го ползваш? За снимки над 2000м. в планината?

Дата:   29-02-12 15:13

Да често съм по планините

Автор: sirkhann   
Дата:   29-02-12 15:37

http://www.lenstip.com/113.1-article-UV_filters_test.html

http://www.lenstip.com/120.1-article-UV_filters_test_-_supplement.html

Избери си. Аз лично съм доволен от:
- Sigma
- Hoya HD
- B+W MRC

Автор: io_bs   
Дата:   29-02-12 15:44

Няма смисъл от UV филтри на дигитални фотоапарати.

Автор: didesignbg   
Дата:   29-02-12 16:02

http://www.dxomark.com/itext/tech_define_measure/image014.gif

Спектрална чувствителност, мисля на никон д5000 от дхо

http://www.lenstip.com/upload2/17006_hoya_uv_hmc_2.jpg

Пропускливост на най-високо оценения УВ филтър от горният тест.

Така като ги гледаш, ако ще в открития космос да снимаш, файда от УВ филтъра, от гледна точка филтриране част от спектъра на светлината няма.

Автор: atrifonov   
Дата:   29-02-12 16:06

Разгледай малко спектралните анализи, лабораторните тестове и сам ще разбереш[cool] [cool] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

А в действителност въобще не ти трябва UV филтър[smilie25]

Автор: mitku   
Дата:   29-02-12 16:47

Аз лично предпочитам Hoya - HD, Pro1 Digital, S-HMC, HMC... в този ред. Но зависи на какъв обектив смяташ да слагаш тоз UV-филтър, защото няма смисъл да трепеш мравки с топ, но пък е тъпо да се опитваш да трепеш бизони с клечка за зъби... ако разбираш за какво става дума. Т.е. на хубав (разбирай - скъп) обектив, ако искаш да запазиш качествата му, трябва и хубав (разбирай - пак скъп) филтър. А за евтина "капачка"-обектив няма смисъл много да се набутваш. [smilie7]
Стандартният отговор, който и повечето хора дадоха е, че всъщност UV-филтър не е "нужен". Но все пак ако се вземе подходящ - (почти) не пречи. [smilie3]

Автор: sirkhann   
Дата:   29-02-12 16:55

И ако имаш Canon и изгубиш фокус заради кофти UV-филтър, има да се чууууудиш откъде идва всичко [smilie18]

Дата:   29-02-12 17:56

Ок мерси за отговорите ще попрочета още малко пък ще видим.

Автор: jivkojj   
Дата:   29-02-12 17:59

ако имаш Canon и изгубиш фокус заради кофти UV-филтър, има да се чууууудиш

Aaa, те затова цанонаджиите така се дърпат да не слагат филтри на обективите си [smilie18]

Автор: Nikoneff   
Дата:   29-02-12 22:15

Основната причина да си сложиш UV филтър е тази

http://photo-zona.net/images/user65764/album404615/large/1330545870_vvzi0571_250px-Nikon_D700_defekt

Дата:   29-02-12 22:49

е да пази от счупване, ама и сенника помага[smilie3]

Автор: muzka   
Дата:   29-02-12 23:23

Ами ако разни мравки и паяци плюват по макро обектива, и го увреждат с всякакви техни им там киселини, какъв филтър да сложа за да си предпазя стъклото? Сенникът тук не помага. Съмнявам се да е ND, или поляризационен. ??? [smilie11] ???

Дата:   29-02-12 23:43

Ти колко повредени от мравки обектива си виждал[smilie11] [smilie8]

Дата:   01-03-12 10:20

Както се подразбира и от предишното ми мнение - трябва да кажеш точно на какъв обектив смяташ да го слагаш, за да ти се даде по-точен отговор. Защо трябва по емнайсе пъти да те пита човек?

Иначе и аз предпочитам UV-филтър вместо сенник, просто защото ми е по-удобно и не се налага при всяко вадене и слагане на апарата в чантата, да слагам/махам сенник, който освен това и да заема място в чантата (аааа, да - за да не каже някой, че не съм "светнат" и да си ги слагам наобратно на обектива... знам, но пак си заема място). И затова всъщност имам UV-та на всичките ми обективи. Не ми пречат изобщо и не правят проблеми на снимките... но все пак трябва да се знае кой е подходящ, защото с някои евтинджос UV-та все пак се добавят някои проблеми към снимките. [smilie7]
Но туй с (не)ползвамето на UV-филтри си е въпрос на личен избор и всеки си преценява. Не смятам да споря с хора, които ги смятат за излишни. Както казах и по-горе - UV-филтър не е "нужен"/"задължителен", но все пак ако се вземе подходящ - (почти) не пречи (а все пак помага против водни капки, пипане от детски пръсти [smilie3], надраскване и т.н.). От удар обаче (като показаната по-горе снимка) е много съмнително, че би бил от полза (тук сенника би бил по-полезен наистина). Просто гледай да не си изпускаш обектива на камъните. [smilie5]

Дата:   01-03-12 16:50

Еми за Панасоник ФЗ-30 ще бъде и мисля май този да бъде http://testarea.no-ski-crew.org/hoya-55mm-uv

Публикацията е редактирана (01-03-12 16:52)

Дата:   01-03-12 17:25

На сапунерка? [smilie11] Е, ще се сдобиеш с духчета по снимките, които до сега си нямал.[smile]

Автор: tvk75   
Дата:   01-03-12 20:03

хубав поляризационен,той също така е и UV

Автор: muzka   
Дата:   01-03-12 21:02

Абе повредени обективи не съм виждал, но изпуснати кадри, за които те хваща яд - много. Като се изцапа стъклото, и ако обектива е без UV филтър, те е страх да го забършеш, с ръкава и почваш да търсиш разни фибро кърпички и т.н. и докато мине цялата тази процедура - си изпуснал да заснемеш най готините кадри, а пък като има филтър, не те е страх с какво ще го забършеш, и бързо се връщаш в процеса на снимане. Имам в предвид макро фотографията, и най-вече, ако обективът не е от евтините.

Дата:   01-03-12 21:23

красис написа:

> Еми за Панасоник ФЗ-30 ще бъде и
> мисля май този да бъде
> http://testarea.no-ski-crew.org/hoya-55mm-uv
>

Не бих взел такъв евтинджос. Има голяма вероятност като зуумваш повече, да замазва картината, а освен туй е абсолютно сигурно, че постоянно ще прави "духчета" (отражения/петна), както ти казаха вече, особено ако има някакви източници на светлина в кадър. Минимумът, който няма да е проблемен (който бих взел аз) е: Филтър Hoya UV(HMC) Multi-Coated 55mm - Цена до изчерпване: 20.00 лв. с ДДС, а по-скъп е безсмислен за тоз сапун.

Автор: neuromancer   
Дата:   01-03-12 21:42

Абе какъвто и да е УВ филтър е излишен на тая сапунерка, ма щом го влече...

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »